• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με μικρή χρονική διαφορά χθες το πρωί και το μεσημέρι, έγιναν στο κέντρο της πόλης δύο ίδια ακριβώς περιστατικά. Αρχικά στην Ομονοίας με Δαγκλή, στη συνέχεια στη διασταύρωση των οδών Δαγκλή με Ε. Αντίστασης. Παράνομα παρκαρισμένα οχήματα εμπόδιζαν την κίνηση λεωφορείων. Τα λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν κι οι δρόμοι έκλεισαν. Για αρκετά λεπτά της ώρας. Και στις δύο περιπτώσεις Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία έπραξαν τα προβλεπόμενα αφού εκτός από τις κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα υπήρξε και αφαίρεση πινακίδων. 4 συνολικά αυτοκινήτων.

Στην δεύτερη περίπτωση (χθες το μεσημέρι) οι οδηγοί των αυτοκινήτων που ενοχλούσαν δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Συνέβη το εξής καταπληκτικό. Τα δύο λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ τελικά έκαναν όπισθεν, βρήκαν τρόπο να φθάσουν στο πρακτορείο μέσω της οδού Φιλικής Εταιρίας. Τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπορεί και να είναι ακόμη στο σημείο!

Τόσο η Δημοτική Αστυνομία όσο και η Τροχαία έκαναν αυτό που γίνεται συνήθως. Ζήτησαν από το 100 να βρει τους οδηγούς, να τους τηλεφωνήσει για να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα τους. Το πρώτο ήταν νοικιασμένο κι ο μισθωτής δεν βρέθηκε. Στο δεύτερο αυτός που δέχθηκε το τηλεφώνημα δεν απάντησε ποτέ. Σημειώνουμε μία ακόμη λεπτομέρεια. Το προσωπικό της Δ. Αστυνομίας που έφθασε έγκαιρα στο σημείο δεν είχε μαζί του κατσαβίδι. Χρησιμοποίησε αυτό που τους δάνεισε ο οδηγός του λεωφορείου προκειμένου να βγάλει τις πινακίδες των παράνομα παρκαρισμένων αυτοκινήτων.

Το βασικό πρόβλημα αυτής της πόλης είναι άλλο κι αναδεικνύεται μία ακόμη φορά. Ούτε η Τροχαία, ούτε η Δημοτική Αστυνομία διαθέτουν γερανό. Ο οποίος σε αυτές τις περιπτώσεις φθάνει άμεσα, προκειμένου να ανοίξει τους κλειστούς δρόμους. Όσο δεν υπάρχει γερανός θα λαμβάνονται μέτρα που δεν αρκούν. Τα τηλεφωνήματα στους οδηγούς- παράκληση «έλα να πάρεις το αυτοκίνητο σου επειδή ενοχλεί» – δεν είναι λύση. Είναι μια προχειρότητα. Που άλλοτε αποδίδει και άλλοτε όχι. (Στις φωτογραφίες τα σχετικά με τα περιστατικά στιγμιότυπα).

 


 

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα. Προβάλλει συστηματικά και τα διάφορα έργα. Άλλοτε μικρά κι ασήμαντα, άλλοτε μεγάλα και σημαντικά. Υποδέχεται κι αυτός μαθητές κι εκπαιδευτικούς του Erasmus στο γραφείο του, αλλά σε αυτές τις συναντήσεις «ξεχνά» να προσκαλέσει τους δημοσιογράφους. Πολύ καλά κάνει.

 

Μετά από πολύ καιρό υπήρξε χθες συνέντευξη τύπου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας σχετικά με έργο. Ένα έργο. Αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο του κόσμου, ούτε καν της Καβάλας. Προβάλει παρόλα αυτά τη δράση της τεχνικής υπηρεσίας της ΠΕ, η οποία σύμφωνα με τα οικονομικά της δεδομένα κάνει ότι μπορεί. Στην προκειμένη περίπτωση επιδιώκει την επαναλειτουργία οδικού φωτισμού, τα καλώδια του οποίου έκλεψαν προ μηνών ή και ετών άγνωστοι.

