• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σκάλα Ποταμιάς, Ιούλιος 2019.

 


Όσοι σκοπεύουν το προσεχές διάστημα να επισκεφθούν τη Θάσο, την οποία καλά έκαναν κι επέλεξαν ως τόπο των διακοπών τους, ας έχουν στο μυαλό τους όλα όσα θα αναφέρουμε πιο κάτω. Καλές οι διακοπές του Καλοκαιριού αλλά στη Θάσο ειδικά αυτήν την εποχή υπάρχει και κάτι ακόμη. Το οποίο οι κάτοικοι του Νομού πρέπει απαραίτητα να δουν, να συναντήσουν.

 

Εννοούμε την δυναμική τουριστική προοπτική του τόπου μας. Μιλούμε για την τουριστική έκρηξη, για τη δημοφιλία του νησιού που κι αυτό το Καλοκαίρι προκύπτει αμέσως και εύκολα. Όσοι λοιπόν θα είστε τον Αύγουστο στη Θάσο ή όσοι είστε ήδη εκεί, δείτε την περιοχή κι από αυτήν την πλευρά.

 

Χιλιάδες Βαλκάνιοι «πλημμύρισαν» κάθε γωνιά της, ταξίδεψαν ώρες ή και μέρες με το αυτοκίνητο τους αφού μας εμπιστεύονται. Μας επιλέγουν για τα μπάνια και την ξεκούραση τους. Αγνοείστε τις συγκρίσεις με τα προηγούμενα Καλοκαίρια, αφήστε την γκρίνια στην άκρη. Στη Θάσο γίνεται ένας ευχάριστος χαμός που είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη.

 

Ίδια επιτυχία έχουν κι άλλοι προορισμοί εντός του Νομού. Κι εκεί τα ίδια. Στη Θάσο παρά ταύτα είναι κάτι μεγάλο, κάτι δυνατό και υπολογίσιμο. Στη Θάσο συναντάς το αύριο της περιοχής, μια πρόκληση την οποία δεν μπορείς και δεν πρέπει να αγνοήσεις.

 

Δυστυχώς όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εμείς οι ντόπιοι δεν είμαστε ούτε οργανωμένοι, ούτε ενωμένοι. Κάθε ένας πράττει του κεφαλιού του, σύμφωνα με την τσέπη και την εμπειρία του. Αυτά κάποτε ήταν αρκετά. Σήμερα δεν είναι. Οι αρμόδιοι προσπαθούν μα είτε δεν προσπαθούν σωστά, είτε δεν (τους) πείθουν.

 

Κατ’ αρχήν η Θάσος είναι ένας ακριβούτσικος τόπος διακοπών. Ο έλληνας τουριστικός επαγγελματίας και επιχειρηματίας ορμά κι ότι αρπάξει. Λάθος. Τώρα που διάφοροι ανταγωνιστές καιροφυλακτούν κάποιος πρέπει να πει σε όλους αυτούς τους φιλόδοξους ότι π.χ. μπορούν το φραπέ να το πωλούν όσο τον αγοράζουμε στην πόλη.

 

Αν η Θάσος «βγάλει» όνομα φθηνού τόπου διακοπών τότε από τις ακόμη περισσότερες αφίξεις θα στηριχθεί περαιτέρω. Αυτό άλλωστε δεν ζητούσαμε και δεν ζητούμε από το κράτος; Ζητούμε να επιβάλει λιγότερους φόρους ή τέλη ώστε να εισπράττει περισσότερα από τον αυξημένο τζίρο που θα δημιουργηθεί.

 

Κι όταν έρχεται η ώρα μας, εμείς να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε σφυρίζουμε αδιάφορα. Στη Θάσο άπαντες θα κόψουν απόδειξη (φοβούμενοι τον έλεγχο). Θα πουλήσουν ακριβά τον ύπνο, το φαγητό και το ποτό πιστεύοντας ότι ξαφνικά έγιναν Μύκονος!

 

Κι όταν κάποιος αφελής ζητήσει εξηγήσεις, τότε θα αρχίσει το τροπάριο της μείωσης και της πτώσης της κίνησης σε σχέση με πέρσι- πρόπερσι- παραπρόπερσι… Αυτά τα προβλήματα θα τα λύσει η εκπαίδευση και η νουθεσία. Δουλειά που θα αναλάβουν να κάνουν όσοι ξέρουν.

 

Στην περίπτωση που εξετάζουμε έγιναν τέτοιες προσπάθειες. Φτιάχτηκαν εταιρίες κι οργανισμοί. Οι οποίοι αρκέστηκαν στις λεζάντες και τις τουριστικές εκθέσεις. Επί της ουσίας τίποτα. Η Θάσος ως εκ τούτου απορροφήθηκε από το γνωστό σύστημα. Έχεις κόσμο; Πούλα όσο πιο ακριβά μπορείς. Δεν έχεις κόσμο; Γκρίνιαζε, κάνε καταγγελίες μπας και σου προκύψει κάποια επιδότηση…

 

Σε μικρότερο βαθμό όλα αυτά που συναντάμε στη Θάσο τα βλέπουμε και στα άλλα τουριστικά μέρη του Νομού. Μια συμπεριφορά άναρχη κι ένα κέρδος πρόσκαιρο, το οποίο δεν ασχολείται με το αύριο. Ή μάλλον στηρίζεται σε ένα αύριο που πάντα θα είναι ακόμη καλύτερο.

 

Λες και έκαναν συμβόλαιο κι είναι σίγουροι ότι κάθε Καλοκαίρι οι επισκέπτες θα είναι διπλάσιοι από το προηγούμενο έτος, την προηγούμενη σεζόν. Ας κρατήσουμε τα μυαλά μας μέσα στο κεφάλι μας κι ας σκεφθούμε προσεκτικά. Ας επιχειρήσουμε να κάνουμε τη διαφορά με διαφορετικά έργα.

 

Αν αντίθετα αντιγράψουμε ότι στραβό υπάρχει τριγύρω μας, σύντομα θα του μοιάσουμε. Ο Νομός Καβάλας (για να μην τα «χρεώνουμε» όλα στη Θάσο) έχει αυτήν την μεγάλη ευκαιρία. Οι άνθρωποι του έλαβαν το μήνυμα. Επενδύουν, ψάχνουν, δικαιώνονται. Για να υπάρξει η συνέχεια που θέλουμε, όλοι πρέπει να είναι πιο σοβαροί. Όσοι επένδυσαν στη σοβαρότητα δεν έχασαν. Ίσως άργησαν λίγο μα στο τέλος τον πέτυχαν τον στόχο τους.

 

Σήμερα στη Θάσο υπάρχουν αμέτρητοι Βαλκάνιοι. Ρουμάνοι- Βούλγαροι κτλ. Ακούμε τα παράπονα για την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Δεκτά. Μήπως όμως φταίμε κι εμείς; Μήπως είμαστε εμείς που τους απομακρύνουμε από το φαγητό, τη νυχτερινή έξοδο, από την οργανωμένη παραλία; Ας σκεφθούμε λίγο παραπάνω απ’ ότι συνήθως. Ας λειτουργήσουμε ομαδικά κι ας πάψουμε να ασχολούμαστε με την κατσίκα του γείτονα. Γιατί τελικά, η κατσίκα είναι μία κι είναι όλων μας.

 

Μια δυσάρεστη είδηση που κακώς δεν αναφέρθηκε όταν έπρεπε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αρχές του μήνα πέθανε μετά από σύντομη ασθένεια ο διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας Γιώργος Τουγγελίδης. Ήταν χημικός μηχανικός, εργάστηκε επί σειρά πολλών ετών στην υπηρεσία. Έμενε στη Δράμα, κατάγονταν από τη Νάουσα.

 

Προετοιμάζεται για να λειτουργήσει άμεσα καφέ- εστιατόριο στην ανατολική είσοδο- έξοδο της πόλης. Θα βρίσκεται στη σειρά των καταστημάτων ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο των δημοτικών κοιμητηρίων. Το όνομα της επιχείρησης έχει σχέση με το Περιγιάλι αφού είναι Perigialos. Καλές δουλειές.

 

Προετοιμάζεται το επόμενο Night City Run της Καβάλας. Θα γίνει τον Σεπτέμβρη. Πρόσφατα «άνοιξε» στο διαδίκτυο η ηλεκτρονική διαδικασία για να υπάρξουν εθελοντές. Είναι απαραίτητοι αφού η διοργάνωση καιρό τώρα έχει «ξεφύγει» από τα στενά όρια της πόλης.

 

Για τις 24 Αυγούστου ορίστηκε να γίνει στο Περιγιάλι (αυλή του 20ου δημοτικού σχολείου) το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι της συνοικίας. Διοργανώνεται από τον σύλλογο κατοίκων, ο οποίος φέτος υπόσχεται μπόλικη διασκέδαση με πλούσιο πρόγραμμα λαϊκής μουσικής.

 

Από την παράταξη του Παύλου Ζησίμου έγινε γνωστό ότι η παλαιά πρόταση για τον τρόπο ενίσχυσης συλλόγων κτλ μέσω Επιμελητηρίου ισχύει. Ο κ. Ζησίμου κι όσοι τον εμπιστεύονται στο Επιμελητήριο, αντιπροτείνουν βοήθεια με χρήματα των επιχειρηματιών και όχι του φορέα.

 

Εν τω μεταξύ στις πρόσφατες αποφάσεις της διοίκησης του Επιμελητηρίου περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του 8ου συμποσίου θασιακών μελετών που ετοιμάζει τον Σεπτέμβρη η Θασιακή Ένωση. Προς την πρωτοβουλία το Επιμελητήριο δίνει 1.500 ευρώ.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα δύο βουλευτές του ΚΚΕ (από τη Θεσσαλονίκη και οι δύο) κατέθεσαν την πρώτη ερώτηση στην νέα Κυβέρνηση για θέματα του Νομού Καβάλας. Η ερώτηση έχει σχέση με την από αέρα προστασία από το χαλάζι και άλλες αποζημιώσεις αγροτών του Νομού. Λογικά θα απαντηθεί ως το Φθινόπωρο.

 

Το πρωί του Σαββάτου ήρθε στην Καβάλα, πρώτη φορά ως Υπουργός Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Την Κυριακή αναχώρησε κι επέστρεψε στην πρωτεύουσα. Η πρώτη του στάση μετά την προσγείωση του αεροπλάνου έγινε στη Νέα Καρβάλη. Για την καθιερωμένη μπουγάτσα, μας λένε όσοι ξαφνικά τον είδαν μπροστά τους.

 

Χθες το πρωί ο κ. Παναγιωτόπουλος δέχθηκε στο γραφείο του την πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα: «Συνάντηση με την Πρέσβη του Ισραήλ κυρία Irit Ben Abba, σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Στο Δήμο Καβάλας οφείλεται εν πολλοίς η αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας από την ακτή του Περιγιαλίου. Σε λάθη των υπηρεσιακών παραγόντων, τα οποία δεν έγιναν αντιληπτά όταν έπρεπε από τους διοικούντες. Δεν αποκλείεται η απώλεια να οφείλεται και στη στεναχώρια από το εκλογικό αποτέλεσμα αρχές Ιουνίου.

 

Επειδή χρήσιμο (κι απαραίτητο) είναι να κοιτάμε μπροστά, οι υπηρεσιακοί παράγοντες ας διδαχθούν από τα σφάλματα τους κι ας αρχίσουν άμεσα τη δουλειά. Ας ανεβάσουν τον πήχη. Του χρόνου Γαλάζια Σημαία όχι μόνο για το Περιγιάλι αλλά και για την Ραψάνη.

 

Έχουν μεγάλη πλάκα όλοι αυτοί που θυμήθηκαν τον μακαριστό Προκόπιο. Μέσω του Facebook επέλεξαν να τον… «θυμηθούν», στοχεύοντας (οι περισσότεροι) στο γνωστό τους μόνιμο στόχο. Να προβληθούν. Είναι αυτό που συχνά λέμε ή ακούμε: ο θάνατος σου, η ζωή μου! Αυτοί οι άνθρωποι είναι διαχρονικά μαλωμένοι και με τη σεμνότητα και με την ταπεινότητα. Σήμερα κάτι άλλο θα σκεφθούν για να προβληθούν… Ο αγώνας τους καθημερινός. Ασταμάτητος!

 

Στο πρώην ΤΕΙ Καβάλας ήταν αρκετά σίγουροι, έλεγαν καιρό τώρα ότι η συγχώνευση με το ΔΙΠΑΕ δεν κινδυνεύει. Τις προάλλες μας το είπε κι ο Μακάριος Λαζαρίδης (αν και το περιμέναμε πως και πως από την ίδια την Υπουργό). Η αναδίπλωση (όση είναι αυτή) ακούγεται ευχάριστα στα αφτιά μας. Το ποτάμι αυτής της συνεργασίας δεν γυρίζει πίσω. Ας κοιτάξουμε λοιπόν να στηρίξουμε τον πανεπιστημιακό κόμβο της Καβάλας που από τον Οκτώβρη θα είναι γεγονός. Το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το συνεχίζει της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης