• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από την Παρασκευή το μεσημέρι ισχύουν στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης κυκλοφοριακά μέτρα, τα οποία αφορούν το σημείο κατάρρευσης τμήματος της οδού. Κι ενώ μπήκαν απαγορευτικές πινακίδες και σχετικές κορδέλες (μετά φορητών κάγκελων), η κίνηση χθες το μεσημέρι γίνονταν σχεδόν κανονικά! Αδιάψευστος μάρτυρας η φωτογραφία, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι δύο αυτοκίνητα κινούνται στο απαγορευμένο και επικίνδυνο τμήμα. Σα να μην τρέχει τίποτα! Αρχικά κάποιος παραβίασε τα σημεία απαγόρευσης για να κινηθεί στο σπίτι του, το οποίο ήταν προ της περιοχής κατάρρευσης του δρόμου. Προφανώς δεν τα επανέφερε. Ο δρόμος (μπροστά στην Πυροσβεστική) έμεινε ανοιχτός κι ο έλληνας οδηγός έκανε το θαύμα του! Άλλοι, ειδοποίησαν την Τροχαία να επαναφέρει την απαγόρευση. Ακόμη κι αν αυτό τελικά έγινε, πόσο μπορεί να αντέξει; Την σήμερον ημέρα σημασία δεν έχει η ασφάλεια μας αλλά η ευκολία μας.

 


 

Κάθε φορά τα ίδια. Στο ίδιο έργο θεατές. Οι αρμόδιοι σπεύδουν να καταστρώσουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα αφού αυτά δημιουργηθούν. Οι πολίτες διαμαρτύρονται έντονα επειδή δεν αποτράπηκαν με παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν νωρίτερα. Στη δυσκολότερη θέση οι πολίτες των οποίων η περιουσία καταστράφηκε. Ακόμη χειρότερα όταν η κακοκαιρία δημιουργεί καταστάσεις στις οποίες υπάρχουν και θύματα.

 

Η Ελλάδα αποδεικνύει το ότι δεν αλλάζει και σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα ρέματα δεν καθαρίζονται. Κι όταν καθαρίζονται, δεν καθαρίζονται σωστά και εξ ολοκλήρου. Πέρασαν 60 και πλέον μέρες πλήρους ανομβρίας και καμιάς προετοιμασίας. Κανείς δεν πιστεύει ότι όσα έγιναν, έγιναν τελευταία φορά.

 

Πριν λίγους μήνες υπήρξαν παρόμοιες καταστάσεις στην περιοχή του Δήμου Νέστου. Αντί αυτές να μας ξυπνήσουν και να μας κάνουν πιο ευαίσθητους, πιο έτοιμους, ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα. Στη Θάσο κάθε δυνατή βροχή προκαλεί ζημιές. Ναι, υπάρχει ποικιλία ως προς την περιοχή που πλήττεται. Είναι αλήθεια τόσο δύσκολο όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι και δραστήριοι να αφήσουν στην άκρη τα λόγια; Μια φορά επιτέλους να μιλήσουν με τις πράξεις τους. Πράξεις αποτελεσματικές και στο σωστό χρόνο.

 

Έλαμψαν με την απουσία τους από τις χθεσινές εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση οι παράγοντες της ΝΔ Καβάλας. Κινήθηκαν άπαντες στην Ξάνθη, σε εκδήλωση αποκαλυπτηρίων προτομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κάπως έτσι στις εκδηλώσεις της πόλης τους εκπροσώπησαν οι του… ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Οι οποίοι προσήλθαν μαζικά.

 

Σχετική η ανάρτηση του περιφερειακού συμβούλου Δημήτρη Λυμπεράκη, εκλεγμένου με την παράταξη που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ: «Φαίνεται ότι η απόδοση τιμής σε όσους κι όσες αγωνίστηκαν εναντίον του φασισμού και του ναζισμού κατά τη διάρκεια της εθνικής αντίστασης του ελληνικού λαού δε συγκινεί! Έτσι ερμηνεύεται η πλήρης απουσία των λαλίστατων κυβερνητικών βουλευτών και περιφερειακών συμβούλων από τη λιτή κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των αγωνιστών!! Παίρνετε βαθμό ΑΡΙΣΤΑ».

 

Ένα μικρών διαστάσεων επιβατικό αυτοκίνητο ξέφυγε χθες το πρωί της πορείας του, βρέθηκε πάνω σε κολώνα φωτισμού στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι δεν έφταιγε μόνο η γυναίκα οδηγός του αυτοκινήτου. Πίσω της ήταν άλλο όχημα, ο οδηγός του οποίου κορνάριζε και την τρόμαξε. Με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που έγινε. Ευτυχώς υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές.

 

Τελικά το 2019 έχει κι άλλες εκλογές. Νομίζαμε ότι τελευταίες ήταν αυτές του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Κάναμε λάθος. Στις 15 Δεκέμβρη θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα άρα και στην Καβάλα, εκλογές για τις νέες διοικήσεις (κεντρική και τμημάτων) του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

 

Ακόμη και μελαγχολία (!) προκάλεσε στους Καβαλιώτες η διήμερη διαδικασία μετακόμισης της Alpha τράπεζας, από το ιστορικό κτίριο της παραλίας (πρώην Εμπορική τράπεζα) στο κατάστημα της οδού Ομονοίας. Λίγο ακόμη και κάποιοι θα έβαζαν τα κλάματα…

 

Είναι μια συνηθισμένη ελληνική υπερβολή. Η οποία παρασύρει σε ιστορικές αναδρομές και συζητήσεις που στο τέλος ίσως και να μην έχουν ουσία. Ουσιαστική δείχνει να είναι η δική μας παρατήρηση. Για αυτήν την αρκετά μεγάλη μετακόμιση χρησιμοποιήθηκαν εταιρίες (ή εταιρία) όχι από την Καβάλα. Εκτός από το γερανό. Αυτός ήταν από επιχείρηση της Καβάλας.

 

Πάντα οι τράπεζες τέτοιες δουλειές δεν τις αναθέτουν στην τοπική αγορά που τις στηρίζει αλλά σε όποιον δώσει την καλύτερη τιμή και προσφορά. Για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία αυτό είναι κανόνας. Τον οποίο ποτέ δεν θα αντιληφθεί η κάθε τοπική κοινωνία. Μπράβο στην Alpha τράπεζα λοιπόν που για τη συγκεκριμένη μετακόμιση έφερε στην Καβάλα συνεργεία από άλλη πόλη.

 

Η επιλογή του Ντίνου Κλειτσιώτη για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο Καβάλας ανακουφίζει τους ντόπιους Νεοδημοκράτες. Ειδικά αυτούς που βλέπουν τον Μακάριο Λαζαρίδη ακόμη και στον … ύπνο τους. Η κοινή δράση πολλών φαίνεται να εξουδετέρωσε όποιες ιδέες και σκέψεις του. Αν υπήρξαν. Ο κ. Κλειτσιώτης χάρηκε πολύ με την επιλογή καθώς όπως εξηγεί, του δίδεται η ευκαιρία να προσφέρει στον τόπο του.

 

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης (αν λογίζεται ως τέτοια) αφορά μια ανάρτηση του κ. Βασίλη Τραϊφόρου. Ο συμπολίτης γιατρός που εντάχθηκε προεκλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει: Η ηγεσία της Ν.Δ ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τοποθετούνται στις διοικήσεις των νοσοκομείων άτομα τα οποία ή της είναι αρεστά ή αποτυχόντες βουλευτές. Η διοίκηση ενός νοσοκομείου είναι ιδιαίτερη. Θέλει και γνώσεις και εμπειρία. Και ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουν τέτοια άτομα στην πατρίδα μας , νέοι άνθρωποι που είναι και άνεργοι ,ικανοί να καταλάβουν αυτές τις θέσεις, μόνο που δεν ανήκουν στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Η κομματικοποίηση της υγείας την βλάπτει σοβαρά. Και αυτά που λέει ο κ.Κικίλιας ότι  «είναι εγγυητές της νέας διάστασης που δίνει το υπουργείο στο θεσμό» είναι ή για να πάρουμε τα βουνά ή απλώς να μειδιάσουμε.

 

Αυτή η άποψη είναι απολύτως σωστή αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Όταν η «πρώτη φορά Αριστερά» είχε την ευκαιρία, αντέγραψε τα κακώς κείμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κάπως έτσι «… το πουλάκι πέταξε». Κι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη –δρώντας «φυσιολογικά»- έστειλε το ίδιο πουλάκι ακόμη πιο μακριά!

 

Στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας διαβάζουμε ανακοίνωση προτροπή προς τα μέλη του: Είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι οι Ιατροί με το Αντιγριπικό Εμβόλιο για τη δική μας προστασία αλλά και για την προστασία των ασθενών μας από τη γρίπη.

 

Νέες φήμες για νέους πρόσφυγες. Αυτήν την φορά στη Χρυσούπολη! Με διαδικασίες του τύπου «μου είπαν» ή «άκουσα από τη γειτόνισσα» διαδίδεται η άφιξη 400 προσφύγων! Από στόμα σε στόμα η φήμη «απλώνεται» κι έτσι οι αρμόδιοι ας ετοιμάζουν τις διαψεύσεις τους. Αν και ευχόμαστε να μην χρειαστούν.

 

Μια και αναφερθήκαμε στη Χρυσούπολη ας μνημονεύσουμε αληθινά γεγονότα. Ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι διαδικασίες κι έτσι προσλαμβάνονται στο Δήμο Νέστου ως ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου οι δικηγόροι Νικολέτα Διαλεκτοπούλου Βονικάκη και Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε δική του ειδική συνεργάτιδα την κ. Κατερίνα Δεληγιαννάκη.

 

Στο γραφείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Αθήνα (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ) αποσπάστηκε ο γνωστός διαιτητής ποδοσφαίρου (όχι εν ενεργεία) κ. Σταύρος Μάνταλος). Σύντομα θα ολοκληρωθεί και η απόσπαση της κ. Μαρίας Φρατζεσκάκη. Θα εργάζεται στο γραφείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Καβάλα.

 

Εκπρόσωποι του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας επισκέφθηκαν την έκθεση ζωγραφικής στη ΛΑΦ, με έργα του Ρωμύλου Βαρβέρη. Στήριξαν έτσι την προσπάθεια ενός ανθρώπου που σε κάθε εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου αναλαμβάνει να σχεδιάσει τη ζωγραφιά που κυριαρχεί σε αφίσες και προσκλήσεις.

 

Ο Δημήτρης Παπουτσής, ο Λάκης Τζιτζιός, ο Ιορδάνης Χοροζίδης, η Γιώτα Τσαρδακλή ήταν κάποια από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Καβάλας που συμμετείχαν στο συνέδριο του κόμματος. Το οποίο έγινε Σάββατο και Κυριακή στην Αθήνα. Από πολιτικής πλευράς δεν υπήρξε σημαντική εξέλιξη.

 

Με ανάρτηση φωτογραφίας πλημμυρισμένων χωραφιών στα Τενάγη, εκεί απ’ όπου πέρασε ο ΤΑΡ, ο Βαγγέλης Παππάς σχολίασε: « Η φωτογραφία είναι αφιερωμένη σε όσους ισχυρίζονται ότι ο αγωγός θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποστράγγιση Τεναγών».

 

Σε ένα ακόμη ενεργειακού περιεχομένου συνέδριο συμμετείχε η Ενεργειακή Αιγαίου. Μίλησε ο αντιπρόεδρος και Δ. Σύμβουλος Δημήτρης Γόντικας. Για τα θέματα του κόλπου της Καβάλας είπε (αντιγραφή από οικονομική ιστοσελίδα): «Στην Βόρεια Ελλάδα, τώρα, το ενδιαφέρον της εταιρείας εστιάζεται σε δύο υποδομές: πρώτον, τη νέα εξέδρα άντλησης πετρελαίου «Lamda», την οποία η Energean κατασκευάζει ήδη στην Κοστάντζα της Ρουμανίας, με προγραμματισμό να είναι σε θέση να παράγει πετρέλαιο από το κοίτασμα «Έψιλον» στον Κόλπο της Καβάλας από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Και δεύτερον, στη δημιουργία της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, επίσης στον Κόλπο της Καβάλας, σε ένα project για το οποίο η Energean συνεργάζεται με τον κατασκευαστικό όμιλο Τέρνα και την γαλλική Storengie».

 

Διαβάστε επίσης