 

Οι δηλώσεις που έγιναν χθες, οι λεπτομέρειες που αναλύθηκαν κι όλες οι άλλες πληροφορίες που δόθηκαν επαναφέρουν την κατάσταση σε μια πιο φυσιολογική πορεία. Επαναλαμβάνουμε ότι ο βασικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτός. Με έργα να βελτιώνει την καθημερινότητα. Κάθε φορέας όσο μπορεί. Όσο του επιτρέπουν τα οικονομικά του.

 

Σε συνέχεια αυτών των ανακοινώσεων υπήρξε νωρίς το απόγευμα το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συνάντηση Μουριάδη- Θεοδωρικάκου. Κάπου εκεί και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Να τον βλέπουν με τον Μουριάδη (και τον Υπουργό) να …τρελαίνονται! Να επαναφέρουν τα σενάρια (μεγάλης φαντασίας) περί της ερμηνείας του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών.

 

Ο ρόλος του κάθε Δημάρχου, του κάθε Υπουργού και βουλευτή είναι να υπάρχουν αυτές οι συνεργασίες που τελικό στόχο έχουν το καλό των δημοτών. Κανείς δεν «παντρεύτηκε» κανέναν. Συμπράττουν όπως είναι το σωστό κι ας παρεξηγούνται. Είναι γνωστοί άλλωστε όσοι θα παρεξηγηθούν. Οι συνήθεις ύποπτοι… Έτσι κι αλλιώς είναι μόνιμα «παρεξηγημένοι», πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον.

 

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, την ώρα της παρέλασης, δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διέσχισαν με ταχύτητα το κέντρο της πόλης. Ευτυχώς η κίνηση ήταν περιορισμένη. Τελικός τους προορισμός η συνοικία της Παναγίας. «Μυρίζει καπνό φωτιάς» είπαν κάτοικοι στην υπηρεσία. Όταν όμως οι πυροσβέστες έφθασαν στο σημείο, δεν βρήκαν καμία φωτιά. Άδικος ο συναγερμός. Ψευδής αναγγελία, λένε στη γλώσσα τους οι πυροσβέστες.

 

Μια αρκετά σοβαρή περιπέτεια είχε πρόσφατα με την υγεία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος. Όπως φαίνεται αρχίζει να την ξεπερνά. Αυτός ήταν ο λόγος που χθες συμμετείχε κανονικά στη συνέντευξη τύπου της ΔΚΜ, όπου μίλησε. Μίλησε αρκετά. Του ευχόμαστε περαστικά.

 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας (όπου τελικά δεν παρέστη η Τάνια Ελευθεριάδου) ο Κώστας Μορφίδης μίλησε αρχικά για τον εαυτό του. Ανακοίνωσε την απόσπαση του στο κόμμα και την ανάληψη από αυτόν καθηκόντων εκπροσώπου τύπου στην οργάνωση. «Είμαι στα διάθεση σας για κάθε θέμα» κατέληξε ο κ. Μορφίδης.

 

Συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων εργάζονται από την Τρίτη στο κέντρο της πόλης. Εγκαθιστούν τον εορταστικό στολισμό. Η δουλειά άρχισε φέτος νωρίς αφού πρέπει να μπουν αρκετά στολίδια, μέσα στην Καβάλα αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα. Χρησιμοποιούνται στολίδια προηγούμενων ετών.

 

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Καβάλας κ. Μαρία Χατζηκωνσταντίνου ήταν τη Δευτέρα στη Θάσο. Στις εκδηλώσεις του Δήμου Θάσου στα Λιμενάρια για την εθνική γιορτή της 28ης Οκτώβρη. Όποτε μπορεί, της επιτρέπουν οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, περιοδεύει τόσο στην πόλη όσο και στον Νομό.

 

Κάτοικος της Θάσου διηγείται με φανερή τη μελαγχολία πρόσφατο πρωινό ταξίδι από τον Πρίνο στην Καβάλα με το πλοίο «Νικητής»: «Φθάσαμε στον Πρίνο αλλά στο εκδοτήριο δεν ήταν κανείς. Εγώ και άλλοι επιβάτες ψάχναμε μέσα στο κρύο τον υπάλληλο να κόψουμε εισιτήριο. Μέσα στο φέρι μποτ έκανε επίσης κρύο. Στην Καβάλα φθάσαμε μετά από ένα ταξίδι 1 ώρας και 45 λεπτών».

 

Είναι πολλοί οι υποψήφιοι για τη νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Το γεγονός «μιλά» από μόνο του. Ο σύλλογος είναι στα καλύτερα του (έργο της απερχόμενης διοίκησης υπό τον Βασίλη Λεμονίδη) κι έτσι πολλοί θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια για ακόμη καλύτερες δράσεις στην αγορά. Καλή επιτυχία σε όλους.

 

Ανάρτηση του υποψήφιου βουλευτή με το κόμμα ΜΕΡΑ25 κ. Κώστα Νάνου: «Συνέβη μόλις προχθές. Γιορτάζοντας την μνήμη των αγωνιστών του 1940. Των παππούδων μας ντε, αυτών που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου για να εκφράζουμε σήμερα με παράξενο τρόπο την δήθεν ελευθερία μας. ΘΙΑΣΟΣ μια ομάδα παιδιών της « υπο-κριτικής τέχνης» πού είχαν λέει καλλιτεχνικές ανησυχίες χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας, κάτι σαν παιχνίδι όπως λένε.
Και διάλεξαν την ημέρα. Την ημέρα του ΟΧΙ στους κατακτητές της πατρίδας μας.Την ημέρα πού οι παππούδες τους τότε τον Οκτώβρη του 1940 πολέμησαν τον κατακτητή πέφτοντας μαχόμενοι στις χιονισμένες κορφές της Πίνδου. Ίσως μια  μέρα πριν να κατέθεταν και στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα γεγονότα όπως θέλει. Άλλωστε “ δημοκρατία “ έχουμε . Εγώ όμως νιώθω οργή και θλίψη γιατί όχι απλά δεν σέβονται τους Ήρωες μας για τις θυσίες τους αλλά προσβάλλουν ένα ολόκληρο έθνος…».

 

Συμπολίτισσα βλέπει τα πιτσιρίκια να κάνουν προπόνηση στο Βερούλειο, στο σκοτάδι (χθες το απόγευμα) και διαμαρτύρεται: «Αυτή είναι η εικόνα του ανακαινισμένου Βερουλειου, ώρα 18.00 μμ. Αν και δε φαίνονται, λογικό όπως θα διαπιστώσετε, στο χώρο υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών που προπονούνται. Σε ένα γήπεδο χωρίς φωτισμό! Όπως ενημερώθηκα ο Δήμος Καβάλας δεν επιτρέπει τη χρήση των φώτων, που μάλιστα κοστίζουν 4 ευρώ την ώρα. Αλλά και πάλι, όσο και να κόστιζαν, ποια αξία έχουν τα χρήματα όταν σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες μπορεί να τραυματιστεί κάποιο παιδί; Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι αιρετοί του λαού της Καβάλας, το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα».

 


 

«Δεν υπάρχει συμφωνία»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας έδωσε συνέντευξη χθες στην Πρωινή με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ. Στο τέλος της συζήτησης (ξανά)ρωτήθηκε για το αν υπάρχει ή όχι συμφωνία με τον Γιάννη Παναγιωτίδη για την αλλαγή στη θέση του προέδρου. Ο κ. Δέμπας επανέλαβε: « Δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Όλα αυτά είναι κουτσομπολιά και ξέρω από πού προέρχονται». Προς το παρόν ο κ. Παναγιωτίδης αποφεύγει να μιλήσει για το θέμα, τηρεί μια στάση αναμονής. Προσωρινής αναμονής ή οριστικής, ο χρόνος θα το δείξει.

 

Διαβάστε επίσης