• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια ανοιχτή πληγή είναι για την πόλη το εκτός λειτουργίας κολυμβητήριο. Το ανοιχτό κολυμβητήριο μπροστά από το Διοικητήριο. Πρόσφατα άγνωστοι έσπασαν μια πόρτα, η οποία δεν πολυφαίνονταν ότι υπάρχει. Άνοιξαν τρύπα και μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στον πρώην αθλητικό χώρο. Όποια μέτρα κι αν ληφθούν, με τον καιρό παραβιάζονται. Η περίφραξη είναι τρύπια σε διάφορα της σημεία. Κι η πισίνα γεμάτη με σκουπίδια και νερά της βροχής. Για το κολυμβητήριο πρέπει να βρεθεί μια οριστική και λειτουργική λύση. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 


 

Όλος ο κόσμος εκφράστηκε με αφορμή το διαφορετικό της φετινής 25ης Μαρτίου, τη διπλή γιορτή χωρίς καμία εκδήλωση. Ήταν πραγματικά κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που ευχόμαστε να μην επαναληφθεί. Το αφήνουμε πίσω μας –θέλουμε δε θέλουμε- και κοιτάμε μπροστά. Προσδοκούμε την έξοδο από την κρίση, στιγμή που πλησιάζει. Δεν είναι κάτι άμεσο αλλά δεν είναι και κάτι αόριστο. Ας μην υποτιμούμε όσα έγιναν ως τώρα, συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα για να εξέλθουμε πιο γρήγορα από αυτά.

 

Κοιτάμε τα άλλα τοπικά θέματα. Τα παρακολουθούμε όπως πρέπει. Από κοντά. Καταλαβαίνουμε ότι όλο και περισσότερα σχετίζονται ή επηρεάζονται από το βασικό πρόβλημα. Αναμενόμενο. Ειδήσεις τοπικές χωρίς αναφορά στον περιβόητο ιό είναι ειδήσεις που σπανίζουν. Κι όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο συνεχίζουμε να χορεύουμε στον χορό τον περίεργο. Των μέτρων της πρόληψης.

 

Παρακολουθώντας μέσω της Διαύγειας τη δραστηριότητα της Πολεοδομίας Καβάλας διαπιστώνουμε μείωση στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Φυσιολογική η εξέλιξη. Εκτός του ιού η διαδικασία επηρεάζεται κι από το ότι η επόμενη περίοδος είναι πλέον πολύ πιο κοντά. Όσες άδειες ήταν να εκδοθούν για το προσεχές Καλοκαίρι, εκδόθηκαν.

 

Καταλαβαίνουμε ότι τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης του Νομού δεν σταματούν. Ούτε και τώρα. Καθυστερούν ναι, «παγώνουν» προσωρινά ίσως. Δεν σταματούν με τίποτα.  Ο Νομός Καβάλας έχει την τύχη να απευθύνεται σε τουρίστες που θα τον επισκεφθούν κυρίως με το αυτοκίνητο τους. Ο παρεξηγημένος και υποτιμημένος οδικός τουρισμός είναι κάτι άλλο από αυτό που υπό φυσιολογικές συνθήκες ευνοεί προορισμούς στην κεντρική, τη νότια και τη νησιωτική Ελλάδα.

 

Όμως κι οι άλλοι Βαλκάνιοι επλήγησαν κι αυτοί από τον ιό. Πολλοί είναι οι επαγγελματίες- επιχειρηματίες της περιοχής που όπως παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα, κάνουν το ίδιο για τη νόσο και την πορεία της στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ξέρουν καλά ότι οι πελάτες των μικρών και μεγάλων μονάδων θα μας έρθουν (όπως προγραμμάτιζαν)μόνο όταν και σε αυτές τις χώρες πάψει το πρόβλημα.

 

Επί της συγκεκριμένης πλευράς του θέματος έχουμε να θέσουμε υπόψη των αναγνωστών μια είδηση για το πόσο επηρεάζονται οι επιχειρήσεις στη Βουλγαρία. Χώρα στην οποία θα υπάρξουν μέτρα στήριξης, ίδια με αυτά που θα ισχύσουν στην Ελλάδα.

