• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολλές φορές αυτά που έχουμε δεν τα εκτιμούμε όσο πρέπει. Τα θεωρούμε δεδομένα κι έτσι τα εκμεταλλευόμαστε χωρίς να παραδεχόμαστε -ως οφείλουμε- πόσο πολύτιμα μας είναι. Η χώρα μας ετοιμάζεται για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Κι ενώ όλα στην Ελλάδα βαίνουν καλώς, στην γειτονική Τουρκία οι δημοτικές εκλογές έγιναν πρόσφατα.

 

Με απόφαση δικαστηρίου οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα επαναληφθούν. Διαμαρτύρονται δικαίως οι αντίπαλοι του Ερντογάν, θεωρώντας μη αντικειμενική την απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου. Ευτυχώς στην πατρίδα μας υπάρχει ισχυρή ελληνική δημοκρατία. Κάποιοι με πλάγιο τρόπο βάλλουν εναντίον της. Έχουν άλλα στο μυαλό τους. Στο χέρι των πολιτών είναι να τους τιμωρήσουν, να τους βάλουν ακόμη περισσότερο στην άκρη.

 

Μόνο έτσι θα διατηρηθεί στη λαβωμένη από την κρίση Ελλάδα ένα πολύτιμο αγαθό. Το οποίο κακώς καμιά φορά ξεχνάμε. Η δημοκρατία. Στη δημοκρατία αυτό που επιλέγει η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, αυτό αναλαμβάνει για συγκεκριμένο διάστημα τη διακυβέρνηση ή τη διοίκηση.

 

Ο Μάης ήρθε αν και ο καιρός δεν βελτιώθηκε ακόμη. Στη διάρκεια του μήνα υποχρεώνονται να βγουν από τα σπίτια που νοικιάζουν διάφοροι συμπολίτες. Συνήθως πρόκειται για μικρά διαμερίσματα, τα οποία από τον Μάη ως και τον Σεπτέμβρη μετατρέπονται στα γνωστά μας Air BnB. Το που θα κοιμούνται το συγκεκριμένο διάστημα όλοι αυτοί που τώρα ξενοικιάζουν τα σπίτια τους, είναι μια άλλη ιστορία.

 

Γνήσιος εκπρόσωπος ενός «παλαιοκομματικού» και ήδη απορριπτέου από τους πολίτες συστήματος ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, εξέδωσε χθες ένα ακόμη πονηρό (από προεκλογικής πλευράς) δελτίο τύπου. Σκοπός του να μας κάνει γνωστό ότι η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ ενέκρινε τις πιστώσεις ώστε και η Π.Ε. Καβάλας να είναι συνδιοργανωτής (μεταξύ άλλων εκδηλώσεων) της επικείμενης «Λευκής Νύχτας» στην αγορά.

 

Γνωστοποιώντας το αυτονόητο «εξασφάλισε» τη συμμετοχή του στη σημερινή σχετική με τη Λευκή Νύχτα συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο. Άρα προβολή στα τοπικά μέσα. Άρα μερίδιο (σκέπτεται) στην πολύ πιθανή επιτυχία της διοργάνωσης. Αναρωτιόμαστε  αν σήμερα στη συνέντευξη τύπου προσκλήθηκαν ο κ. Μέτιος (χρηματοδοτεί τη Λευκή Νύχτα μέσω του Περιφερειακού Ταμείου) αλλά και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης . Η επιτροπή στην οποία είναι πρόεδρος αποφάσισε σχετικά για το αυτονόητο.

 

Κι ενώ αυτήν την «επιτυχία» ο κ. Μαρκόπουλος προσπαθεί να την κατοχυρώσει για τον εαυτό του, δεν λέει κουβέντα για τα άλλα… Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ συζητήθηκαν δύο «φέσια» που έβαλε η Περιφέρεια και η Π.Ε. Καβάλας σε τοπικές επιχειρήσεις. Οι οποίες για να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται έπρεπε να προσφύγουν στο δικαστήριο!

 

Στην μία περίπτωση πρόκειται για ξενοδοχείο που φιλοξένησε σκακιστές στο Καλοκαιρινό τουρνουά του 2018 και στην άλλη περίπτωση πρόκειται για μεταφορά μαθητών με ταξί το 2016. Για αυτές τις «παραφωνίες» δεν θα δοθεί συνέντευξη τύπου, ούτε φυσικά θα υπάρξει δελτίο τύπου του κ. Αντιπεριφερειάρχη.

 

Αποκαταστάθηκε χθες το πρωί η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στην Περιμετρική. Αρμόδια είναι υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας, εκπρόσωπος της οποίας δικαιολόγησε την καθυστέρηση στο ότι παραγγέλθηκε πλακέτα που έπρεπε να έρθει από το εξωτερικό. Τα φανάρια δεν λειτουργούσαν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

 

Την Τρίτη 11 Ιουνίου στην κάτω πλευρά της πλατείας (προς την οδό Βενιζέλου) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προώθησης της γνωστής μας Coca Cola. Για την εκδήλωση αυτή θα έρθει στην Καβάλα ο γνωστός από την τηλεόραση σεφ Άκης Πετρετζίκης. Η σχετική θετική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου αναφέρει ότι «…στον παραχωρούμενο χώρο θα τοποθετηθεί μία καντίνα-van (12 τ.μ.) μέσα στο οποίο θα φτιάχνονται χάμπουργκερ, τα οποία θα προσφέρονται με ένα μικρό αντίτιμο, μαζί με το αναψυκτικό. Επίσης, στο χώρο που θα εκμισθωθεί θα υπάρχουν τραπεζάκια στρόγγυλα ψηλά, για την εξυπηρέτηση αυτών που θα γευματίζουν, αλλά και παράλληλες ψυχαγωγικές δράσεις».

 

Σχετικά με την ανώνυμη καταγγελία για τις ανανεώσεις συμβάσεων εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μουρτασάγας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Οι επίδοξοι “καταληψίες” του δημαρχιακού θώκου της Καβάλας , έχουν επιδοθεί σε μια αντιπαράθεση σε επίπεδο υπονόμου ( δεν αναφέρομαι στους αιρετούς που αναγκάζονται να τρέχουν στα δικαστήρια μετά από ανώνυμες καταγγελίες ). Όλοι καταλαβαίνουμε πως πίσω από αυτές τις ανώνυμες καταγγελίες , κρύβονται κάποιοι που δίνουν υπαρκτά ή ανύπαρκτα στοιχεία. Αν τα στοιχεία των καταγγελιών είναι αληθινά γιατί δεν πηγαίνουν στον εισαγγελέα να τα καταθέσουν επώνυμα; Θα ήθελα να γνωρίζουν όλοι οι συνδημότες μας , πως σ’ αυτό το βρώμικο προεκλογικό παιχνίδι η “ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ” δεν πρόκειται να πάρει μέρος». Σημειώνουμε ότι επί της ανώνυμης καταγγελίας διενεργείται προκαταρκτική από το Πταισματοδικείο.

 

Ο Ανδρέας Λαφτσής συμμετέχει στην ανεξάρτητη προσπάθεια για το τοπικό συμβούλιο του Αμυγδαλεώνα. Μας γράφει τα ακόλουθα: «Η προσπάθεια του συνδυασμού “Ο ΑΜΥΓΔΑΛΕΏΝΑΣ ΜΑΣ” θα επικεντρωθεί στα εξής θέματα που αφορούν το χωριό. 1) Δημιουργία ΚΕΠ στο ισόγειο της Κοινότητας Νερό από το Κεφαλάρι. 2) Νέα Δεξαμενή για τον διαχωρισμό πόσιμου νερού από αυτό της άρδευσης. 3) Ενοποίηση των παλιών μεταλλείων με το μονοπάτι του νερού. 4)Μέριμνα για την προστασία των άγριων αλόγων της περιοχής των μεταλλείων Αμυγδαλεώνα. 5) Νέο δίκτυο νερού. 6) Διευθέτηση ομβρίων νέου οικισμού. 7) Ασφαλτόστρωση νέου οικισμού. 8) Δημιουργία οστεοφυλακίου και διευθέτηση με την Αρχαιολογία της δέσμευσης έκτασης των νέων κοιμητηρίων. 9) Δημιουργία δημοτικού ξενώνα υπό την διαχείριση του πολιτιστικού συλλόγου στον 1ο όροφο της κοινότητας Αμυγδαλεώνα. 10) διαμόρφωση της εισόδου του χωριού -κεντρικης πλατείας. 11) Επέκταση αθλητικού κέντρου με γήπεδα τένις 5×5. 12)  Νέο πολεοδομικό σχέδιο για προσδιορισμό της χρήσης γης. 13) Αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων και συντήρηση.14) Εύρεση λύσης προβλημάτων καθημερινότητας , φωτισμός, λακούβες, κτλ».

 

Επιτυχία σημείωσε προχθεσινή εκδήλωση στη Δράμα του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε οι ευρωεκλογές να μην συμπίπτουν χρονικά με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Παρατήρηση σωστή.

 

Από τους 20 υποψήφιους δημάρχους στους 4 δήμους του Νομού Καβάλας οι 18 είναι άνδρες και μόνο 2 γυναίκες. Η κ. Τσανάκα και η κ. Πιλίτση (υποψήφια δήμαρχος Νέστου με τη Λαϊκή Συσπείρωση). 8 υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν αυτοδιοικητικό παρελθόν και 12 είναι υποψήφιοι δήμαρχοι πρώτη φορά. 6 φέρονται ως πραγματικά ανεξάρτητοι. Οι υπόλοιποι 14 έχουν μικρή ή μεγάλη σχέση με ένα ή περισσότερα κόμματα.  Ανάμεσα στους 20 υποψήφιους δημάρχους περιλαμβάνονται οι 4 εν ενεργεία.

 

Δύσκολη αποστολή έχουν σήμερα το απόγευμα οι υποψήφιοι των εκλογών. Οι προγραμματισμένες προεκλογικές και μη εκδηλώσεις είναι ουκ ολίγες. Θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προλάβουν τις περισσότερες και φυσικά τις πιο σημαντικές. Καλή τους επιτυχία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης