μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τη Δευτέρα το πρωί έξω από το κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στο Φάληρο. Αξιοπρόσεκτα μεγάλη η ουρά. Θυμίζει τις αξέχαστες εποχές των capital control. Με τη διαφορά ότι οι ουρές επί κορωνοϊου έχουν τους πολίτες σε απόσταση και ορισμένους από αυτούς που περιμένουν να φορούν μάσκες χειρουργείου. Ο ήλιος της Δευτέρας ήταν μια κάποια παρηγοριά τους. Εν τω μεταξύ από χθες η κατάσταση μέσα και κυρίως έξω από τις τράπεζες στην Καβάλα ομαλοποιήθηκε πλήρως. Οριστικά ή προσωρινά, ουδείς το γνωρίζει.

(Ομαλή ήταν χθες η κατάσταση και στα σούπερ μάρκετ της πόλης. Μέσα και έξω. Σε ορισμένα από αυτά νόμιζες ότι ήταν μια φυσιολογική μέρα και όχι η εποχή των μέτρων του κορωνοϊού).

 

Πλανόδιος πωλητής εγκαταστάθηκε από χθες στο γνωστό σημείο, έναντι του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Άπλωσε τις σημαίες του, στις οποίες πρόσθεσε (για ευνόητους λόγους) και ορισμένες του βυζαντίου. Περιμένει να τις πουλήσει σε σχέση και με την επικείμενη εθνική γιορτή. Μόνο που φέτος παρέλαση δεν θα γίνει. Κι οι εορτασμοί γενικότερα θα είναι περιορισμένοι αφού συνεχίζουμε να «Μένουμε σπίτι». Το γεγονός είτε δεν πτοεί τον πλανόδιο, είτε δεν το πληροφορήθηκε. Αν ισχύει το δεύτερο, σύντομα θα αντιληφθεί πόσο άλλαξαν τα πράγματα. Από την μειωμένη κίνηση και ζήτηση των σημαιών.

 


 

Είπε κάποιος χθες το πρωί: «Στην πλατεία Καπνεργάτη, σε εποχές κορωνοϊού, συγκεντρώθηκε το ΠΑΜΕ για να κάνει διαμαρτυρία». Πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία κι ειδοποίησε τους δημοσιογράφους. Ζήτησε να καλύψουν το γεγονός. Οι δημοσιογράφοι ανταποκρίθηκαν. Θα λέγαμε ότι έσπευσαν αφού απόρησαν για το περιεχόμενο της κινητοποίησης. Πλησίασαν ευγενικά τους 10 περίπου συγκεντρωμένους. «Τι συμβαίνει;» ρώτησαν.

 

Έλαβαν απάντηση ότι δεν ήταν μέλη του ΠΑΜΕ. Εξήγησαν ότι συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στο παγκάκι, είχαν μαζί καφέ κι άρχισαν γενική συζήτηση. «Αφού δεν υπάρχουν καφετέριες είπαμε να έρθουμε στην πλατεία» κατέληξαν. Το ότι ένας από την παρέα έμοιαζε με σταθερό μέλος του ΠΑΜΕ, ήταν η αφορμή να γίνει παρεξήγηση. Αρκετά αστεία τελικά.

 

Η ίδια πλατεία όντως αυτό το διάστημα μετατρέπεται σε χώρο συστηματικής ανάπαυσης και συζήτησης όλες τις ώρες της ημέρας. Αρκεί να βοηθά ο καιρός, να υπάρχει ο ήλιος που ζεσταίνει την ατμόσφαιρα. Είναι μια κεντρική πλατεία, περιτριγυρισμένη από καφετέριες. Αφού αυτές απέσυραν τα καθίσματα τους, βρέθηκε λύση στα παγκάκια της πλατείας. Τα οποία θυμάστε που γράφαμε ότι τελευταία αυξήθηκαν. Λες και κάποιος γνώριζε τι θα επακολουθήσει.

 

Η άλλη πλατεία, της Ελευθερίας, φιλοξενεί ίδια δραστηριότητα. Εκεί είναι αλλιώς. Πιο μεγάλη και οι παρέες καταφέρνουν να «χάνονται». Δεν δίνουν στόχο. Αφήστε που καταστήματα τα οποία λειτουργούν στα πέριξ είναι μια κάποια προσωρινή και καλύτερη λύση. Χωρίς ότι γίνεται σε αυτά να παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Οι Καβαλιώτες μένουν σε μεγάλο βαθμό σπίτι. Αυτό ισχύει πρώτα πρώτα για τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τα παιδιά. Αυτοί προς το παρόν αδιαμαρτύρητα εφαρμόζουν τα μέτρα της Κυβέρνησης. Οι πιο νέοι «δραπετεύουν». Άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει λόγος, θα αναζητηθεί και θα βρεθεί.

 

Εφόσον η ίδια κατάσταση συνεχιστεί, που κάτι τέτοιο θα γίνει, το πράγμα θα βρει την ισορροπία του. Την εκτόνωση του. Άπαντες μαθαίνουμε. Εκπαιδευόμαστε. Κι ως συνήθως άλλοι μαθαίνουν με την πρώτη κι άλλοι όχι. Οι πιο πολλοί θέλουν τον μπόλικο χρόνο τους.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας «έπαιξε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με εργασίες απολύμανσης που έκανε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στην πρωτεύουσα του Έβρου. Με τη διαφορά ότι ο νέος Δήμαρχος απολύμανε δρόμους και πεζοδρόμια. Εδώ είναι που λέμε ότι «αυτός το τερμάτισε».

 

Αναρτήσεις σχετικά με τα γεγονότα του κορωνοϊού. Ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής έγραψε (στις 15 Μαρτίου): «Η σκέψη μας διαρκώς όλες αυτές τις δύσκολες μέρες από τη μια στα παιδιά μας, που δίνουν τον αγώνα τους στον Έβρο και στα νησιά του Αν. Αιγαίου, υπερασπιζόμενα τον αυτοσεβασμό και την αυτοκυριαρχία της χώρας απέναντι στην ωμή επιθετικότητα του Ερντογάν και από την άλλη, στους γιατρούς και στους νοσηλευτές και σε όσους εργάζονται στα νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, στους εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς, που δίνουν τη μεγάλη μάχη για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ».

 

Ένας άλλος πρώην βουλευτής, ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει (14/3): «Την ώρα που γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όριά τους δίνουν τον αγώνα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές απ’ τη μάστιγα του κορονοϊού. Την ώρα που τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα τακτοποιούνται στο ρόλο παρατηρητή στη μάχη κατά της πανδημίας, ως εφιαλτικός απόηχος αντηχούν οι προτροπές των εξαπτέρυγων του νεοφιλελευθερισμού, Μπάμπη Παπαδημητρίου και Άρη Πορτοσάλτε, όταν σ’ ένα κρεσέντο επίδειξης κοινωνικής βαρβαρότητας, προεκλογικά, οραματίζονταν το γκρέμισμα των μισών Δημόσιων Νοσοκομείων.
Απάντηση στην κοινωνική αναλγησία του ανεκδιήγητου πολιτικο-μιντιακού διδύμου, δίνει ο αλτρουισμός των δημοσίων λειτουργών της υγείας. Η κοινωνία χρωστά σ’ αυτούς την ευγνωμοσύνη της για την αυταπάρνηση στην άσκηση του λειτουργήματός τους».

 

Κείμενο προχθεσινό του συμπολίτη Μιχάλη Μακαρίου, υποψήφιου βουλευτή Καβάλας με το ΜΕΡΑ25: «Στην παρούσα φάση μόνο αμυντικά μετρά μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα (τη Δευτέρα) σε πολλά καταστήματα στην πόλη της Καβάλας και προφανώς και αλλού, δεν συνάδει με τις διεθνής οδηγίες και τα μέτρα προστασίας. Η αλλαγή συνήθειων βέβαια απαιτεί χρόνο άλλα δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει! Δεν είναι δύσκολο να περιμένουμε έξω και να προσερχόμαστε σταδιακά, ανάλογα του χώρου, π .χ. ακόμα και ένας-ένας Υπερβολές; Τώρα υπάρχει πια και συνευθύνη».

 

Ο Σωτήρης Ξώγνος εκπρόσωπος του συλλόγου Φίλος, ο οποίος συνδέει την Καβάλα με τη Νυρεμβέργη ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας του γραφείου του συλλόγου στη Νυρεμβέργη. Ο λόγος είναι ο ίδιος. Τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

 

Πανελλήνια προβολή για τον Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου Στέφανο. Το απόγευμα της Δευτέρας, μετά το τέλος των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ανέλαβε να κάνει αυτός τις ανακοινώσεις. Διάβασε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σε πολλούς δημοσιογράφους που περίμεναν. Δεν ήταν λίγοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μετέδωσαν live την όλη διαδικασία.

 

Ο Μητροπολίτης Στέφανος απουσίαζε αρκετές μέρες από την Καβάλα λόγω των υποχρεώσεων του στην Ιερά Σύνοδο. Έστω κι έτσι παρακολουθούσε τις εξελίξεις και νωρίτερα τη Δευτέρα έδωσε εντολή να γίνουν απολυμάνσεις σε όλες τις εκκλησίες αρμοδιότητας του.

 


 

Κι άλλη μείωση στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια του Νομού

Νέα πτώση παρουσιάζουν στις διεθνείς αγορές οι τιμές των καυσίμων. Γράφουν οι ειδικοί ότι σημαντικό ρόλο παίζει η κρίση στην οικονομία λόγω του κορωνοϊού. Αντίστοιχα μειώνονται οι τιμές των καυσίμων και στα πρατήρια του Νομού Καβάλας. Αντιγράφουμε όσα χθες το απόγευμα υπήρχαν στην σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου (δηλώσεις των ίδιων των πρατηριούχων, ανάλογα με το πότε προμηθεύονταν καύσιμα). Όλες οι τιμές αφορούν την απλή αμόλυβδη:

Πρατήριο στη Νέα Καρβάλη τιμή 1,327. Πρατήριο στη Νέα Καρβάλη τιμή 1,329. Πρατήριο έξω από την Ελευθερούπολη προς Νικήσιανη τιμή 1,339.Πρατήριο στο Κοκκινόχωμα τιμή 1,367. Πρατήριο στο Ποδοχωρί τιμή 1,369.

Στην πόλη της Καβάλας (σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία) η φθηνότερη αμόλυβδη πωλούνταν χθες 1,418. Πάλι στην Καβάλα χθες μπορούσες να βρεις τιμή αμόλυβδης έως 1,489! Η πιο ακριβή τιμή της αμόλυβδης στο Ν. Καβάλας χθες ήταν 1,814 στη Θάσο!

 

 

 

Διαβάστε επίσης