• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φωτογραφία του Γιώργου Καλαντζή με τον Μπάμπη και τον Τίμο τραβήχτηκε την Παρασκευή το πρωί, πριν το επεισόδιο σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής. Η συζήτηση των 3 ανδρών ήταν φυσικά γεμάτη εκτιμήσεις για όσα θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Η ΝΟΔΕ Καβάλας θα εμπλακεί στα γεγονότα της επίσκεψης Αντώνη Σαμαρά αλλά με τρόπο διακριτικό. Ο κ. Σαμαράς είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και όχι ο νυν.

 

Φωτογραφία από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας την περασμένη Πέμπτη. Σε μικρή απόσταση από αυτήν η οθόνη του υπολογιστή έδειχνε τον ΠΑΟΚ. Όποιος είχε ενδιαφέρον, πετάγονταν και έβλεπε πως πάει το ματς.

 

Ο σύλλογος Πελοποννησίων Ν. Καβάλας «Ο Κολοκοτρώνης» πραγματοποίησε χθες τις εκδηλώσεις του για τα 197 χρόνια από την άλωση της Τριπολιτσάς. Στην κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θόδωρου Κολοκοτρώνη παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Τζατζάρης, ο Γιώργος Καλαντζής αλλά και εκπρόσωπος της ΧΧ Μεραρχίας. Γενικά στις χθεσινές εκδηλώσεις δεν είχε πολύ κόσμο αλλά το γεγονός δεν πτοεί τον δραστήριο τοπικό σύλλογο. Προηγήθηκε (της κατάθεσης στεφάνων) αρτοκλασία στον Άγιο Νικόλαο και προσφορά καφέ στο ξενοδοχείο Εσπέρια.

===============================================================

Ότι έχει σχέση με τον οργανωμένο ή μη μαζικό αθλητισμό ξεκίνησε στην πατρίδα μας στη δεκαετία του ’80. Πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης. Όλα παρέχονταν δωρεάν. Όσο ο καιρός περνούσε, τόσο ο μαζικός αθλητισμός ισχυροποιούνταν κι «απλώνονταν» στην κοινωνία. Αποδείχθηκε ότι αρχικά οι έλληνες αποδέχθηκαν τον αμερικάνικο τρόπο ζωής και διατροφής. Αμέσως μετά (αφού πάχυναν) διαπίστωσαν την ανάγκη της συστηματικής άθλησης.

 

Αν και στις μέρες μας ο μαζικός αθλητισμός δεν είναι δωρεάν, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Στην πιο απλή μα και στην πιο «περίπλοκη» μορφή του. Είναι υγεία το περπάτημα, το τρέξιμο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και οτιδήποτε παρεμφερές. Το βλέπουμε συνεχώς. Το συναντούμε κάθε μέρα να συμβαίνει δίπλα μας.

 

Κάπου εδώ στηρίζεται η μεγάλη επιτυχία του προχθεσινού νυχτερινού αγώνα δρόμου στο κέντρο και σε ορισμένες από τις συνοικίες της πόλης. Χίλιοι και πλέον άνθρωποι έκαναν οργανωμένα- ενταγμένοι σε έναν τοπικό θεσμό- ότι κάνουν συχνά κάθε εβδομάδα. Σε αυτήν την αγαπημένη πολλών διαδικασία στηρίζεται η αρχική ιδέα της διοργάνωσης. Δεν είναι είδηση ότι πέτυχε. Είδηση θα ήταν το αντίθετο.

 

Ο νυχτερινός αγώνας δρόμου είναι μια έκφραση του μαζικού αθλητισμού. Είναι γιορτή όλων όσων αθλούνται τις περισσότερες μέρες του έτους. Θα προοδεύσει κι άλλο αφού κάθε μέρα και περισσότεροι συμπολίτες αφήνουν το σπίτι- την τηλεόραση- τον υπολογιστή κι αρχίζουν το γρήγορο περπάτημα. Που στην πορεία γίνεται ελαφρύ τρέξιμο.

