• 23 Απριλίου 2024,

Η Αποκεντρωμένη επαναφέρει τις αρμοδιότητες στον Θ. Μαρκόπουλο!

 Η Αποκεντρωμένη επαναφέρει τις αρμοδιότητες στον Θ. Μαρκόπουλο!

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ανακοίνωσε το μεσημέρι την απόφαση της επί της προσφυγής Μαρκόπουλου. Ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε για 3 λόγους να ακυρωθεί η απόφαση Μέτιου, με την οποία στις 18 Φεβρουαρίου ανακλήθηκαν οι αρμοδιότητες του και μεταφέρθηκαν στον κ. Αντωνιάδη. Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης η απόφαση Μέτιου ακυρώνεται επειδή στο γράμμα του σχετικού νόμου δεν προκύπτει η δυνατότητα του Περιφερειάρχη να ανακαλέσει τις αρμοδιότητες που έχει αναθέσει σε χωρικό Αντιπεριφερειάρχη.

Το σχετικό απόσπασμα της απόφασης αναφέρει: «Από την διάταξη του νόμου προκύπτει ότι ο περιφερειάρχης δεν μεταβιβάζει, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην προσβαλλόμενη απόφαση, αλλά αναθέτει, ήτοι ανήκει στην δέσμια αρμοδιότητά του να απονέμει στους αντιπεριφερειάρχες την άσκηση τομέων αρμοδιοτήτων της περιφέρειας και η απόφασή του υπέχει εν τοις πράγμασι θέση διαπιστωτικής πράξης. Από το γράμμα του νόμου δεν προκύπτει ούτε αναφέρεται σε κάποιο σημείο η δυνατότητα του αρμόδιου οργάνου (εδώ του περιφερειάρχη) να ανακαλεί την ως άνω απόφαση. Επομένως δεν νομιμοποιούνταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να προβεί στην ενέργεια ανάκλησης των ανωτέρω αρμοδιοτήτων από τον προσφεύγοντα. Επίσης η ανωτέρω διάταξη ορίζει ότι η ανάθεση γίνεται σε «όλους» τους αντιπεριφερειάρχες της περιφέρειας. Δεν προκύπτει λοιπόν η διακριτική ευχέρεια του περιφερειάρχη να επιλέγει κάποιους αντιπεριφερειάρχες αποκλείοντας άλλους και εν προκειμένω τον προσφεύγοντα, Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να μην αναθέσει καθόλου την άσκηση τομέα δραστηριοτήτων της περιφέρειας σε κάποιον από τους αντιπεριφερειάρχες».

Η Αποκεντρωμένη δέχεται την προσφυγή για αυτόν τον λόγο μόνο, απορρίπτει άλλους δύο που επικαλείται ο κ. Μαρκόπουλος. Πάντως η απόφαση της Αποκεντρωμένης μπορεί να προσβληθεί στη διοικητική δικαιοσύνη.

 

Διαβάστε επίσης