• 16 Απριλίου 2024,

Καβάλα: Αγναντεύοντας το γαλάζιο της θάλασσας ( αφιέρωμα στο ΕΘΝΟΣ)

 Καβάλα: Αγναντεύοντας το γαλάζιο της θάλασσας ( αφιέρωμα στο ΕΘΝΟΣ)
Η Καβάλα, χτισμένη αμφιθεατρικά, στην Ανατολική Μακεδονία, συνδυάζει το χθες με το σήμερα. Από τη μια η σύγχρονη πόλη με τα εμπορικά καταστήματα και από την άλλη η Παλιά Πόλη με τα λιθόστρωτα δρομάκια.

Πόλη της Μακεδονίας, με τη ζωντάνια της αλλά και τη γραφικότητά της, με το επιβλητικό Φρούριο και τα στενά σοκάκια, τις πλατείες και το λιμάνι, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της!

Η Καβάλα, χτισμένη αμφιθεατρικά, στην Ανατολική Μακεδονία, συνδυάζει το χθες με το σήμερα. Από τη μια η σύγχρονη πόλη με τα εμπορικά καταστήματα επί των οδών Βενιζέλου και Ομονοίας, καθώς και σ’ άλλους μικρότερους δρόμους, και από την άλλη η Παλιά Πόλη με τα λιθόστρωτα δρομάκια, σας ταξιδεύει σ’ άλλες εποχές.
Η Μεγάλου Αλεξάνδρου – ο μεγαλύτερος πεζόδρομος-, η περιοχή του Αγίου Νικολάου, το Λιμάνι με τις ταβέρνες και τα καφέ, θα σας κινήσουν το ενδιαφέρον.

Στην πλατεία Καπνεργάτη, με το ομώνυμο μνημείο, είναι η Δημοτική Καπναποθήκη, κτίσμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με έντονη την επίδραση της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Από την πλατεία Καπνεργάτη, διασχίστε την πλακόστρωτη οδό Κύπρου’ θα δείτε τη Μονή Λαζαριστών (στεγάζει την καθολική εκκλησία της πόλης), το εντυπωσιακό Δημαρχείο και το Μέγαρο Wix.

Το Δημαρχείο της Καβάλας παραπέμπει σε μικρογραφία Ουγγρικού πύργου. Για την ιστορία, η οικοδόμησή του τοποθετείται στο τέλος της δεκαετίας του 1890, ανήκε στην ιδιοκτησία του Ούγγρου καπνέμπορου βαρόνου Pierre Herzog και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του.

Παλιά πόλη

Η Παλιά Πόλη – η συνοικία της Παναγίας – κατοικημένη αδιάκοπα από τον 7ο π.Χ. αιώνα αποτελεί τον αρχικό ιστορικό πυρήνα της Καβάλας. Το κεντρικό δρομάκι που θα σας μεταφέρει σ’ άλλη εποχή, βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Μνημείο του Αποστόλου Παύλου.

Λιθόστρωτα δρομάκια, αρχοντικά και σπίτια με μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με σαχνισιά, το επιβλητικό Ιμαρέτ, το συγκρότημα Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική) με το ομώνυμο τέμενος, η οικία του Μεχμέτ Αλή και ο ανδριάντας του, παραδίπλα η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ταβέρνες, καφέ, μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε σεργιανίζοντας στα στενά της Παλιάς Πόλης.

Ανηφορίστε και μέχρι το Φρούριο, την Ακρόπολη της Καβάλας, στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας. Ανεβείτε στον Κυκλικό πύργο που αποτελούσε τον ύστατο χώρο άμυνας και απολαύστε την απίστευτη θέα προς την πόλη της Καβάλας (τηλ. 2510 838602, www.castle-kavala.gr).

Να σημειώσουμε ότι στην Παλιά Πόλη φτάνετε είτε πεζή, είτε με το τρενάκι με δωρεάν μετακίνηση. Σημείο αναχώρησης η πλατεία Ελευθερίας, από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, κάθε ώρα (Δευτέρα – Σαββάτο).

Υδραγωγείο – Καμάρες

Σήμα κατατεθέν της Καβάλας, οι Καμάρες με μήκος 270 μέτρα και μέγιστο ύψος 25 μέτρα, κτίστηκαν από τον Ιμπραήμ πασά, βεζίρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη, μεταξύ 1520 –1530. Το παλιό αυτό Υδραγωγείο ύδρευε την πόλη της Καβάλας μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση για τέσσερις αιώνες χάρη στη συνεχή και συστηματική συντήρησή του και τις κατά καιρούς επισκευές.

Info

Απόσταση: Από Αθήνα, οδικώς, ταξιδεύετε στην εθνική οδό για Θεσσαλονίκη (500 χλμ.) και στη συνέχεια στην Εγνατία Οδό για Καβάλα. Συνολικά θα διανύσετε 655 χλμ. Η αεροπορικώς, στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» στην Χρυσούπολη (30 χλμ. από την πόλη). Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 155 χλμ.
– Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών: Στην πλατεία Ελευθερίας, λειτουργεί το κέντρο για τουριστικές πληροφορίες, Δευτέρα – Κυριακή 08.00 – 21.00 (τηλ. 2510 231011, www.kavalagreece.gr).

Tips

  1. Μουσεία: Μουσείο Καπνού (τηλ. 2510 223344, www.tobaccomuseum.gr), Ναυτικό Μουσείο, με ναυτιλιακά εκθέματα, στεγάζεται στη Δημοτική Καπναποθήκη (τηλ. 2510 835826, www.nmkav.gr), Αρχαιολογικό μουσείο με προϊστορικά ευρήματα από όλο το νομό Καβάλας (τηλ. 2510 222335).
  2. Ιμαρέτ: Επιβλητικό οικοδόμημα, στην Παλιά Πόλη, χτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή Πασά. Υπήρξε θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας που λειτούργησε όλο το 19ο αιώνα, μέχρι τις αρχές του 20ου. Από το 1902 έπαψε να λειτουργεί ως ιεροδιδασκαλείο και υπήρξε φιλανθρωπικό ίδρυμα ως το 1923. Το 1954 χαρακτηρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως διατηρητέο μνημείο. Σήμερα, λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας.
  3. Οικία Μεχμέτ Αλή/Ανδριάντας: Στην πλατεία του Μεχμέτ Αλή, στην Παλιά Πόλη, είναι η οικία του ιδρυτή της δυναστείας που κυβέρνησε την Αίγυπτο έως το 1952, και ο οποίος γεννήθηκε στην Καβάλα. Θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα (τηλ. 2510 620515, www.moha.center). Δίπλα στην οικία βρίσκεται ο ανδριάντας του Μεχμέτ Αλή.
  4. Παραλίες: Μπάτης (4 χλμ.) οργανωμένη, βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, Τόσκα (6 χλμ.) με Γαλάζια Σημαία, οργανωμένη, Περιγιάλι (3 χλμ.) στην ανατολική είσοδο της πόλης, Ραψάνη δίπλα στο Δημοτικό Πάρκο Φαλήρου, ρηχά νερά, Καλαμίτσα (3 χλμ.) στη δυτική είσοδο, οργανωμένη, ιδιαίτερα δημοφιλής κυρίως στη νεολαία, Παληό (9 χλμ.) αμμώδεις παραλίες και κολπίσκοι ανάμεσα σε βράχια, Νέα Ηρακλείτσα (14 χλμ.) γραφικό λιμάνι, αμμουδερή παραλία, τουριστική υποδομή, Νέα Πέραμος (18 χλμ.) τουριστική υποδομή, αναχωρούν φεριμπότ για Θάσο, Αμμόλοφοι (23 χλμ.) θυμίζει εξωτικό τοπίο, δημοφιλής στη νεολαία, Ακρωτήρι Βρασίδα ανάμεσα στους Αμμόλοφους και Νέα Πέραμο, κολπίσκοι, κ.ά.
  5. Τοπικά προϊόντα: Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης σε σχήμα μισοφέγγαρου και ολόκληρο αμύγδαλο, ελιές (θρούμπες, Θάσου), λάδι, σταφύλια, γλυκά του κουταλιού (καρυδάκι, σύκο, κάστανο, ελιά), κρασί από τις πλαγιές του Παγγαίου όρους, ούζο και τσίπουρο, μέλι, ψάρια, ακτινίδια, σπαράγγια, φασόλια Χρυσούπολης, αμύγδαλα, γαλακτοκομικά, μάρμαρα Καβάλας αλλά και του Θάσου.
Καβάλα: Αγναντεύοντας το γαλάζιο της θάλασσας

 

Διαβάστε επίσης