 

Ο Δήμος Καβάλας στήριξε πλουσιοπάροχα τη διοργάνωση και δεν έκανε λάθος. Λέγονται πολλά για αυτήν την στήριξη. Δημιουργούνται ακόμη και παρεξηγήσεις, σενάρια που φθάνουν ως τις επόμενες εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι διοργανώσεις έχουν αξιοπρόσεκτη δυναμική, το βλέπουμε συχνά αφού δεν είναι μία ή δύο. Είναι πάρα πολλές.

 

Η απλή εξήγηση της επιτυχίας, η διαδικασία που ήδη μας απασχόλησε, φθάνει μέχρι και στη διατύπωση εύλογων, δίκαιων παραπόνων. Τα πιο χαρακτηριστικά λόγια τα έγραψε ο Γιώργος Βασιλειάδης. Πρόεδρος του συλλόγου των Εθελοντών Αιμοδοτών. Τα αντιγράφουμε αμέσως αφού έχουν ενδιαφέρον: « Δεν μπορώ να μην σχολιάσω μια τέτοια υπέροχη διοργάνωση του Kavala Night City Run που κατέβασε τόσους Καβαλιώτες να τρέξουν και γενικά τόσους ανθρώπους από τον Νομό μας. Ο Δήμος Καβάλας στηρίζει ,οι επαγγελματίες στηρίζουν. Η υγεία στους αθλητές φαίνεται σε αυτήν την διοργάνωση . Το παράπονο μου λοιπόν είναι ότι στα τόσα χρόνια ενασχόλησης με την εθελοντική αιμοδοσία δεν είδα τόσους πολλούς υγιείς να αιμοδοτούν, δεν είδα τόσο μεγάλη στήριξη από τον Δήμο Καβάλας και αυτό γιατί ; Γιατί ασχολούμαστε με κάτι ανούσιο την αιμοδοσία…Κάτι που δεν διαφημίζει την πόλη, απλώς σώζει τους πολίτες της και την χώρα μας. Σε εμάς η αλήθεια είναι ότι τρέχουν όλοι με τα χίλια μόνο όταν έχουν ανάγκη. Ας γκρινιάξω και εγώ λίγο, παρόλο που χαίρομαι να βλέπω μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν . Δεν χρειάζεται μόνο υγεία στο σώμα αλλά και στο πνεύμα».

 

Οι «κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Λέσχης Φιλάθλων Καβάλας κ. Γιάννης Προμούσας συμφώνησε με την κ. Δήμαρχο να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μαζί της. Αν συνέβη κάτι τέτοιο, είναι επιτυχία της κ. Δημάρχου. Η οποία φέρεται να συμφώνησε και με τον Νίκο Ταραμπατζή. Ακούγεται ότι με τον τρόπο της πιέζει την κ. Ελένη Ψυρούκη.

 

Στις 12.30 το βράδυ του Σαββάτου πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της πόλης. Πολλοί σκέφθηκαν τον νυχτερινό αγώνα δρόμου που είχε προηγηθεί. Οι διοργανωτές ρωτήθηκαν σχετικά κι απάντησαν ότι τα πυροτεχνήματα δεν είχαν σχέση με τη διοργάνωση. Ίσως με κάποιον γάμο; Αυτό είναι το πιθανότερο.

 

Ο Δήμος Καβάλας άρχισε να απομακρύνει τον εξοπλισμό των παραλιών. Ξεκίνησε από το Περιγιάλι, όπου χθες υπήρξαν τα (αναμενόμενα) σχετικά παράπονα λουόμενων. Εντός των ημερών θα αποθηκευτούν όλα τα σχετικά όλων των ακτών μιας κι ο καιρός αλλάζει. Χθες το μεσημέρι όσοι έκαναν μπάνιο στη Ραψάνη έκαναν και … γυμναστική. Έβγαζαν από τις θάλασσα ένα σωρό ενοχλητικές μέδουσες.

 

Κριτική κατά πάντων (δυστυχώς εκτός ορίων) από τον πρώην αντιδήμαρχο και μονίμως απουσιάζοντα από το δημοτικό συμβούλιο κ. Μιχάλη Λυχούνα. Ξέχασε να κάνει κριτική στον εαυτό του και στις αδικαιολόγητες συνεχόμενες απουσίες του. Για την κριτική του επέλεξε τον εύκολο δρόμο. Του facebook…

 

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη ήταν απροσδόκητα και ευχάριστα ήρεμη και ήσυχη. Η δεύτερη συνεχόμενη. Κάθε ένας ήσυχος και ήρεμος είχε τους λόγους του… Που δεν ήταν ίδιοι. Ο κ. Γραμμένος ευτυχώς δεν επανέφερε τα περί 2.000 προσφύγων στο Ασημακοπούλου. Τον περίμεναν ελάχιστοι ακροδεξιοί παρόντες αλλά και η Ευγενία Παπαναστασίου. Ουδείς έθεσε θέμα των άνευ αποτελέσματος διεκδικήσεων από την Αθήνα και κάπως έτσι συνεδρίασαν αυτοί καλά κι εμείς ήμασταν καλύτερα…

 

Οι ερωτήσεις μετά κριτικής και χαρακτηρισμών του κ. Μάκη Παπαδόπουλου υπήρξαν φυσικά αλλά άπαντες τις συνήθισαν και δεν φαίνεται να δίνουν (προς το παρόν τουλάχιστον) ιδιαίτερη σημασία. Χθες ο Μάκης Παπαδόπουλος έκανε την έκπληξη, ταυτόχρονα «έβγαλε»  την είδηση. Εξέδωσε ανακοίνωση χωρίς κριτική στη Δήμαρχο! Δήλωσε τη συμπαράσταση του στον Γιώργο Καλαντζή, μνημονεύοντας παλαιότερο περιστατικό με θύμα τον Γιώργο Παπαφιλίππου.

 

Όλες οι πληροφορίες τόσο από την ΑΜΘ όσο κι από την Αθήνα οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: Ο Χρήστος Μέτιος είναι το φαβορί για τη στήριξη της ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές. Ναι μεν έχει σειρά εσωτερικών προβλημάτων, όμως εναλλακτική δεν υπάρχει. Αν ο κ. Μέτιος «κλείσει» κάποια από τα υπάρχοντα μέτωπα, ακόμη καλύτερα για αυτόν. Τέτοιο πράγμα προς το παρόν δεν φαίνεται.

 

Λέγεται ότι προτάθηκε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου πρώην κοινοβουλευτικοί. Άπαντες αρνήθηκαν βλέποντας ότι η ώρα επιστροφής τους στο κοινοβούλιο πλησιάζει. Η ΝΔ επανέρχεται στον Μέτιο, γνωρίζοντας τις πολλές πιθανότητες διάσπασης της. Σε αυτήν την πιθανή αναμπουμπούλα, αυτός που χαίρεται είναι φυσικά ο αντίπαλος. Αν όπως όλα δείχνουν οδηγηθούμε στη διάσπαση της ΝΔ στην ΑΜΘ, αυτή θα έχει έντονα χαρακτηριστικά. Όπως όλες οι προηγούμενες.

 

Οι διαφωνούντες με τον κ. Μέτιο έχουν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Ένα άλλο θέμα είναι πότε θα τις ανακοινώσουν. Πριν η ΝΔ δώσει χρίσμα στον κ. Μέτιο (που είναι το πιθανότερο) ή αμέσως μετά; Ώρες ώρες διαρρέουν άμεση δράση και επισημοποίηση της πρωτοβουλίας τους κι άλλες ώρες κρίνουν προτιμότερο να περιμένουν το κόμμα τους. Άλλοτε έχουν ελπίδες ότι κάτι μπορούν να καταφέρουν στην Αθήνα κι άλλοτε διαπιστώνουν ότι τα ερείσματα Μέτιου παραμένουν ισχυρά. Μπερδεύονται συνεχώς κι έτσι μπερδεύονται όλοι όσοι τους παρακολουθούν και τους περιμένουν.

 

Διαβάστε επίσης