• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμος Καβάλας, όπως και κάθε Δήμος της χώρας, τα κάνει όλα. Βοηθά και παρεμβαίνει στα πάντα μιας και τη δημοτική αρχή τη συναντάς συχνά στο δρόμο (ή στο δημαρχείο) κι έτσι μπορείς και την πιέζεις εύκολα. Διαρκώς. Η δε πίεση έχει πάντα αποτέλεσμα. Δεν ισχύει το ίδιο με όλους τους άλλους αιρετούς.

Στη φωτογραφία συνεργείο δημοτικών υπαλλήλων βοηθά στην καθαριότητα της στρατιωτικής λέσχης (ΛΑΦ Καβάλας). Καθαριότητα που έγινε προ των εκδηλώσεων για την διπλή γιορτή της πόλης. Φανταζόμασταν ότι ειδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα είχαν καμία ανάγκη τον Δήμο, τον κάθε Δήμο της χώρας. Κάναμε λάθος. Παντού χρειάζεται ένας ή περισσότεροι δημοτικοί υπάλληλοι. Στο τέλος καταλήγουν να τρέχουν συνεχώς, θυμίζοντας μας τις ταινίες γέλιου του Θανάση Βέγγου! Στο ερώτημα ποιος τρέχει περισσότερο, οι δημοτικοί υπάλληλοι ή ο Θανάσης Βέγγος, κάθε ένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση…

 


 

Η απροειδοποίητη διακοπή λειτουργίας των συνόρων της Νυμφαίας δοκιμάζει τις έτσι κι αλλιώς περιορισμένες αντοχές των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μα και τα νεύρα όλων των εμπλεκόμενων στον τουρισμό. Δεν φθάνει που έκλεισαν τα συγκεκριμένα σύνορα, αυτό το έκαναν χωρίς καμία ενημέρωση κι εξήγηση. Προσπαθούν τώρα να μας πείσουν αλλά είναι φανερό ότι δεν θα τα καταφέρουν. Πέραν όλων των άλλων, το μυαλό μας πάει και στο πονηρό. Στο σύνηθες σενάριο της συνωμοσίας. Σύμφωνα με το οποίο τα κλειστά σύνορα στη Νυμφαία ευνοούν άλλους προορισμούς. Διπλανούς και παραδιπλανούς στην Καβάλα και τη Θάσο.

 

Αυτός μάλλον είναι ο λόγος που σιωπούν εκτός του … «αγαπημένου» μας ΣΕΤΕ κι ένα σωρό άλλοι φορείς. Της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας και της Ελλάδας γενικότερα. Το κράτος επιτρέπει είσοδο στη χώρα μόνο από τον Προμαχώνα αλλά εκεί ήδη στριμώχνονται πολλοί και διάφοροι…

 

Για μισό λεπτό όμως. Μήπως αυτά έπρεπε να τα περιμένουμε; Πρώτον έχουμε να κάνουμε με το γνωστό Αθηναϊκό κράτος και δεύτερον από την Άνοιξη μας είχαν προειδοποιήσει.  Η σεζόν -μας έλεγαν- δεν θα είναι σαν όλες τις άλλες. Ο Μάης ήταν μια πρώτη απόδειξη. Ο Ιούνης ακόμη ισχυρότερη. Κάπου αναθαρρήσαμε. Αυτό έγινε όταν είδαμε τα πρώτα αυτοκίνητα με πινακίδες Βουλγαρίας- Ρουμανίας. Καθώς δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια, εμφανίστηκε η απογοήτευση. Η θλίψη και η αγωνία.

 

Στο μεταξύ τα μυαλά μας πήραν αέρα ενώ δεν έπρεπε. Κι επειδή τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, καλό είναι να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Ώστε αν χρειαστεί και συμβεί, να απολαύσουμε το καλό. Το μέτριο σε σχέση με πέρσι. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι υπάρχει λόγος που έκλεισε η Νυμφαία, δεν θα καταλάβουμε ποτέ τους χειρισμούς τους. Έπρεπε να εξηγήσουν έγκαιρα και όχι να αιφνιδιάσουν.

 

Όλα αυτά που σε κανέναν δεν αρέσουν είναι μια ακόμη αφορμή να απευθυνθούν στους έλληνες τουρίστες. Να τους προσκαλέσουν με τιμές που θα είναι λογικές. Προς το παρόν πολλοί δεν φαίνεται να τις μειώνουν. Δεν φαίνεται να αποδέχονται το σκεπτικό. Κάποιοι, ευχόμαστε λίγοι, πιέζουν να ανοίξει η Νυμφαία επειδή με αυτόν τον τρόπο θα απευθυνθούν σε πελάτες στους οποίους έμαθαν να χρεώνουν ακριβά. Οι έλληνες δεν είναι τέτοιοι. Άρα οι έλληνες συνεχίζουν να μην έχουν ελπίδες να κάνουν διακοπές φέτος.

 

Η πίεση που ασκούν με τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου δημιουργούν κατάλληλο κλίμα προκειμένου τα σύνορα στη Νυμφαία να ανοίξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δηλαδή στις 15 Ιουλίου. Το ευχόμαστε. Όπως επίσης ευχόμαστε όλα τα τεστ που στο μεταξύ γίνονται να βγαίνουν όλα αρνητικά. Αν συμβεί έστω μία φορά το αντίθετο, τότε τη «βάψαμε»….

 

Υπάρχει και μια έντονη φήμη τελευταία για δήθεν θετικά τεστ στο Ν. Καβάλας. Ανοησίες. Δυστυχώς τις αναπαράγουμε εμείς οι ίδιοι. Τα ίδια έγιναν πρόσφατα στη Θάσο όταν ακόμη κι ο Δήμαρχος του νησιού αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει δήλωση διάψευσης.

 

Δημοσίευμα της Καθημερινής την Τετάρτη αναφέρονταν στις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση περιφερειακών λιμανιών. Για την Αλεξανδρούπολη προβλέπεται ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα (πώληση μετοχών του έως ποσοστού 67%) ενώ για την Καβάλα η γνωστή διαδικασία υπό παραχώρησης μόνο του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’». Η Καθημερινή έγραφε- μάλλον μας το υπενθύμιζε- ότι για το «Φίλιππος Β’» υπάρχει ενδιαφέρον αμερικανών. Είναι αυτοί που προ λίγων μηνών μας είχαν επισκεφθεί.

 

Πολλοί συμπολίτες προετοιμάστηκαν για τη χθεσινή πρωινή διακοπή νερού. Είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από τη ΔΕΥΑΚ. Η διακοπή τελικά δεν έγινε. Μετατέθηκε για να γίνει την προσεχή Κυριακή. Οι προετοιμασίες έγιναν άδικα αφού η δημοτική επιχείρηση τελευταία στιγμή και για δικούς της λόγους έλαβε απόφαση αναβολής. Μάλλον σήμερα θα ενημερώσει για τη διακοπή νερού που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει την Κυριακή.

 

Ως νέος Δήμαρχος ο Θόδωρος Μουριάδης αποφάσισε να απαγορεύσει όλα τα μπάνερ. Ειδικά αυτά στις κολώνες φωτισμού των κεντρικών δρόμων. Η απόφαση τηρείται εδώ και λίγους μήνες. Απ’ όλους. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ηλίας Καλανταρίδης ζήτησε να μην γίνει εξαίρεση για τα μπάνερ του Φεστιβάλ Φιλίππων. Κι ο Δήμαρχος συμφώνησε. Αυτή η μεταξύ τους συνεννόηση δείχνει πόσο σωστή ήταν η αρχική απόφαση. Η οποία έκανε την Καβάλα πιο καθαρή και πιο όμορφη. Ήταν μια απόφαση που καταλαβαίνουμε ότι ήθελαν να πάρουν κι οι προηγούμενοι μα δεν πρόφτασαν. Το να την στηρίζουν ωστόσο τώρα που εφαρμόζεται, είναι εξίσου σημαντικό. Μπράβο τους.

 

Παρουσία του Θοδωρή Γκόνη έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Μήνυμα ότι ίσως και να μην αργεί η παρουσία του και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν οι επικριτές του πράξουν κάτι ανάλογο και τελικά φυσιολογικό. Εμφανιστούν φέτος σε κάποια έστω από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ των Φιλίππων. Θα πρέπει να θυσιάσουν τη διασκέδαση και τα ούζα τους… Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα κάνουν πέτρα την καρδιά και θα βαδίσουν προς το χώρο μιας εκδήλωσης. Έστω μίας.

 

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε με … μικτό σύστημα. Κάποιοι ήταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου και άλλοι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους. Κάπως έτσι θα συνεδριάσει την επόμενη φορά και το Δημοτικό Συμβούλιο. Προβλέπουμε ότι ειδικά αυτή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ευνοεί τους επικεφαλής (οι οποίοι λογικά θα βρίσκονται στο δημαρχείο) και όχι τους ευρισκόμενους μπροστά στον υπολογιστή τους δημοτικούς συμβούλους.

 

Οι πιθανότητες αυξάνονται. Τις αυξάνει με τις δηλώσεις του ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Πλέον δεν αρνείται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ταυτόχρονα δίνει το στίγμα της συζήτησης που κάποια στιγμή θα είναι πιο επίκαιρη. Νέα, εντελώς νέα, πρόσωπα θα ζητήσουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο του εκλογικού σώματος. Γεγονός πολύ δυσάρεστο για όλους τους ήδη γνωστούς και καλώς ή κακώς φθαρμένους. Αυτή θα είναι μια άλλη αντιπαράθεση και αναμέτρηση. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι (ειδικά όταν είναι νέοι στην ηλικία) με τους συνήθεις υπόπτους.

 

Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση από τον περιφερειακό σύμβουλο Ξάνθης Μιχάλη Αμοιρίδη, με αφορμή τα κλειστά σύνορα στη Νυμφαία της Ροδόπης: «Έχω δεχθεί δεκάδες τηλέφωνα από τη Σαμοθράκη, το Φανάρι, τα Άβδηρα, τη Θάσο. Σε όλα διακρίνω την αγωνία νοικοκυραίων που έχουν επενδύσει κόπους ζωής άλλος σε ξενοδοχείο, άλλος σε κατάστημα, εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις που βλέπουν ότι μπορεί να μην βγει η χρόνια. Με πληροφόρησαν για την μικρή κίνηση μέχρι σήμερα αλλά και για ακυρώσεις, για στασιμότητα στις κρατήσεις, για τον προβληματισμό όσων ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα για την επιστροφή τους στις χώρες τους. Με πήραν φίλοι δημοσιογράφοι από Ρουμανία και Βουλγαρία, νόμιζαν ότι έκλεισαν τα σύνορα συνολικά. Τους εξήγησα και είπα ότι όπως καταφέραμε και προστατεύσαμε τους Έλληνες έτσι θα προστατεύσουμε και τους φιλοξενούμενους μας. Τους είπα να μεταφέρουν ότι εδώ μπορούν να περάσουν ονειρεμένες διακοπές αλλά και covid free vacations. Επικοινώνησα και ενημέρωσα και φίλους στην κυβέρνηση. Ελπίζω ότι σύντομα θα αναθεωρηθούν κάποιες αποφάσεις γιατί πλέον ενημερώθηκαν».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης