• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η οικονομική -και όχι μόνο-  κρίση, στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα, έχει στενή σχέση με τα αποτελέσματα πολλών προηγούμενων εκλογών. Όχι τοπικών. Ο τρόπος που η πλειοψηφία εκφράζονταν και ψήφιζε αποδείχθηκε ότι ευνόησε ακατάλληλους ανθρώπους. Οι οποίοι για κακή τύχη όλων μας, πρώτα πρώτα της ίδιας της Ελλάδας, εργάστηκαν όντως σκληρά. Για τον εαυτό του κάθε ένας.

 

Πλούτισαν, καλοπέρασαν, χρέωσαν το δημόσιο. Όταν το συγκεκριμένο «έργο» ξεπέρασε τα όρια, τότε χρειάστηκαν μέτρα λιτότητας και δανεικά. Τα μέτρα λιτότητας (ορισμένα συνεχίζονται και σήμερα) διακατέχονταν από μια βιασύνη. Η οποία ευνόησε την κοινωνική αδικία. Τι κι αν παραδέχθηκαν (καθυστερημένα) το λάθος τους… Το κακό είχε γίνει κι ήταν μεγάλο.

 

Σε λίγες μέρες οι έλληνες πολίτες θα βρεθούν μόνοι μέσα στο παραβάν. Αυτοί και τα ψηφοδέλτια των γνωστών κομμάτων. Μικρών και μεγάλων. Αλήθεια, βάλαμε μυαλό; Μάθαμε να ψηφίζουμε; Εφαρμόζουμε την αξιοκρατία που ως γνωστόν ζητούμε από τους έχοντες εξουσία; Ή μήπως θα ψηφίσουμε όπως πριν από την κρίση;

 

Η απάντηση θα δοθεί το βράδυ της Κυριακής. Θα φανεί εκ του εκλογικού αποτελέσματος. Η δημοκρατία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν για την εκπροσώπηση τους. Για την κυβέρνηση τους, για την πολιτική που θα ακολουθηθεί.

 

Όλοι σήμερα είναι έμπειροι. Ακόμη και τα παιδιά που θα ψηφίσουν πρώτη φορά. Κι αυτά γνωρίζουν τι θα πει κρίση. Όλοι μάθαμε να ξεχωρίζουμε το ψέμα από την αλήθεια. Κι επειδή πάθαμε και μάθαμε, περιμένουμε με αγωνία το εκλογικό αποτέλεσμα.  Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Την Κυριακή δεν εκλέγουμε ευρωβουλευτές. Την Κυριακή αποφασίζουμε για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

 

Τα ίδια ισχύουν και στις τοπικές εκλογές. Θα ψηφίσουμε όπως ψηφίζαμε; Θα ψηφίσουμε τον συγγενή, τον συμμαθητή και τον καλό φίλο; Θα επιλέξουμε τον γείτονα, αυτόν που μας έταξε μετεκλογική βοήθεια; Ή μήπως πρέπει επιτέλους να σκεφθούμε το καλό της Καβάλας, του Νομού και της Περιφέρειας ΑΜΘ;

 

Η προεκλογική περίοδος που τελειώνει σήμερα το βράδυ ήταν διαφορετική. Οι πολλοί απουσίαζαν. Παρακολούθησαν από μακριά. Από πολύ μακριά. Με τις εκλογές ασχολήθηκε μικρό κομμάτι της κοινωνίας. Το οποίο δεν αποκλείεται να πήγε σε περισσότερες της μιας προεκλογικές εκδηλώσεις. Οι υποψήφιοι ήταν διαφορετικοί αλλά το κοινό σταθερό. Το ίδιο και το ίδιο…

 

Ευχόμαστε η αποχή του κόσμου από τα προεκλογικά γεγονότα να μην σημαίνει αποχή κι από την ψηφοφορία. Ίσα ίσα που πρέπει να συμβεί το αντίθετο. Την Κυριακή μετέχουμε στην εκλογική διαδικασία. Ψηφίζουμε. Αποφασίζουμε με διαφορετικά των συνηθισμένων κριτηρίων αφού ειδικά τώρα πρέπει να ψηφίσουμε σωστά. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία.

 

Θα είναι θετική εξέλιξη αν έστω προσωρινά αναλάβει την οικονομική διεύθυνση όλου του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένου του πρώην ΤΕΙ Καβάλας) ο συμπολίτης κ. Στέφανος Μυτακίδης. Σχετική πρόταση κατατέθηκε από τη διοίκηση του πρώην ΤΕΙ Καβάλας κι εξετάζεται. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε το νέο θα είναι καλό και για την τοπική αγορά.

 

Για να υπάρξει και ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο (τμήμα του οποίου θα υπάρχει στην Καβάλα) θα πρέπει να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του. Αυτό ήταν να γίνει αυτές τις ημέρες, μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Επεισοδιακό ήταν το debate της Τετάρτης ανάμεσα στους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Παγγαίου. Μεταδόθηκε από το Ένα τσάνελ με συντονιστή τον Γιάννη Χατζηεμμανουήλ. Σε συνέχεια της έντονης διαφωνίας που ανέκυψε στην εκπομπή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκαν χθες αν ο Β. Ξουλόγης ζήτησε τη στήριξη του κόμματος τους ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ την έδωσε με δική του πρωτοβουλία.

 

Η απάντηση ήταν ότι η διακριτική υποστήριξη δόθηκε στον κ. Ξουλόγη με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ενώ σχετικά ρωτήθηκαν οι βουλευτές, θεωρήθηκε σωστό να απαντήσει (παρουσία τους) ο πλέον αρμόδιος. Ο κ. Θόδωρος Μπόνος. Ο οποίος το 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου του ίδιου κόμματος.

 

Σήμερα το βράδυ πραγματοποιούνται την ίδια πάνω κάτω ώρα οι δύο τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Καβάλα. Η κ. Τσανάκα μιλά στο ισόγειο του Εμπορικού Κέντρου κι ο Βαγγέλης Παππάς μπροστά από το εκλογικό του κέντρο. Ο κακός καιρός που προβλέπεται για σήμερα είναι ένα μικρό εμπόδιο. Και οι δύο έλαβαν τα μέτρα τους. Το ισόγειο του Εμπορικού Κέντρου είναι στεγασμένο ενώ μπροστά από το εκλογικό κέντρο του κ. Παππά υπάρχει μια μικρή έστω τέντα.

 

Με δηλώσεις που έκανε χθες στην Πρωινή ο Μάκης Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι αν εκλεγεί δήμαρχος θα δημιουργήσει διαπαραταξιακή επιτροπή ώστε να υπάρχει αξιοκρατία ακόμη και για προσλήψεις δύο μηνών. «Κάποιοι εμφανίζονται ως νέα πρόσωπα στις εκλογές αλλά δεν είναι» τόνισε επίσης.

 

Στην Πρωινή μίλησε χθες και ο Θόδωρος Μουριάδης. Μεταξύ πολλών άλλων είπε για την θητεία της κ. Τσανάκα: « Ήταν μια άνευρη περίοδος που δεν δημιούργησε εχέγγυα προόδου. Είναι μια αποτυχημένη διοίκηση αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για το μέλλον της πόλης».

 

Τα τελευταία 24ωρα οι σχέσεις Θόδωρου Μουριάδη και Μάκη Παπαδόπουλου βρέθηκαν σε πολύ κακό επίπεδο. Για μεγάλο διάστημα στην προεκλογική περίοδο, ο ένας ασχολούνταν με τον άλλον. Δεν γνωρίζουμε ποιος έκανε την αρχή, ποίος είπε τα περισσότερα κτλ. Είναι ωστόσο σίγουρο ότι από αυτήν την αντιπαράθεση ευνοήθηκαν όλοι οι άλλοι. Πρώτη και καλύτερη η κ. Δήμαρχος.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης