• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Για ένα έξοχο 2018 για την εταιρεία με σημαντικές εγχώριες και διεθνείς επιτυχίες που καταξίωσαν τον ρόλο της στην ενεργειακή αγορά έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας μιλώντας στο «20ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum» στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ξεχωριστή στιγμή στην δεκαετή και πλέον πορεία της εταιρείας είναι η είσοδος της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη εδώ και τέσσερα χρόνια Δημόσια Εγγραφή εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Λονδίνο και την ένταξη της μετοχής στον δείκτη FTSE250.

Επιπλέον, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Energean υπογράμμισε πως για την ενίσχυση της αυξανόμενης παραγωγής πετρελαίου στο κοίτασμα “Πρίνος” της Ελλάδας, η εταιρία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο Ισραήλ με την ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. (Πηγή energypress.gr)

 


 

Χειμώνας ελληνικός. Kανονικός. Ενισχύεται τόσο από τις προβλέψεις της ΕΜΥ όσο και από την επικείμενη γιορτή των Χριστουγέννων. Κατά κάποιο τρόπο είμαστε στην «καρδιά» του. Σε μια διαδικασία αποκορύφωσης του. Το γεγονός δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το μυαλό πολλών Καβαλιωτών «τρέχει». Έχει προ πολλού φθάσει στο επόμενο Καλοκαίρι!

 

Στο  μυαλό πολλών συμπολιτών ήταν και παραμένει ο τουρισμός. Η θερινή περίοδος, τα air bnb, οι παραλίες, οι ξαπλώστρες, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ζωής του τόπου μας. Καθόλου τυχαίο ότι εκτός πολλών άλλων, ακόμη και η φημισμένη ΕΤΑΔ ετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο Καλοκαίρι.

 

Αυτή η συμπεριφορά και αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε εσφαλμένη. Τα προηγούμενα Καλοκαίρια έφεραν στο Νομό τουρίστες και κέρδη. Δεν είναι λοιπόν καθόλου νωρίς να σκεπτόμαστε το επόμενο. Να προετοιμαζόμαστε για αυτό. Όλα όσα περιγράφουμε θα «δυναμώσουν» κι άλλο. Αμέσως μετά τις γιορτές.

 

Στο μεταξύ η Καβάλα έχει μια αγορά που ποτέ δεν σταματά να σκέφτεται και να αλλάζει. Οι ανακαινίσεις που είναι σε εξέλιξη τώρα, παραμονές εορτών, δείχνουν την επιχειρηματική ανησυχία των συμπολιτών μας. Κι άλλες καφετέριες ετοιμάζονται να λειτουργήσουν τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες. Πολλών τετραγωνικών μαγαζιά πρόσφατα νοικιάστηκαν. Ετοιμάζονται. Κάποια λέγεται ότι θα πωλούν σαπούνια!

 

Σε αυτήν την ελεύθερη, την παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι ευπρόσδεκτα τα επιδόματα. Ας πούμε ότι απαλύνουν τον πόνο από τα χαράτσια των μνημονίων. Ο βασικός ωστόσο στόχος είναι η ριζική αλλαγή, η πρόοδος και η ευημερία. Κακά τα ψέματα, αυτόν τον στόχο μπορεί να τον τολμήσει κάποιος μόνο αν επενδύσει στο Καλοκαίρι. Το οποίο μελετά ακόμη και τώρα που το θερμόμετρο πλησιάζει το μηδέν.

 

Ο φωτισμός στο πάρκο του Φαλήρου είναι μια πονεμένη ιστορία, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται. Τα συγκεκριμένα φώτα δεν μπορεί να τα εμπιστευτεί κανείς. Άλλοτε ανάβουν κι άλλοτε όχι. Όταν τα φώτα στο πάρκο δεν ανάβουν, η περιοχή «βυθίζεται» στο σκοτάδι. Καταλήγει να είναι απαγορευμένη, σχεδόν επικίνδυνη για να την περπατήσει κάποιος.

 

Τέτοια προβλήματα φωτισμού δεν υπήρχαν. Ποτέ στο παρελθόν. Μας προέκυψαν τώρα τελευταία. Οι καμένες λάμπες που δεν αντικαταστάθηκαν έγκαιρα, οι χρονοδιακόπτες που δεν λειτουργούν σωστά και φυσικά τα μη αξιόπιστα φώτα στο πάρκο Φαλήρου. Υπάρχει επίσης μια ξεχωριστή κατηγορία λαμπτήρων δημόσιων χώρων που ανάβουν κανονικά. Σβήνουν για μικρό ή μεγάλο διάστημα και μετά ανάβουν πάλι.

 

Η προαναφερθείσα κατάσταση συνεχίζεται όσο κι αν διαμαρτύρεται ο κοσμάκης. Για αυτήν την κακή εικόνα του δημόσιου φωτισμού οι ευθύνες μοιράζονται. Ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και στη ΔΕΔΔΗΕ. Ούτε ο ένας αντιδρά σωστά, ούτε ο άλλος. Κι αν τους αρμοδίους του Δήμου μπορείς να τους βρεις εύκολα, να παραπονεθείς και να αναφέρεις, τους εκπροσώπους της ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας τους καλείς στο τηλέφωνο και σου απαντά τηλεφωνήτρια από το κέντρο της υπηρεσίας στην Αθήνα!

 

Αντιγράφουμε την ανάρτηση του δημοσιογράφου Νίκου Σπιτσέρη αφού έχει ενδιαφέρον: «Σε αυτό τον κόσμο τον μικρό τον μέγα, το Καβαλιωτάκι -κατά πώς έλεγε ο Παντέρμαλης- Αναστάσιος Παπαναστασίου, που ξεκίνησε να μελετά μουσική στην Καβάλα, συνέχισε στη Θεσσαλονίκη, ακολούθως έγινε λέκτορας στη Σουηδία και τώρα προφέσορας μουσικής σε μουσική ακαδημία του Χονγκ Κονγκ έγραψε τη μουσική και τους στίχους και έδωσε το τραγούδι στην Έλενα Παπαρίζου. “Ήρθαν Χριστούγεννα ξανά” λοιπόν, δεδομένου ότι οι άξιοι και οι ταλαντούχοι είναι ικανοί για όλα». Το τραγούδι μπορεί κάποιος να το ακούσει στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=EWuYNZ5BiYY&feature=share.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής υποστηρίζει ότι επί των ημερών του οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε όλο το Δήμο Καβάλας πραγματοποιούνταν με συνολική δαπάνη 20.000 ευρώ. Δυσκολευόμαστε να τον πιστέψουμε αν και κάτι περισσότερο ξέρει. Τόσο μικρά ποσά, για τέτοιο λόγο, δεν υπήρξαν ποτέ. Ίσως να εννοεί έναν σαφώς πιο συγκρατημένο προϋπολογισμό. Αυτό όντως έγινε. Αλλά των 20.000 ευρώ μόνο, ποτέ.

 

Συνάντηση με τα στελέχη και υποψήφιους του συνδυασμού του είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Θόδωρος Μουριάδης. Λήφθηκε οριστική απόφαση η παρουσίαση αρκετών υποψηφίων να γίνει μετά τα Θεοφάνεια. Κατά συνέπεια οι αντίθετες για την ημερομηνία της εκδήλωσης πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται. Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Μουριάδης ήταν στην γιορτή της εκκλησίας του Πολύστυλου.

 

3 βουλευτές και 3 δημοτικές παρατάξεις (όλες της αντιπολίτευσης) έσπευσαν να συγχαρούν με ανακοίνωση τους όσους διοργάνωσαν πρόσφατα το ιστορικό συνέδριο για τον καπνό. Η αντίδραση ήταν υπερβολική. Μάλλον προεκλογική. Το συνέδριο ήταν αξιόλογο, όπως πολλά άλλα που έγιναν ή θα γίνουν στην Καβάλα.

 

Έπρεπε να συνδεθεί περισσότερο με την κοινωνία (αυτό μπορούσε να γίνει με διαφήμιση του), έπρεπε να πραγματοποιηθεί στον συνεδριακό χώρο που η περιοχή διαθέτει. Οι αίθουσες των ξενοδοχείων είναι καλές, κατάλληλες για ένα σωρό άλλα πράγματα.

 

Τον αδικήσαμε τον πρώην Δήμαρχο Κεραμωτής Μένανδρο Μαρινάκη. Στο χθεσινό ρεπορτάζ της Πρωινής για τα στελέχη της τοπικής ΝΔ που από σήμερα μετέχουν στο 12ο συνέδριο του κόμματος, παραλείψαμε το όνομα του. Δεν θα έπρεπε. Στην σχετική ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων που έγινε τον περασμένο Μάη, ο κ. Μαρινάκης ήταν πρώτος σε σταυρούς.

 

Μια συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς δείχνει ότι επιμένει στην υποψηφιότητα του, παρά τις αντίθετες φήμες. Απόσπασμα της αναφέρει και τα εξής: «Το ψέμα έχει ταχύτητα και η αλήθεια αντοχή». Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος 87,5fm (Κομοτηνή) για να διαψεύσει όλους όσους διαρρέουν φήμες περί μη σύστασης ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και περί διαγραφής του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή βέβαια αναγνωρίζει ότι «ασχολούνται μαζί μας γιατί είμαστε υπολογίσιμη δύναμη και δύναμη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία».

 

Διαβάστε επίσης