• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας, το Αστυνομικό Τμήμα Καβάλας άρχισε χθες το απόγευμα τη διήμερη ενημέρωση του άμαχου πληθυσμού. Εισηγητές ήταν ο διοικητής του τμήματος κ. Μιλτιάδης Καρακολίδης και εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς. Όπως είδαμε, οι περισσότεροι ήταν εκπρόσωποι και μέλη συλλόγων και δη πολιτιστικών. Ίδια διαδικασία θα γίνει στον ίδιο χώρο (Αμφιθέατρο) και σήμερα το απόγευμα.

 


 

Η ιστορική για την Καβάλα ακτή της Καλαμίτσας είναι σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση. Πρόκειται για αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας που άλλοτε γίνεται οργανωμένα κι άλλοτε όχι. Υπάρχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα αν και η Καλαμίτσα προέρχεται από έναν δύσκολο Χειμώνα και μια βροχερή Άνοιξη.

 

Η Καλαμίτσα δεν έχασε μόνο την αναγνώριση που της εξασφαλίζει η περίφημη «Γαλάζια Σημαία». Έχασε πολλά περισσότερα. Οι απώλειες αυτές ξεκίνησαν το 2015 κι έχουν αποκορύφωμα την περίοδο που διανύουμε. Ποιος θα αναλάβει να προσθέσει άμμο; Ποιος θα περιποιηθεί τις καμπίνες; Ποιος θα πληρώσει ώστε να υπάρχουν ναυαγοσώστες;

 

Καταλάβαμε χθες ότι ο Δήμος Καβάλας «αποσύρεται» από την παραλία, το δηλώνει ευθαρσώς κι αναλαμβάνει όλη την ευθύνη. Επιχειρήματα του το τυπικό της υπόθεσης, η Καλαμίτσα ανήκει στο δημόσιο, αλλά και διάφορα άλλα ουσιαστικά ζητήματα. Τα οποία αφορούν τις σχέσεις του με το δημόσιο. Ειδικότερα την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

 

Μια σημαντική δήλωση έκανε μόλις χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. «Καλαμίτσα τέλος για το δήμο Καβάλας», είπε με ορμή ο κ. Τσουρουκίδης. Αυτή η κουβέντα περιέχει όλη την αλήθεια για τις δημοτικές προθέσεις. Ακούγεται δυσάρεστη στα αυτιά τόσων και τόσων Καβαλιωτών.

 

Κανείς δεν περίμενε ότι θα φθάναμε σε αυτό το σημείο, ο Δήμος Καβάλας να απαρνιόνταν την πιο πολυσύχναστη ακτή του. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για τα … καλύτερα. Τα χόρτα θα μεγαλώσουν. Οι νιπτήρες δεν θα λειτουργούν, τα ντουζ δεν θα τρέχουν νερό. Για τις τουαλέτες, ο Θεός ας βάλει το χέρι του.

 

Λυπούμαστε αλλά με αυτόν τον τρόπο και χειρισμό ο Δήμος Καβάλας είναι έτοιμος να χάσει το δίκιο που στην υπόθεση έχει. Από το 2015 δεν είναι αρμόδιος για την Καλαμίτσα. Κι όμως, έκανε –ως μη όφειλε- όλα όσα έπρεπε. Γιατί τώρα αυτή η άρνηση; Αντιδρά σωστά ή μήπως σπεύδει σε λάθος;

 

Από καιρό έπρεπε να φροντίσει ώστε στην παραλία να υπάρχει σχετική ενημέρωση των λουόμενων. Έπρεπε να βάλει πινακίδες, στις οποίες θα εξηγούσε τι συμβαίνει. Παράλληλα έπρεπε να συνεχίσει να ενδιαφέρεται αφού η περιποίηση της Καλαμίτσας σημαίνει «περιποίηση» των δημοτών του. Εξυπηρέτηση αυτών.

 

Η ΕΤΑΔ μας είναι κάτι άγνωστο και μακρινό. Ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και την ΕΤΑΔ υπάρχουν οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές. Ενδιαφέρθηκαν μα χωρίς αποτέλεσμα. Δεν είναι αρκετό το ότι η παραλία θα συνεχίσει να προσφέρεται δωρεάν. Αυτό είναι το λιγότερο.

 

Αλήθεια φέτος το Καλοκαίρι θα μπορούν να βγάλουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στην αμμουδιά οι επαγγελματίες της ίδιας περιοχής; Η απάντηση είναι αρνητική. Η ΕΤΑΔ έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Καλαμίτσα. Δεν υπολογίζει καθόλου ακόμη και τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Δήμος Καβάλας αποχωρεί από την παραλία κι έτσι της δίνει τη χαριστική βολή. Χρέος είχε να το σκεφθεί περισσότερο. Είναι η ιστορία της Καβάλα η Καλαμίτσα. Είναι υποχρέωση ειδικά της αυτοδιοίκησης να την προσέχει ακόμη κι αν μία ακόμη φορά αναγκαστεί να κάνει δουλειά άλλων.

 

Νέα από την αγορά. Το προσεχές διάστημα θα λειτουργήσει κατάστημα πρωινού σε μια περιοχή με πολύ κόσμο το Καλοκαίρι, Κουντουριώτου και Ερυθρού Σταυρού. Επιχείρηση φούρνου ετοιμάζεται να λειτουργήσει και επί της οδού Ομονοίας.

 

Την Τρίτη θα βρίσκεται στην Καβάλα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρος Κόκαλης. Την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζει επίσκεψη στην πόλη μας και ο κ. Μουζάλας. Κι αυτός ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στον αγιασμό που έκανε στο εκλογικό της κέντρο την Τρίτη η Δήμαρχος προσκάλεσε τους γουρλήδες για αυτήν ιερείς. Τους ίδιους που έκαναν αγιασμό στο εκλογικό κέντρο του 2014. Ένας εκ των δύο – ο πατέρας Μιχάλης- έκανε αγιασμό την περασμένη Παρασκευή στο εκλογικό κέντρο του Βαγγέλη Παππά.

 

Η κ. Τσανάκα φρόντισε ώστε οι υποψήφιοι- συνεργάτες και φίλοι της να στριμωχτούν στο πεζοδρόμιο. Πολύ σωστά έπραξε κι απέφυγε τη μεγάλη συγκέντρωση, η οποία θα ήταν αιτία να κλείσει η Βενιζέλου. Να ταλαιπωρηθούν οι οδηγοί κτλ.

 

Φανερά ικανοποιημένος ήταν χθες ο Θόδωρος Μουριάδης αφού η νέα επίσκεψη του στις Κρηνίδες είχε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Στην περιοδεία του στη λαϊκή και στα καταστήματα ήταν μαζί του η Μελίνα Χειμώνα, ο Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο Λεωνίδας Παππάς και ο Κυριάκος Κελίδης. Χθες το απόγευμα ο Θόδωρος Μουριάδης ήταν στον Αμυγδαλεώνα.

 

Λόγω της σύμπραξης τους με το Νίκο Ξανθόπουλο οι υποστηρικτές του Σώρρα έχουν περίπτερο στην κεντρική πλατεία. Το οποίο εξασφάλισαν τελευταία ώρα. Σε αυτό ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά στον υποψήφιο δήμαρχο που στηρίζουν. Αντίστοιχα το φυλλάδιο που μοιράζει πόρτα πόρτα ο Νίκος Ξανθόπουλος δεν έχει καμία αναφορά στον Σώρρα και στη συνεργασία με τους υποστηρικτές του στην Καβάλα.

 

 

Διαβάστε επίσης