 

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χθες για τη Βουλγαρία ότι «…το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βουλγαρίας δημοσίευσε ανάλυση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν, το 12% των επιχειρήσεων σταμάτησε να λειτουργεί και το κράτος θα πληρώσει το 60% των μηνιαίων αποδοχών που λαμβάνουν 100.000 εργαζόμενοι».

 

Προχθές το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε μια λάθος μετάδοση είδησης με αποτέλεσμα για λίγες ώρες Τούρκικο F-16 να εμφανίζεται ότι πέταξε πάνω από την Καβάλα. Η αλήθεια είναι ότι την Τετάρτη το είδαμε και το ακούσαμε το μαχητικό αεροσκάφος. Όντως πέρασε από την περιοχή. Ήταν Τούρκικο;

 

Όχι, απάντησε θυμωμένος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο οποίος αποδίδει σκοπιμότητα σε ορισμένους κύκλους των Αθήνων, οι οποίοι επωφελήθηκαν μιας λάθος είδησης. Έχει σημασία το γεγονός ότι η λάθος είδηση αναπαράχθηκε πάρα πολύ γρήγορα, διορθώθηκε με καθυστέρηση επίσης μεγάλη.

 

Κι αν οι ευθύνες αποδίδονται σε όσους αναπαρήγαγαν, τι να πεις για το Αθηναϊκό Πρακτορείο; Αυτό την επιβεβαίωσε και αναπαρήγαγε με τρόπο πανηγυρικό. Υποτίθεται ότι το ΑΠΕ δεν κάνει τέτοια λάθη, σε θέματα μάλιστα εθνικού συμφέροντος. Έλα όμως που συμβαίνει το αντίθετο.

 

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Η πετυχημένη τηλεδιάσκεψη για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (την περασμένη Δευτέρα) ήταν αφορμή να τους ανοίξει η όρεξη… Σήμερα μάλιστα θα δοθεί με τηλεδιάσκεψη και συνέντευξη τύπου. Από τεχνικής πλευράς αναζητήστε τον υπεύθυνο στον Γιώργο Μιχαηλίδη. Ο δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη διοίκηση του Δήμου, προτρέπει σε αυτές τις αλλαγές. Αφορμή των οποίων είναι τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊου. Κι όμως οι προκλήσεις που θέτει ο κ. Μιχαηλίδης βρίσκουν ανταπόκριση. Και κάπως έτσι διαδικασίες δεκαετιών αλλάζουν. Προς το πιο σύγχρονο.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος το video με το μήνυμα Μουριάδη ανήμερα την 25η Μαρτίου. Ήταν να μη γίνει το πρώτο Video. Τώρα υπάρχει συχνή συνέχεια. Κάθε ένα καλύτερο του προηγούμενου αλλά στο εορταστικό video το μέϊκαπ στον κ. Μουριάδη ήταν λίγο παραπάνω του κανονικού. Εκτός αν φταίμε εμείς που δεν έχουμε συνηθίσει αυτόν τον μακιγιαρισμένο Δήμαρχο…

 

Ο δημοτικός σύμβουλος της Θάσου (εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση) κ. Νίκος Χρυσάφης μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής περί των πρόσφατων γεγονότων στο νησί. Ανάμεσα στα άλλα υποστήριξε ότι στο Κέντρο Υγείας Πρίνου υπάρχει έλλειψη σε μάσκες και ολόσωμες λευκές φόρμες. Μάσκες θα βρεθούν, φόρμες δεν έχουν αρκετές και στο Νοσοκομείο.

 

Και οι χώροι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας μπαίνουν σε διαδικασία απολύμανσης. Η απολύμανση προγραμματίζεται να γίνει παντού. Θα ξεκινήσει φυσικά από το κτίριο της Διεύθυνσης στην οδό Ομονοίας.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης