• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ψάχνοντας στο αρχείο της Πρωινής, τις τοπικές ειδήσεις πριν ακριβώς 50 χρόνια, βρήκαμε την είδηση που αφορά τον Μακάριο Λαζαρίδη. Νυν βουλευτή της ΝΔ Καβάλας. Η Πρωινή είχε δημοσιεύσει φωτογραφία και σχετικό κείμενο (Οκτώβρης του 1969) από τη βάπτιση του! Γεγονός που για τον τοπικό τύπο ήταν αρκετά συνηθισμένο τότε. Ποιος να περίμενε, 50 χρόνια μετά, τη σημασία που θα αποκτούσε εκείνη η δημοσίευση. Η λεζάντα κάτω από την φωτογραφία γράφει: «Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη βάπτισι του υιού των κ. Βασιλείου και Γεωργίας Λαζαρίδη που ετελέσθη την παρελθούσα Κυριακή εις τον ιερόν ναό του Τιμίου Σταυρού. Ανάδοχος παρέστη ο κ. Βασίλειος Κωσταράς όστις και έδωσε εις το νεοφώτιστον το όνομα Μακάριος. Η Πρωϊνή εύχεται εις τους γονείς να τους ζήση ο νεοφώτιστος και εις τον ανάδοχον πάντα άξιος».

 

Φωτογραφία από την κεντρική οδό της συνοικίας του Αγίου Λουκά, μπροστά από την κεντρική πύλη του πρώην ΤΕΙ. Χθες υπήρχαν δύο πεταμένα στρώματα. Στο ίδιο σημείο προ μηνός έγινε γενική καθαριότητα. Είχαν απομακρυνθεί χόρτα- ογκώδη αντικείμενα και στρώματα. Η καθαριότητα διήρκεσε λίγο. Τα στρώματα επανήλθαν. Κι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

 


 

Ήρθε λοιπόν η ώρα για ένα ακόμη μεγάλο έργο στο Νομό Καβάλας. Ακούμε να το προτείνει, να το ζητά ο Δήμαρχος Νέστου. Πρόκειται για την κατασκευή νέου λιμανιού στην Κεραμωτή. Άπαντες συμφωνούν ότι αυτό πρέπει να γίνει εκτός του χωριού προκειμένου η Κεραμωτή να μην ενοχλείται από την κίνηση προς και από τη Θάσο. Σημειώστε την ημερομηνία. Οκτώβρης του 2019.

 

Σημειώστε την ημερομηνία διότι αυτήν την περίοδο απλώς αρχίζουμε τη συζήτηση και διεκδίκηση. Από την εμπειρία μας μπορούμε να φτιάξουμε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να προβλέψουμε το πότε το νέο λιμάνι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Βασικό σημείο του συλλογισμού το ότι η πρόταση θα γίνει δεκτή απ΄όλους άρα θα στηριχθεί για τα επόμενα της βήματα.

 

Σε τι έκταση θα γίνει το νέο λιμάνι; Θα είναι του ΟΛΚ ή του Δήμου; Μελέτες υπάρχουν; Μόνο για να εκπονηθούν οι μελέτες απαιτείται διάστημα τουλάχιστον 5 ετών. Αυτό θα αρχίσει να μετρά από την ανάθεση τους σε ειδικούς επιστήμονες. Αφού ωριμάσουν οι μελέτες θα πρέπει να βρεθεί πηγή χρηματοδότησης. Κι άλλα 5 χρόνια η κατασκευή του λιμανιού, φθάσαμε στα 10 σίγουρα.

 

Στο καλύτερο λοιπόν σενάριο το νέο λιμάνι της Κεραμωτής θα είναι έτοιμο το 2029. Ταιριάζει η λαϊκή παροιμία «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει…». Φυσικά υπάρχει και η πραγματικότητα αφού το νέο και μεγάλο λιμάνι η Κεραμωτή το ήθελε χθες….

 

Ας «μπούμε» τέλος στην εύκολη διαδικασία των ευχών. Πολλών και προς διάφορες κατευθύνσεις. Ευχόμαστε στον κ. Μιχαηλίδη να μην κουραστεί να προτείνει το έργο. Ευχόμαστε οι βουλευτές της Κυβέρνησης να το στηρίξουν πραγματικά και όχι στα λόγια. Ευχόμαστε οι πρώτες αποφάσεις ωρίμανσης του να παρθούν εντός του 2020. Ευχόμαστε το απαραίτητο νέο λιμάνι να γίνει πράξη έστω μετά από 10-15 χρόνια. Ευχόμαστε ακόμη και τότε να συνεχίζεται η αυξημένη τουριστική κίνηση προς τη Θάσο, δηλαδή και τότε το έργο να είναι όπως τώρα. Απαραίτητο.

 

Διαβάζουμε απόφαση που έλαβε χθες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής. Επιλέγει την κ. Βασιλική Καραβασίλη ως προϊσταμένη (διευθύντρια) του Τελωνείου της Καβάλας. Η κ. Καραβασίλη είναι ήδη σε αυτήν τη θέση, ουσιαστικά παραμένει και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα της. Προηγήθηκε διαδικασία αξιολόγησης.

 

Επιτέλους δράση για τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν και διαδίδουν τη διαδικασία των εγγραφών μέσω ηλεκτρονικής σελίδας: «Το isyriza.gr είναι «στον αέρα»! Μία νέα εποχή για τη μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά! Από σήμερα, το isyriza.gr, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στον αέρα και «ο καθένας και καθεμιά μέσα σε δύο λεπτά θα εγγράφεται μέλος, θα αποκτά το δικαίωμα στη γνώση, στο συντονισμό και κυρίως, στη συμμετοχή».

 

Σημειώνουμε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ της Καβάλας αυτή η πανελλαδική πρωτοβουλία είναι ίσως η πρώτη αφορμή για να επανέλθουν στη γνωστή τους κομματικής δραστηριότητα. Από τις εκλογές μέχρι και πρόσφατα ήταν σε μια κατάσταση αναμονής. Ίσως δικαιολογημένης. Η Κυβέρνηση της ΝΔ ήταν και παραμένει αρκετά καινούργια.

 

Ρωτήθηκε χθες ο Τάσος Καρασαββόγλου για το αν κατέθεσε αίτηση στη διαδικασία του Υπουργείου Υγείας για την επιλογή νέου διοικητή στο Νοσοκομείο Καβάλας. Απάντησε ορθά κοφτά: «Ασφαλώς όχι». Οι αιτήσεις λέγεται ότι είναι πολλές κι η τελική επιλογή ένα ακόμη κομματικό «μυστήριο».

 

Τι ήταν να γράψουμε ότι το δημοτικό έργο στην κεντρική πλατεία ξανάρχισε; Λίγες μέρες μετά σταμάτησε. Είναι μια ακόμη εκκρεμότητα που η νέα διοίκηση οφείλει να διευθετήσει γρήγορα αφού χώματα- μπάζα κτλ βρίσκονται σε διάφορα σημεία στο κεντρικότερο σημείο της πόλης.

 

Ο Δήμος Καβάλας επιλήφθηκε χθες το πρωί του προβλήματος σε παλαιά αποθήκη επί της οδού Αμύντα κι απομάκρυνε τη λαμαρίνα που κρέμονταν πάνω από το πεζοδρόμιο. Το πρόβλημα το είχαμε επισημάνει στη στήλη, με φωτογραφίες που μας είχε στείλει συμπολίτης.

 

Πρόσφατα μάλλον ο Δήμος (ίσως ο εργολάβος του έργου των οπτικών ινών), έβαλε λίγο τσιμέντο στο επικίνδυνο σημείο (λακκούβα) στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου (κοντά στην αυλή του Δημαρχείου). Τελικά, είναι σωστό να αναφέρουμε προβλήματα που υπάρχουν αλλά ακόμη πιο επιβεβλημένο είναι να σημειώνουμε και την επίλυση τους. Όταν αυτή υπάρχει.

 

Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου για τη συνάντηση του κ. Μουριάδη με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων ότι συζητήθηκε και η διαδικασία πρόσληψης υδρονομέων. Όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι χρησιμοποίησαν τους υδρονομείς και σε γραφεία. Σαν διοικητικούς υπαλλήλους. Αφήστε που δεν τους προσελάμβαναν αξιοκρατικά. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει επί του θέματος η νέα διοίκηση.

 

Υπήρχε ένας φιλότιμος οδοκαθαριστής που κάθε μέρα δούλευε στο δρόμο προς τον Άγιο Σίλα, ξεκινώντας από το Πουλίδειο Γηροκομείο. Η σύμβαση τέλειωσε κι έτσι η εργασία του σταμάτησε. Το αποτέλεσμα μη καθαρισμού της εισόδου της πόλης είναι ήδη ορατό. Στις άκρες του δρόμου τα σκουπίδια έχουν… πάρτι!

 

Ο Αντιδήμαρχος για θέματα καθαριότητας κ. Κυριάκος Σταυρίδης ρωτήθηκε χθες για το ενδεχόμενο επιβολής νέων προστίμων σε πολίτες που «έβγαλαν» ογκώδη αντικείμενα σε συνοικιακούς δρόμους χωρίς νωρίτερα να ενημερώσουν. Απάντησε ότι δύο τέτοιες  περιπτώσεις διερευνά η υπηρεσία. Αν υπάρξει ασφαλές συμπέρασμα, τα δύο πρόστιμα θα επιβληθούν.

 

Ο κάτοικος της Νέας Καρβάλης κ. Πασχάλης Μαλαθούνης, υποψήφιος στις εκλογές με την κ. Τσανάκα, συγχαίρει τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου του ίδιου χωριού: « Όλοι μαζί μπορούμε ανεξάρτητα το που κατεβήκαμε στης εκλογές.
Το χωριό χρώματα δεν κοιτά….. Ένα ευχαριστώ στο Πρόδερο κ. Νίκο Καρακεΐσογλου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβάλης διότι μετά από επικοινωνία που είχα μαζί του για της ταμπέλες που δεν φαίνονται στο σχολείο από κλαδιά (πίσω πλάγια μεριά) καθαρίστηκαν την ίδια ώρα».

 

Το επόμενο μήνυμα μας έρχεται από τον Αμυγδαλεώνα, έχει την υπογραφή του προέδρου του τοπικού συμβουλίου κ. Δημήτρη Πουρσαϊτίδη: «Οι προετοιμασίες για την Εθνική Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει . Καθαρίσαμε την πλατεία τους δρόμους , αύριο ξεκινάει το ασβέστωμα τον πεζοδρομίων , σιγά – σιγά θα μπούνε και τα σημαιάκια και θα είμαστε έτοιμη να τιμήσουμε την Εθνική μας Εορτή».

 

Η ανάρτηση συνεχίζεται με παράπονα: «Σήμερα μου ανακοίνωσαν – τόσο το 1ο όσο και το 2ο Νηπιαγωγείο – ότι δεν θα συμμετέχουν στην Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που θα γίνει στην Κοινότητα του Αμυγδαλεώνα . Η αιτία της απόφασής τους – όπως μου είπαν – είναι η επικυνδυνότητα και η ασφάλεια των μικρών μας μαθητών . . . Τι να πούνε τότε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη . . .Προσωπικά πιστεύω πως στην ουσία δεν υπάρχει αιτία , παρά μόνο δικαιολογίες».

 

Είδηση από την ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας στο Facebook: «Κατόπιν σχετικής απόφασης του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ, Αποστόλου Χρόνη, το γραφείο εξυπηρέτησης κοινού της Επιχείρησης που λειτουργεί στο δημοτικό κατάστημα των Κρηνιδων, θα λειτουργεί πλέον σε καθημερινή βάση, από τις 07:00 έως τις 14:15».

 

Οι εκπρόσωποι του ΜΕΡΑ25 στην Καβάλα επισκέφθηκαν και συνάντησαν εθιμοτυπικά χθες τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αντωνιάδη. Επρόκειτο για τους Κώστα Νάνο και Μιχάλη Μακαρίου. Συζητήθηκαν θέματα γενικού ενδιαφέροντος αλλά και διάφορα τοπικά προβλήματα.

 

Διαβάστε επίσης