• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία και κείμενο από χθεσινό δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού: Ο Υφυπουργός  Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμαρχο Νέστου Ευάγγελο Τσομπανόπουλο παρουσία των Βουλευτών Καβάλας  Κωνσταντίνου Μορφίδη και Δημήτρη  Εμμανουηλίδη για το έργο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τ. Κ. ΠΟΝΤΟΛΙΒΑΔΟΥ – ΓΕΡΟΝΤΑ». 

 


 

Ο ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός ήταν στην Καβάλα το περασμένο Σάββατο. Ακολούθησε πρόγραμμα συναντήσεων, με ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο. Εξ αιτίας του υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας, η οποία ήταν μέσα κι έξω από το ξενοδοχείο για κάθε ενδεχόμενο.

 

Ο κ. Συναδινός είναι πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής. Οι απόψεις του δυστυχώς παραμένουν ακραίες. Εύκολα μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει, αρκεί για λίγο να τον παρακολουθήσει. Οι απόψεις αυτές «δηλητηριάζουν» την κανονικότητα αλλά δεν εμποδίζουν ορισμένους να τις δέχονται και να τις στηρίζουν. Λίγοι αλλά υπαρκτοί. Συνεννοήθηκαν μεταξύ τους, μίλησαν μαζί του κι έτσι του έφτιαξαν πρόγραμμα όσο θα ήταν στην Καβάλα.

 

Στην ιστοσελίδα του βλέπουμε τις σχετικές φωτογραφίες. Συνομιλεί κι ενημερώνεται από τους δύο προέδρους. Της Ομοσπονδίας και του Επιμελητηρίου. Φανερά χαρούμενος ο ευρωβουλευτής για την υποδοχή που έτυχε, είχε κι άλλες επαφές. Στο τέλος «έβγαλε» κι έναν λόγο μπροστά σε κοινό περιορισμένο.

 

Τον προλόγισε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Αρσονιάδης. Ο οποίος υποστήριξε ότι αυτά που λέγονται περί φασισμού είναι συκοφαντίες. Σημειώνουμε ότι ο κ. Συναδινός αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή αλλά όχι από την ενασχόληση του με τα κοινά. Προς την πολιτική του επιβίωση σκέφθηκε το απλό. Το εύκολο και το συνηθισμένο. Έφτιαξε ένα κόμμα. Τις ιδέες και απόψεις του οποίου προωθεί.

 

Ο άνθρωπος κάνει τη δουλειά του. Σημασία έχει τι κάνουμε όλοι εμείς. Παραβλέπουμε τους κινδύνους, καλυπτόμαστε από το «πρώην», τον αποδεχόμαστε σα να μη συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Αφέλεια; Χαζομάρα; Υπερβολή στις αγαπημένες μας «δημόσιες σχέσεις»; Ή μήπως μια ακόμη δημοσιότητα, την οποία μανιωδώς επιζητούμε;

 

Αρμόδιοι να απαντήσουν είναι όσοι φωτογραφήθηκαν μαζί του. Οι δε υποστηρικτές του ας ξέρουν ότι «έμπλεξαν». Οι ακροδεξιές αντιλήψεις που εμμέσως πλην σαφώς αποδέχθηκαν υποχρεώνουν την κοινωνία να τους δει αλλιώς. Τους βάζει στην άκρη και φυσικά δεν τους υπολογίζει. Είναι σα να μην υπάρχουν.

 

Η πόλη μας τα προηγούμενα και πρόσφατα χρόνια «ταλαιπωρήθηκε» από κάτι τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές. Σύντομα θα βρεθούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης αυτοί που βεβήλωσαν το μνημείο των Καβαλιωτών Εβραίων. Ο δε μεντρεσές – παρά τις διαδηλώσεις- ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο, το οποίο όλοι χαίρονται που υπάρχει. Αργά ή γρήγορα, η αλήθεια επικρατεί. Αποστομώνει. Άλλους τους συγχωρεί κι άλλους (αμετανόητους) τους τιμωρεί. Με τον τρόπο της.

 

Ενδιαφέρουσες αποφάσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ ΑΜΘ. Με ποσό 500 ευρώ ενισχύει το σύλλογο εθελοντών κατά του καρκίνου, από τον οποίο αγοράζει ημερολόγια του νέου έτους. Χρηματοδοτεί επίσης τη διοργάνωση στην Καβάλα συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη. Συνδιοργανωτές είναι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και πανεπιστήμιο από τη Σόφια της Βουλγαρίας.

 

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφαση της Δημάρχου μέσω της οποίας το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο θα αποκτήσει επιτέλους την απαραίτητη επιγραφή που έως σήμερα δεν έχει. Δίδονται σε τοπική επιχείρηση 16.000 ευρώ για πινακίδες- επιγραφές- χάρτες- φωτογραφίες που αφορούν τη λειτουργία και του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου και του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

 

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Βαγγέλη Τσομπανόπουλου προκύπτει συχνά και από τις ενέργειες των διάφορων υπουργών. Από τις αποφάσεις εγκρίσεις έργων στο Δήμο Νέστου. Με αυτόν τον τρόπο και ο Δήμος Νέστου επωφελείται αρκετών χρημάτων από το Αθηναϊκό κράτος. Τελικά Παγγαίο και Νέστος πήραν από την Κυβέρνηση αρκετά. Ακόμη κι αυτά που δεν πήρε ενώ αξίζει, ο Δήμος Καβάλας.

 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος οφείλει μια απάντηση στον κ. Κώστα Μπαντίκο. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μπαντίκου, δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση του θέματος του 20ου δημοτικού σχολείου όταν αυτή έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλλον πρόκειται για λάθος, το οποίο το δημοτικό συμβούλιο πρέπει α) να παραδεχθεί β) να διορθώσει.

 

Η γνωμοδότηση που ζήτησε ο Δήμος Καβάλας από τον καθηγητή Χρυσόγονο είναι λογικό να δικαιώνει τις απόψεις της διοίκησης. Κάτι τέτοιο συνηθίζεται. Παρόλα αυτά το έγγραφο έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους. Σιγά σιγά οι πιθανότητες αυξάνονται. Τελικά την αρμοδιότητα επί της γέφυρας να μην είχε αυτός που νομίζαμε αλλά αυτός που έσπευσε να «βγάλει» την ουρά του απέξω…

 

Η αλήθεια είναι ότι η προχθεσινή ανάρτηση Κουνάκου έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ανακοίνωσης δημαρχιακής υποψηφιότητας. Ο πρώην αντιδήμαρχος συνεχίζει να αποφεύγει τα απολύτως συγκεκριμένα λόγια, μοιάζει να προτιμά τον «κλεφτοπόλεμο». Επί της ανάρτησης αυτής (πολλά υποσχόμενης για το υπόλοιπο της προεκλογικής περιόδου) έδωσε το like του ο Μάκης Παπαδόπουλος. Από τους πρώτους μάλιστα.

 

Στον «αγωνιστικό χώρο» του facebook «τρέχουν» καθημερινά οι τρεις κυρίες. Η Βάσω Παπουτσή Μήττα, η Αρετή Κώτση και η Μαρία Χατζηκωνσταντίνου. Σα να μετέχουν στον ίδιο διαγωνισμό. Με τις έως τώρα πληροφορίες οι κυρίες Κώτση και Χατζηκωνσταντίνου έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να μπουν στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η Βάσω ωστόσο δεν παραδίδει και τόσο εύκολα τα όπλα.

 

Πολύ καλά έκανε ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος κι επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα των κτιρίων στο λιμάνι. Άριστη και η αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας. Η εκκρεμότητα συζητείται τώρα, τώρα που υπάρχει άνεση χρόνου. Αυτό δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, είναι θετικό γεγονός και μακάρι να συνεχιστεί.

 

Από το δελτίο τύπου και τις δηλώσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν οριστικά. Ότι προηγήθηκε δεν μπορεί να συνεχιστεί ακριβώς ίδιο. Θα επηρεαστεί από τη μνημονιακή νομοθεσία. Θα αλλάξει αρκετά. Ζητούμενο είναι η διάσωση των συμφερόντων, των εσόδων των δύο συλλόγων. Του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάτι σα να συμφώνησε με τον κ. Υπουργό. Ανακαλύφθηκε μια… γέφυρα, μέσω της οποίας χρήματα θα συνεχίσουν να μπαίνουν στο ταμείο και του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ. Επειδή στις μέρες μας οι γέφυρες καταρρέουν, άπαντες οι εμπλεκόμενοι πρέπει να έχουν έναν στόχο. Ένα σκοπό. Να την κτίσουν γερή, σύγχρονη προκειμένου στο τέλος όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Κατά προτεραιότητα να είναι ικανοποιημένοι ο ΝΟΚ και ο ΟΘΑΚ.

 

Αυτό που διαφαίνεται ως πιθανή συμφωνία είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που το προηγούμενο διάστημα συζητούσαμε στην Καβάλα. Είναι μια απόδειξη, μια ακόμη απόδειξη, ότι αν το Αθηναϊκό κράτος θέλει τότε θα βρει λύση και στο δυσκολότερο ζήτημα. Αρκεί φυσικά να πεισθεί και να ασχοληθεί.

 

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η απόφαση της διοίκησης της Δημωφέλεια στην οποία η επιχείρηση φανερώνει τον προϋπολογισμό των δαπανών της για τις εορταστικές εκδηλώσεις που άρχισαν χθες. Αναφέρεται τελικό ποσό 120.000 ευρώ. Μόνο που αυτό το ποσό είναι το μέρος που καλύπτει η Δημωφέλεια. Τα έξοδα είναι περισσότερα αφού άλλο και άγνωστο ποσό θα καλύψει ο Δήμος Καβάλας, άλλο ποσό η δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη» κτλ.

 

Προειδοποίηση ενημέρωση για περιστατικά διαρρήξεων στη συνοικία της Δεξαμενής: «Προσοχή! Υπάρχουν κρούσματα διαρρήξεων στην περιοχή της Δεξαμενής, κυρίως σε μονοκατοικίες μέρα μεσημέρι. Πρώτα οι διαρρήκτες χτυπούν το κουδούνι. Αν ακούσουν μέσα από το σπίτι θόρυβο ή ομιλία, φεύγουν κατευθείαν. Αν όχι, τότε προχωρούν σε διάρρηξη. Ενημερώστε τους ηλικιωμένους κυρίως, να κλειδώνουν το σπίτι τους απαραιτήτως όταν φεύγουν, να αφήνουν κάποιο φως ανοικτό και – κυρίως – να μην ανοίγουν την πόρτα χωρίς να ρωτήσουν πρώτα ποιος είναι! Όποιος έχει πραγματικά ανάγκη βοήθειας δεν εξαφανίζεται όταν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κίνηση μέσα στο σπίτι».

 

Διαβάστε επίσης