• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Καλά νέα θα πρέπει να μεταφέρει στον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στην περιοχή της Καβάλας – θα πρέπει να του πει- τηρείται και με το παραπάνω ο νέος και αυστηρός αντικαπνιστικός νόμος. Το συμπέρασμα προκύπτει από την Κυριακάτικη 4ωρη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων του Δήμου Καβάλας. Η συνάντηση έγινε σε ταβέρνα. Άρα κλειστό χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στη διάρκεια της κανείς δεν κάπνισε εντός του καταστήματος. Κάποιοι πρόεδροι βγήκαν και κάπνισαν έξω από το κατάστημα και κάποιοι άλλοι έκαναν υπομονή. Δεν κάπνισαν καθόλου! Όσο για τον Υπουργό,  αν και είχε δίπλα του τσιγάρα αναφέρεται ότι αντιστάθηκε! Δεν κάπνισε, ούτε βγήκε εκτός μαγαζιού για να καπνίσει. Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε θετικά την συμπεριφορά της παρέας του. «Βλέπω ότι τηρείται ο νόμος κι αυτό είναι καλό» είπε χαρακτηριστικά προς τους προέδρους των κοινοτήτων.

 

Ως Καρβαλιώτης ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ήταν αδύνατο να απουσιάσει από τις σημαντικές εκδηλώσεις της περασμένης Κυριακής. Φωτογραφήθηκε και έγραψε σχετικά: «Ημέρα μνήμης η σημερινή για όλους τους Καρβαλιώτες . Τιμούμε την 95η επέτειο από την ίδρυση της κοινότητας της Νέας Καρβάλης.  Με επιμνημόσυνη δέηση τιμήσαμε τους εκατοντάδες προγόνους μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα βουνά της Λεύκης, χτυπημένοι από ελονοσία και τις ανείπωτες κακουχίες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας. Αιωνία η μνήμη . Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Μακεδονικής γης που τους σκεπάζει. Συγχαρητήρια στην Στέγη Πολιτισμού και στην κοινότητα της Νέας Καρβάλης για την συγκινητική τελετή». Τις ίδιες εκδηλώσεις παρακολούθησε και η επίσης Καρβαλιώτισσα κ. Αναστασία Ιωσηφίδου.

 

Οι τρεις πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας (Εμμανουηλίδης, Μορφίδης, Παπαφιλίππου) παρουσίασαν σε εκδήλωση που έγινε χθες το απόγευμα στο στέκι «Σπούτνικ» το βιβλίο ενός επίσης πρώην βουλευτή του ίδιου κόμματος, του καθηγητή κ. Κώστα Δουζίνα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, φίλοι του κόμματος αλλά και οι Τάσος Καρασαββόγλου (διοικητής του Νοσοκομείου), Δημήτρης Λυμπεράκης (περιφερειακός σύμβουλος), Αργύρης Μπακιρτζής κτλ.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Από την έδρα στα έδρανα» κι αναφέρεται και στην περίοδο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Χωρισμένο σε τέσσερα μέρη, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το πρώτο. Σε αυτό ο συγγραφέας διηγείται τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Αυτή έγινε τον Σεπτέμβρη του 2015. Τότε επέστρεψε ως υποψήφιος βουλευτής στην Ελλάδα, μετά από 40 χρόνια εργασίας στο Λονδίνο. Σήμερα ο κ. Δουζίνας επανήλθε στην πανεπιστημιακή του καριέρα αλλά έχει πάντα το νου του στην πολιτική, στην Ελλάδα και φυσικά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτήν την ευκαιρία ο κ. Παπαφιλίππου ρωτήθηκε αν σκέφθηκε να κάνει το ίδιο. Να γράψει βιβλίο για την εμπειρία του στα έδρανα της Βουλής. «Δεν με έχει απασχολήσει ακόμη το θέμα» απάντησε. Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης ρωτήθηκε για την ανταλλαγή δηλώσεων με τον κ. Γραμμένο. Είπε ότι το θέμα για αυτόν έληξε αφού όπως εξήγησε είπε ότι ήταν να πει. Την αρχή την έκανε ο κ. Γραμμένος, συμπλήρωσε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Από την εκδήλωση απουσίασε δικαιολογημένα η κ. Τάνια Ελευθεριάδου αφού από χθες είναι στην Αθήνα.

 


 

Κι άλλες τουριστικού περιεχομένου οικοδομικές άδειες εξέδωσε με χθεσινή ημερομηνία η Πολεοδομία. Άλλες με τον παραδοσιακό τρόπο κι άλλες με την καινούργια διαδικασία. Οι άδειες αφορούν την Σκάλα Ποταμιάς (πρέπει να έχει γίνει ρεκόρ αδειών στην περιοχή), το Παληό αλλά και το Χαϊδευτό με την Κεραμωτή!

 

Παντού ίδιες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Προσεκτικές και μετρημένες. Σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια λίγα σε κάθε άδεια. Τα ξενοδοχεία παντού μικρά- μικρομεσαία. Όσοι ενδιαφέρονται για τον τουρισμό στο Νομό Καβάλας έχουν αντιληφθεί ότι η ουσία (υπό τις παρούσες συνθήκες) βρίσκεται στα μικρά και μικρομεσαία σχέδια. Που δεν εμπεριέχουν μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. Τα οικόπεδα άλλωστε που χρησιμοποιούν είναι κι αυτά μικρά και μικρομεσαία.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» του Δήμου Καβάλας έλαβε απόφαση συμμετοχής στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της πόλης. Η απόφαση αναφέρει ότι τα μέλη των ΚΑΠΗ θα είναι στην πλατεία Καπνεργάτη την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη. Από το πρωί ως το μεσημέρι.

 

Εκδρομή έκαναν την Κυριακή οι συνταξιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι της Καβάλας. Αυτή έγινε μέσω του δραστήριου συλλόγου τους. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν στα Κηπιά, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη. Έμειναν εντυπωσιασμένοι από αυτά που είδαν. Πρότειναν στον καλλιτέχνη να το μεταφέρει στην Καβάλα και να το λειτουργήσει σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας. Παλιά ιδέα που παρά τις διάφορες κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν υλοποιείται.

 

Με τη χθεσινή του απάντηση ο Τάσος Καρασαββόγλου παραδέχεται την έλλειψη τραυματιοφορέων και χειριστών ακτινολογικών μηχανημάτων. Ο διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρει τις ενέργειες που έκανε, επιρρίπτει ευθύνες στην προεκλογική περίοδο που οι προσλήψεις ενώ ζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τελικά δεν έγιναν. Όχι ως τώρα.  Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράφει, όντως οι κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να πιέσουν. Αυτό που πήρε το δρόμο του, να «τρέξει» για να ολοκληρωθεί.

 

Συνεχίστηκαν και χθες οι γκρίνιες και τα παράπονα από αυτούς που δεν βραβεύτηκαν στην εκδήλωση – το Σάββατο- του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ο φορέας εξηγεί ότι βράβευσε όσους γράφτηκαν μέλη του από την ίδρυση του (1918) έως το 1940. Η εξήγηση δεν φαίνεται να πείθει. Το γιατί είναι μια άλλη ιστορία. Όσοι έκαναν την έρευνα και την επιλογή των επιχειρήσεων ισχυρίζονται ότι δεν αδίκησαν κανέναν. Κι όπως φαίνεται έχουν συγκεκριμένη απάντηση για κάθε περίπτωση επαγγελματία που τίθεται υπόψη τους.

 

Η μικρή κοινωνία της Καβάλας είχε αναστατωθεί κι όχι άδικα. Περίπου προ 15 ετών είχαν σημειωθεί αρκετά σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε στελέχη του τοπικού ΚΚΕ και αντιεξουσιαστές. Τα επεισόδια είχαν γίνει κυρίως εντός του ΤΕΙ Καβάλας. Από τότε οι σχέσεις τους ήταν ιδιαίτερα άσχημες. Όπως όμως άπαντες γνωρίζουν, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.

 

Προχθές λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου συνυπήρξαν στην πλατεία Καπνεργάτη. Αυτό έγινε πρώτη φορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια! Στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές ακολούθησαν, σε μικρή απόσταση, την πορεία του ΚΚΕ. Η οποία ήταν η καθιερωμένη για την εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας.

 

Σίγουρα σημειώθηκε πρόοδος. Σίγουρα η μία πλευρά αποδέχθηκε την άλλη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ιδεολογικά έχουν μεγάλες διαφορές. Αυτό ευτυχώς δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αποφεύγουν ο ένας τον άλλο, πολύ περισσότερο θα δημιουργούν μεταξύ τους επεισόδια. Κι άλλη φορά έχουμε γράψει ότι άλλο πράγμα η διαφωνία και άλλο πράγμα αυτή να γίνεται αφορμή ακόμη και επεισοδίων.

 

Το Πολυτεχνείο οι περισσότεροι Καβαλιώτες είναι φανερό ότι το ξέχασαν. Η πλατεία ήταν άδεια την Κυριακή. Τόσο το πρωί (ειδικά το πρωί) όσο και το απόγευμα. Ευχόμαστε αυτό να αλλάξει. Θα αλλάξει γρηγορότερα αν η εκδήλωση γίνει μία. Όπως αποδείχθηκε στη μία εκδήλωση μπορούν να συνυπάρξουν άπαντες. Κάθε ένας με τις απόψεις του. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

 

Διαβάστε επίσης