Νέος νόμος για 500 προνήπια στο Ν. Καβάλας: Νηπιαγωγεία ή δημοτικοί παιδικοί σταθμοί;

 Νέος νόμος για 500 προνήπια στο Ν. Καβάλας: Νηπιαγωγεία ή δημοτικοί παιδικοί σταθμοί;

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δ. Βιβλιοθήκης εσπερίδα που διοργάνωσε η δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη», με θέμα την ανίχνευση και αντιμετώπιση σωματικών και ψυχικών προβλημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (φωτογραφία). Η αίθουσα ήταν κατάμεστη κόσμο. Κυρίως προσωπικό παιδικών σταθμών, γονείς και μαθητές του ΙΕΚ. Ωστόσο άλλο είναι το θέμα που αυτήν την περίοδο απασχολεί την «Αλληλεγγύη» του Δήμου Καβάλας. Πρόκειται για την εφαρμογή του νέου νόμου, περί υποχρεωτικής προσέλευσης των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Σήμερα οι 10 παιδικοί σταθμοί του Δήμου Καβάλας φιλοξενούν 750 περίπου βρέφη και προνήπια (ηλικίας 4 και 5 ετών). Ανάλογα με την εφαρμογή του νέου νόμου, υπάρχει ενδεχόμενο τα προνήπια (το 1/3 των παιδιών σήμερα) από τον Σεπτέμβρη να αποχωρίσουν από τους παιδικούς σταθμούς αφού θα είναι υποχρεωτική η φοίτηση τους στα νηπιαγωγεία. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζει 500 επιπλέον προνήπια σε όλη την Π.Ε. Καβάλας. Με νέες δηλώσεις του ο κ. Μπαντίκος δείχνει σίγουρος για την απορρόφηση αυτών των παιδιών από τα υφιστάμενα δημόσια νηπιαγωγεία.

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ελπίζουν σε σταδιακή εφαρμογή του νέου νόμου, ο πρώτος χρόνος του οποίου θα δίνει το δικαίωμα στους γονείς να επιλέξουν. Νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό.  Σήμερα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εργάζονται 140 νηπιαγωγοί, βοηθοί νηπιαγωγών κτλ. Δυστυχώς αν μειωθούν τα προνήπια, θα υπάρξει μικρή έστω μείωση του αριθμού αυτών. Αντίστοιχα θα υπάρξει πρόσληψη προσωπικού στα νηπιαγωγεία. Περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το πώς θα υλοποιηθεί ο νέος νόμος, γνωρίζουμε ότι αρχές Μάη είναι η περίοδος εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία κι αμέσως μετά η περίοδος εγγραφών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

500 προνήπια για τα νηπιαγωγεία της ΠΕ Καβάλας

Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας συνεχίζει την προετοιμασία της για το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου νόμου από το Σεπτέμβριο, της υποχρεωτικής διετούς φοιτήσεως των προνηπίων στα νηπιαγωγεία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Η αλληλογραφία με το υπουργείο παιδείας είναι συχνή αν και ακόμη το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Ουδείς γνωρίζει το πως θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος κι αν θα εφαρμοστεί άμεσα για τα προνήπια της ΠΕ Καβάλας.

Σε συνέχεια προηγούμενων δηλώσεών του ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κώστας Μπαντίκος δήλωσε χθες στην εφημερίδα μας ότι η υπηρεσία της Καβάλας απέστειλε έγγραφο σε όλα τα νηπιαγωγεία, σχετικά με το πόσα επιπλέον παιδιά θα μπορούν να δεχθούν από τον προσεχή Σεπτέμβρη. Μετά τις απαντήσεις που έλαβε η υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με ορθή διαχείριση μπορούν να απορροφηθούν όλα τα παιδιά. Μπορεί επίσης να δοθεί κατεύθυνση εγγραφών σε γειτονικά νηπιαγωγεία όπου υπάρχει περιορισμός θέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαντίκο υπάρχουν περιπτώσεις νηπιαγωγείων που δεν μπορούν βάσει των σημερινών δεδομένων να φιλοξενήσουν ακόμη κι ένα επιπλέον προνήπιο. Αναφέρεται ενδεικτικά η περίπτωση του νηπιαγωγείου Ζυγού και των δύο νηπιαγωγείων, του 5ου και του 6ου, που βρίσκονται στη συνοικία του Τιμίου Σταυρού. Υπάρχουν ωστόσο δυνατότητες προκειμένου να καλυφθούν όλα τα προνήπια, τα οποία υπολογίζεται ότι στην ΠΕ Καβάλας ανέρχονται περίπου σε πεντακόσια. Κρίσιμη περίοδος θεωρείται εκείνη των εγγραφών νηπίων και προνηπίων. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία για την επόμενη σχολική χρονιά προγραμματίζονται από την 1η έως την 19η Μαΐου.

Το ίδιο θέμα επηρεάζει σαφώς και τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών. Ρωτήσαμε χθες τη Μαρία Φρατζεσκάκη αναφορικά με τις υπολογιζόμενες απώλειες του νομικού προσώπου ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Μας εξήγησε ότι επί του παρόντος οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Καβάλας δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε καν σε απλή εκτίμηση.

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υποστηρίζει θερμά την εφαρμογή του μέτρου αισιοδοξεί ότι τα προνήπια θα απορροφηθούν φυσιολογικά και χωρίς προβλήματα στα δημόσια νηπιαγωγεία της ΠΕ Καβάλας τον προσεχή Σεπτέμβρη. Όπως έχει δηλώσει ήδη ο πρόεδρος του συλλόγου Απόστολος Μουμτζάκης, ο σύλλογος είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με την υπηρεσία προκειμένου να επιλυθούν τυχόν προβλήματα.

Εκείνο που αναμένεται στο εξής είναι οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας στα νηπιαγωγεία της Καβάλας και ειδικότερα εάν η εφαρμογή κατά τον πρώτο χρόνο θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική. Επίσης, αναμένεται η εξέλιξη της διαδικασίας των εγγραφών τον Μάη αφού τότε θα οριστικοποιηθούν τα νέα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης