• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έψαξαν αρκετά κι ευτυχώς βρήκαν (στο Πρωτοδικείο) το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στο τοπικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας. Αυτό μάλιστα έγινε προχθές, σχεδόν 15 μέρες μετά την ψηφοφορία! Είναι αυτό που φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύουμε.

Εκ του ειδικότερου λοιπόν αποτελέσματος προκύπτει ότι υπήρξαν αρκετοί ψηφοφόροι που ψήφισαν άλλον υποψήφιο δήμαρχο και άλλον συνδυασμό εμπιστεύτηκαν για την κάλπη του τοπικού συμβουλίου. Το αποτέλεσμα δείχνει πόσο καλύτερα τα πήγε η Λαϊκή Συσπείρωση  και ο «Τόπος της Ζωής μας». Καλύτερη επίδοση είχε επίσης η παράταξη της Δημάρχου. Αντίστοιχα είχε μειωμένο ποσοστό ο Θόδωρος Μουριάδης. Ο κ. Βέρρος δεν είχε ψηφοδέλτιο στο τοπικό της Καβάλας.

Πρόεδρος στο τοπικό συμβούλιο έχει δυνατότητα να εκλεγεί (σύμφωνα με τον «Κλεισθένη») ο πρώτος σε σταυρούς από τον πρώτο ή τον δεύτερο συνδυασμό.  Όσον αφορά την κατανομή των εδρών, η Λαϊκή Συσπείρωση έχασε τη δεύτερη έδρα για 52 ψήφους.


 

Η εκδήλωση- χορωδιακή συνάντηση μας προέκυψε από εκεί που δεν το περιμέναμε. Μια διαδικασία μελωδική αλλά και «μαραθώνια» που άρχισε στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, έγινε στην κεντρική πλατεία. Τέλειωσε δύο ώρες μετά. Συμμετείχαν 10 χορωδίες, κάθε μία τραγούδησε από 5 τραγούδια. Είχε κόσμο αλλά ο κόσμος ήταν αυτός που ήρθε στην Καβάλα μαζί με τις χορωδίες.

Αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για κάτι νέο, αυτό πρέπει να είναι πιο μικρό χρονικά για να μην κουράζει. Οφείλει δε να έρθει σε συνεννόηση με άλλες παρόμοιες και παλαιότερες εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη. Η φωτογραφία είναι από το κοινό και τη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας.

 

============================================================================

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν πρέπει να επηρεαστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να πετάξει λευκή πετσέτα . Δεν πρέπει να τα παρατήσει. Καταλαβαίνουμε ότι ως άνθρωποι βρέθηκαν στα δύσκολα πλην όμως η πόλη πρέπει να λειτουργήσει. Καλώς ή κακώς αυτό γίνεται (μόνο) από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ας συνέλθουν λοιπόν κι ας συνεχίσουν τη δουλειά τους. Έχουν αρκετά να διεκπεραιώσουν στη διάρκεια του Καλοκαιριού.

 

Ταυτόχρονα οι νικητές των εκλογών έχουν χρέος να αρχίσουν να ετοιμάζονται από τώρα. Να μην χάσουν τη δυνατότητα ενημέρωσης που τους παρουσιάζεται. Οι τρεις μήνες που μεσολαβούν ως την 1η Σεπτέμβρη θα περάσουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι κάποιος φαντάζεται.

 

Άπαντες οι υποψήφιοι των εκλογών στο Δήμο Καβάλας έχουν μια ακόμη, δυσκολότερη αποστολή. Οφείλουν να αποδείξουν στην πράξη όσα έλεγαν προεκλογικά. Κυρίως αυτά για τις συνεργασίες. Απόψεις που πρόσφατα επανέλαβαν στα δελτία τύπου τους μετά το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής.

 

Είναι δύσκολο, ασυνήθιστο για τον έλληνα, να βάλει το «εμείς» πιο μπροστά από το «εγώ». Είναι δύσκολο να συνεργαστεί με αυτόν που τον «πλήγωσε», τον κέρδισε (ενώ περίμενε το αντίθετο). Επιβάλλεται να γίνει. Το καλό της πόλης δεν είναι κάτι αόριστο, γενικό κι υποκειμενικό. Είναι συγκεκριμένο κι εύκολα αντιληπτό.

 

Νεότερα από τη διαδικασία για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Δεν θα μετέχουν η κ. Μιρλή και ο κ. Καρατσιουμπάνης. Και οι δύο δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι. Θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Νεστορίδης. Αναζητούνται δύο γυναίκες που θα συμπληρώσουν την 6αδα.

 

Όταν η ΝΔ άρχισε να ψάχνει νέα πρόσωπα για τα ψηφοδέλτια της – προ πολλών μηνών- είχε απευθυνθεί και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα. Ο οποίος φέρεται να είχε ανταποκριθεί, δίνοντας μάλιστα και σχετική συνέντευξη. Τώρα το σενάριο του Προέδρου «επανέρχεται» στην επικαιρότητα αφού η υποψηφιότητα του έχει πιθανότητες. Στο μεταξύ ο κ. Δέμπας κρατά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους.

 

Το πρωί του Σαββάτου ο Γιώργος Καλαντζής έσπευσε να αγοράσει από το περίπτερο την εφημερίδα «Τα Νέα». Γρήγορα βρήκε την σελίδα με τα ονόματα των υποψηφίων της ΝΔ, με χαρά διάβασε το όνομα του στο σχετικό ρεπορτάζ. Το όνομα του κ. Καλαντζή περιλαμβάνονταν και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

 

Την Τετάρτη το απόγευμα γίνεται στην Καβάλα η πρώτη προεκλογική εκδήλωση υποψήφιου βουλευτή. Ο Μακάριος Λαζαρίδης στη Δ. Καπναποθήκη θα παρουσιάσει την πρόταση του για την ανάπτυξη της πόλης και του Νομού. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Παρουσίαση Αναπτυξιακού σχεδίου Καβάλα 2020-2050».

 

Με ημερομηνία 5 Ιουνίου (δηλαδή μετά και τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απέρριψε τη νέα προσφυγή του Βασίλη Ξουλόγη για τη λειτουργία του εκλογικού του κέντρου στην Ελευθερούπολη. Επί της ουσίας το θέμα είχε λήξει αφού ειδικά στο Δήμο Παγγαίου δεν χρειάστηκε δεύτερη Κυριακή.

 

Ξουλόγης και Αναστασιάδης συνυπήρξαν στο Πρωτοδικείο την περασμένη εβδομάδα. Έψαχναν και οι δύο τα ψηφοδέλτια της Δ.Ε. Ελευθερών. Κάθε ένας για διαφορετικούς λόγους. Ήταν σε απόσταση και δε φάνηκε να συνομιλούν μεταξύ τους.

 

«Δεν έχω επικοινωνία με το Θόδωρο Μουριάδη» είπε την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Δήμαρχος. Εννοεί ότι τηλεφωνεί στον κ. Μουριάδη αλλά αυτός δεν της απαντά. «Γνωρίζω ότι δεν έχει καλή σχέση με το κινητό του» έσπευσε να τον δικαιολογήσει.

 

Ήταν τυχαία ή όχι η απουσία του Άρη Βέρρου από την πρόσφατη προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί το ένα, μπορεί και το άλλο. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν βιάζεται να καταστρώσει το προεκλογικό του σχέδιο στην Καβάλα αφού περιμένει να μάθει αν η πόλη μας είναι από αυτές που θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός. Το Σαββατοκύριακο και οι τρεις βουλευτές ήταν στην Καβάλα. Την Παρασκευή ο Τάκης Εμμανουηλίδης μίλησε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

 

Σε περίοπτη θέση στον κόμβο Φαλήρου (στα κάγκελα της περίφραξης του Πάρκου) το πανό που διαφημίζει την γιορτή του σαρμά! Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή στη Νικήσιανη (προαύλιο χώρο εκκλησίας Αγίου Γεωργίου) κι οργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο της ίδιας περιοχής. Καλή μας όρεξη.

 

Χωρίς την παρουσία του νέου δημάρχου θα γίνει η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Μουριάδης είναι στην Αθήνα, δεν θα έχει επιστρέψει στην Καβάλα το απόγευμα. Αναμένονται κι άλλες απουσίες, δικαιολογημένες και μη. Άλλωστε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν είναι και τα σημαντικότερα.

 

Ξεκινούν σήμερα στο ΤΕΙ ΑΜΘ οι εξετάσεις. Διαρκούν 3 εβδομάδες. Βρίσκουν το ίδρυμα σε μεταβατική περίοδο μιας και από ΤΕΙ ΑΜΘ γίνεται Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Στο τέλος του μήνα αρχίζουν για φοιτητές και καθηγητές οι διακοπές. Όταν τον Σεπτέμβρη επανέλθουν δε θα υπάρχει ΤΕΙ. Θα υπάρχει ΔΙΠΑΕ.

 

Συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι διοικήσεις του ΤΕΕ ΑΜ και της Αναπτυξιακής Καβάλας. Διαβάζουμε ότι η συνάντηση έγινε: «…στα πλαίσια της διαβούλευσης και δημοσιοποίησης του τοπικού προγράμματος για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της εν λόγω προκήρυξης του τοπικού Προγράμματος του Υπομέτρου 19.2 «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων» (παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα)».

 

Ένα σωρό υποψήφιοι ήταν το Σάββατο στη γιορτή του αγρότη που έγινε στη Νέα Καρυά. Άπαντες γύρισαν στην Καβάλα ενοχλημένοι από την «επίθεση» που στη διάρκεια της εκδήλωσης δέχθηκαν. Τα κουνούπια δεν αστειεύονται. Δεν αστειεύονται καθόλου…

 

Ο συμπολίτης λογιστής Κώστας Νάνος ανακοινώθηκε υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη. Πρόσφατα ο κ. Νάνος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα. Καλή του επιτυχία και καλή δύναμη για τη δεύτερη προεκλογική προσπάθεια μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Προς το παρόν το κόμμα ΜεΡΑ 25 έχει ανακοινώσει για την Καβάλα μόνο τον κ. Νάνο.

 

Ένα ακόμη ωραίο βίντεο του Νομού Καβάλας από την ιστοσελίδα «From Above». Ένα αφιέρωμα στον Πύργο, επί της παραλιακής Εγνατίας. Δείτε το στη διεύθυνση https://www.facebook.com/Yourworldfromabove/videos/383419502272054/

 

 

============================================================================

Επιστολή αγρότη για τα Τενάγη

 

Ο αγρότης Βασίλης Πουλόπουλος έστειλε στην Πρωινή επιστολή, συνέχεια δελτίου τύπου του κ. Μακάριου Λαζαρίδη. Γράφει: «Κύριε Μακάριε Λαζαρίδη  διάβασα την ανακοίνωση σας, διαπιστώνω ότι μάλλον δεν είστε καθόλου καλά ενημερωμένος. Τα κανάλια στα Τενάγη καθαρίστηκαν με πολύ αγώνα και μεγάλη προσπάθεια του κ. Γιάννη Πασχαλίδη. Το ποσό που έλαβε για αυτόν τον καθαρισμό είναι 1.600.000 ευρώ και εκείνη την χρόνια μπορέσαμε και σπείραμε. Βασίλης Πουλόπουλος αγρότης, κάτοικος Φιλίππων

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης