μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τελειώσαμε χθες με όλες τις πρόσφατες εκλογές. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Μπροστά μας υπάρχει μπόλικο ακόμη Καλοκαίρι. Το οποίο φέρνει εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Εντός των ημερών ξεκινά το ιστορικό Φεστιβάλ των Φιλίππων. Στην φωτογραφία (από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης) οι φετινοί του εθελοντές. Μπορεί οι προηγούμενες ημέρες ως προεκλογικές να μην ήταν ευνοϊκές, αυτοί ωστόσο άρχισαν τη δράση τους. Προς το παρόν διαφημίζουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Σύντομα θα τους συναντήσουμε εκεί όπου αυτές θα πραγματοποιούνται.

 

Οι διοργανωτές του αεροπορικού σόου υποδέχθηκαν στην Καβάλα τις προηγούμενες ημέρες εγγλέζους επισκέπτες. Άπαντες έχουν σχέση με το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Μπρίστολ Σκάουτ. Είχαν προγραμματίσει να είναι στην Καβάλα αυτές τις ημέρες γιατί πίστευαν στην πραγματοποίηση του σόου. Ακόμη κι όταν αυτό ματαιώθηκε λόγω εκλογών, οι εγγλέζοι δεν ακύρωσαν το ταξίδι τους. Έτυχαν θερμής φιλοξενίας. Όσο για τη ζέστη που συνάντησαν στην Καβάλα, δεν τους ενόχλησε καθόλου. Ίσα ίσα που προσπαθούν να την απολαύσουν. Συνδυάζουν όπως καταλαβαίνουμε το τερπνόν δια του ωφελίμου.

 


 

Το φετινό Καλοκαίρι θα περάσει στην τοπική ιστορία ως το Καλοκαίρι στη διάρκεια του οποίου η πόλη μας άλλαξε. Άλλαξε προς το χειρότερο. Με αφορμή (αλλά όχι μοναδική αιτία) την έλλειψη προσωπικού ανέκυψαν, συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, σοβαρά ζητήματα στον τομέα της καθαριότητας. Προβλήματα που η Καβάλα δεν είχε ποτέ στο πρόσφατο αλλά και μακρινό παρελθόν.

 

Αυτά τα προβλήματα που τα βλέπει κάποιος παντού, είναι τόσο πολλά και μεγάλα που συχνά δίνουν την εντύπωση μιας κατάστασης που δεν είναι αναστρέψιμη. Διότι ακόμη κι αν σύντομα υπάρξει προσωπικό, θα είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση που αυτό θα διαχειριστεί που δυστυχώς (δεδομένης και της καθημερινότητας)  δεν θα τα προλάβει όλα.

 

Η απογοήτευση των δημοτών είναι μεγάλη. Δεν κρύβεται. Κάθε μέρα μα κάθε μέρα κάτι νέο ανακύπτει σε μικρούς και μεγάλους δρόμους. Συνήθως συνοικιακούς. Σύντομα και κεντρικούς. Τις προάλλες η Νέα Καρβάλη φιλοξένησε ακινητοποιημένο λόγω μηχανικής βλάβης απορριμματοφόρο, το οποίο ήταν γεμάτο σκουπίδια. Η δράση της υπηρεσίας ακόμη και σε αυτό το περιστατικό έγινε κατόπιν των ισχυρών παραπόνων των περιοίκων.

 

Όλα αυτά επηρεάζουν –εκτός όλων των άλλων- την τουριστική εικόνα και προοπτική της πόλης μας. Δηλαδή ενώ ξοδεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά για τουριστική προβολή, ξαφνικά η Καβάλα αρχίζει να υστερεί σε τομείς που τόσο καιρό τους είχε σίγουρους. Τα δε βήματα που γίνονται, αποδεικνύεται ότι είναι βήματα προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός.

 

Τι κάνουμε λοιπόν; Σίγουρα κάνουμε κριτική στο Δήμο Καβάλας. Ασκούμε πίεση ώστε να ξαναγίνει αυτός που ήταν. Κι επειδή τούτο δεν αρκεί, ενεργοποιούμε ένα σύστημα ευαίσθητων πολιτών. Τους οποίους προτρέπουμε να γίνουν εθελοντές. Ακόμη και καθημερινοί. Ποντάρουμε στην εργασία τους αφού μόνο με μια τέτοια βοήθεια μπορούμε να ελπίζουμε.

 

Στις 18 Απριλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ έλαβε ομόφωνη απόφαση υπέρ της συνεργασίας με την Εγνατία Οδό ΑΕ για τις από εδώ και πέρα ενέργειες στην πεσμένη γέφυρα. Τη διαδικασία της προγραμματικής σύμβασης στήριξε ο Χρήστος Μέτιος. Ο οποίος έλαβε υπόψη του τις προτάσεις της υπηρεσίας στην Καβάλα, απέρριψε τις παρατηρήσεις της πάσης φύσεως αντιπολίτευσης. Οι εκπρόσωποι της οποίας ισχυρίζονταν ότι η απόφαση στο τέλος δεν θα εγκριθεί από υπερκείμενες αρχές κι έτσι δεν θα υλοποιηθεί ποτέ.

 

Πριν λίγες μέρες η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε από το ΣτΕ. Πλέον θα υλοποιηθεί. Ναι μεν όλα εξελίσσονται αργά, ενοχλητικά αργά, η πρωτοβουλία του κ. Μέτιου ωστόσο δικαιώνεται. Αν σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης άκουγε την αντιπολίτευση (αρκετοί μάλιστα ήταν προερχόμενοι από την Π.Ε. Καβάλας) τότε ακόμη κι αυτή η σύμβαση δεν θα ήταν γεγονός.

 

Στο μεταξύ ακούμε ότι η διαδικασία της πραγματογνωμοσύνης (για τους λόγους που η γέφυρα έπεσε) συνεχίζει να είναι «κολλημένη». Τόσο «κολλημένη» που επί του παρόντος δεν υπάρχουν ελπίδες να συνταχθεί και να κατατεθεί στην Εισαγγελία που την παρήγγειλε.

 

Η Αρετή Κώτση συμμετείχε τελικά στην προεκλογική περίοδο και δραστηριότητα. Στο παραπέντε βρέθηκε στη Νικήσιανη (απ’ όπου κατάγεται), προλόγισε τον Γιώργο Καλαντζή. Ο οποίος επίσης κατάγεται από την ίδια περιοχή. Αυτά έγιναν την Παρασκευή το απόγευμα.

 

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε από το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΛΑΕ Καβάλας και γιατί δεν ανήκει πλέον στο συγκεκριμένο κόμμα. Από πολλές και διάφορες αναρτήσεις της προκύπτει ότι στις χθεσινές εκλογές στήριξε και (μάλλον) ψήφισε ΜέΡΑ 25.

 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων προεκλογικών ημερών η ΝΟΔΕ Καβάλας αποφάσισε και λειτούργησε ένα ακόμη εκλογικό περίπτερο. Επέλεξε την παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης. Το βασικό της εκλογικό περίπτερο ήταν αυτό στην πλατεία Κονσουλίδη.

 

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Μακάριος Λαζαρίδης συνάντησε στο Κτήμα Παπαδόπουλου δημοσιογράφους και συνεργάτες του. Μεταξύ μεζέδων και ούζου αναφέρθηκε (ανεπίσημα φυσικά) σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία προέβλεπε διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις 14 μονάδες!

 

Το προσεχές Σάββατο ξαναρχίζουν τα λαϊκά πανηγύρια στην Καβάλα.  Τη σκυτάλη παίρνει ο σύλλογος της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου «Δρόμος του νερού». Οργανώνει στην αυλή του 9ου δημοτικού σχολείου εκδήλωση, την οποία πλαισιώνει με διάφορα γεγονότα. Καλή επιτυχία.

 

Μια που αναφερόμαστε στις εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας, πρέπει να αναφέρουμε την καθιερωμένη Καλοκαιρινή συνάντηση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου. Η διοίκηση αποφάσισε «Άκουα» (Φάληρο). Καλεί τα μέλη του σε πάρτι, το οποίο θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης.

 

Διπλή επιτυχία των φροντιστών της Καβάλας. Στις πολύ πρόσφατες εκλογές για τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας τους εξελέγησαν σε αυτήν δύο φροντιστηριούχοι της πόλης μας. Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κ. Μυστακίδης και ο πρώην πρόεδρος κ. Κετζετζής. Και οι δύο είναι αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΤ3 είχε αφιέρωμα στη λειτουργία των λασπόλουτρων των Κρηνίδων. Μίλησαν εργαζόμενοι σε αυτά. Από τις συνεντεύξεις τους μάθαμε ότι τον Ιούνιο τα λασπόλουτρα επισκέφθηκαν 2.000 άνθρωποι αν και το ίδιο διάστημα υπήρχαν εκλογές και μπουρίνια. Η εγκατάσταση της Δημωφέλεια περιμένει ακόμη περισσότερο κόσμο στο υπόλοιπο του Καλοκαιριού.

 

Ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία και η συνεργασία των Public με τα καταστήματα Media Marct. Η είδηση της συμφωνίας αναφέρει ότι στα καταστήματα ανά την Ελλάδα δεν αλλάζει τίποτα. Ως εκ τούτου δεν αλλάζει κάτι στο κατάστημα Καβάλας του Public. Το γεγονός της συμφωνίας ενδιαφέρει το Επιμελητήριο, αφού στην Καβάλα το Public μισθώνει ακίνητο του.

 

Καλές οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις. Άριστες οι ευχές. Δεν πρέπει παρά ταύτα να γίνει κάτι περισσότερο ώστε να λυθούν παρεξηγήσεις, να βρεθεί η χρυσή τομή; Αυτήν την δύσκολη δουλειά και διαμεσολάβηση  – για το Park Food Festival- πρέπει να την αναλάβουν η Δήμαρχος μαζί με το νέο Δήμαρχο. Αν χρειαστεί ας βοηθήσει κι ο Μάκης Παπαδόπουλος.

 

Τα πράγματα πρέπει να εξελιχθούν ως εξής: Να οργανωθεί άμεσα μια συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων. Παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, να συζητηθούν οι σημαντικές και επιχειρηματικές λεπτομέρειες. Αν υπάρχει καλή διάθεση, θα φθάσουμε σε συμφωνία. Διαφορετικά ο Δήμος Καβάλας πάλι θα είναι κερδισμένος. Θα έχει ήσυχη τη συνείδηση του αφού προσπάθησε για τη συνεννόηση άσχετα από το ότι τελικά δεν τα κατάφερε.

 

Με τρεις ομάδες συμμετείχε το Καβαλιώτικο σκάκι στο πρωτάθλημα της Α’ εθνικής. Κατέκτησε τη 2η θέση αν και ισοβάθμησε με τον πρωταθλητή. Έπαιξαν ρόλο τα κριτήρια που επικράτησαν, τα οποία δεν ήταν υπέρ της ομάδας μας. Το πρωτάθλημα έγινε στην Πάτρα, τέλειωσε το μεσημέρι του Σαββάτου. Μπράβο σε όλους τους σκακιστές αλλά και σε όλους τους συνοδούς.

 

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τα νέα «κουτιά» του ΟΤΕ, τύπου ΚΑΦΑΟ, έγιναν αμέσως σημεία αφισοκόλλησης. Ειδικά όσα εγκαταστάθηκαν στο κέντρο της πόλης. Σύντομα αυτή η κακή συνήθεια θα επεκταθεί σε όλες τις νέες προσφερόμενες επιφάνειες.  Γιατί η Ελλάδα ότι κι αν μεσολαβήσει, δεν αλλάζει.

 

Οι χθεσινές εκλογές ήταν ήσυχες. Πάρα πολύ ήσυχες. Από το πρωί ως το βράδυ. Κι ενώ έφθανε η ώρα του exit poll, τα δύο εκλογικά κέντρα της ΝΔ ήταν κλειστά. Σε αυτά δεν βρίσκονταν κανείς. Ο Μπάμπης Δράκος ήταν μόνος του στη ΝΟΔΕ, από εκεί έκανε τις πρώτες του δηλώσεις. Την ίδια ώρα λίγος κόσμος υπήρχε στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Καπνεργάτη.

 

Διαβάστε επίσης