• 23 Απριλίου 2024,

Ο αντικαπνιστικός νόμος έκλεισε επιχειρήσεις στην Καβάλα!

 Ο αντικαπνιστικός νόμος έκλεισε επιχειρήσεις στην Καβάλα!

Με αφορμή την 31η Δεκέμβρη (τελευταία μέρα του έτους) και βασική αιτία την πτώση του τζίρου, που σίγουρα οφείλεται και στην αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, διέκοψαν τη λειτουργία τους στην Καβάλα επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα μαγαζιά που έκλεισαν είναι αρκετά.

Υπάρχουν ειδικοί λόγοι σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά και κοινή συνισταμένη. Αυτά που ήδη αναφέραμε περί του τζίρου και του καπνίσματος. Τα καταστήματα του είδους (π.χ. take away καφέ) ήταν έτσι κι αλλιώς πολλά.

Προέκυπταν συνεχώς καινούργια. Κάποια στιγμή αναμένονταν η προαναφερθείσα διορθωτική αλλαγή αφού ειδικά τον Χειμώνα η πελατεία είναι συγκεκριμένη. Μια πρώτη προσέγγιση δείχνει ότι στο τέλος του έτους (ή κάπου εκεί κοντά) έκλεισαν: Κατάστημα μπουγάτσας κοντά στην πλατεία. Δύο take away καφέ στην Κουντουριώτου. Κατάστημα πρωϊνού στη Βενιζέλου.

Δύο καταστήματα καφέ στην Ερυθρού Σταυρού, το ένα κοντά στο άλλο. Έκλεισαν κι άλλα, τα οποία εύκολα θα εντοπίσει κάποιος αν κυκλοφορήσει στο κέντρο της πόλης. Προ των εορτών λειτούργησαν νέες παρόμοιες επιχειρήσεις αλλά αυτές είναι σαφώς λιγότερες.

Σημειώνουμε επίσης ότι από στόμα σε στόμα κυκλοφορεί η πληροφορία για αρκετά καταστήματα (επιχειρήσεις) που είναι προς πώληση. Οι επαγγελματίες ψάχνουν ενδιαφερόμενους ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν τα μαγαζιά τους.
Για τους παλαιούς του χώρου όλα αυτά είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά.

Ο Χειμώνας αποδείχθηκε δύσκολος ενώ με την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος ο κόσμος (καπνιστές) δεν βγαίνει από το σπίτι όπως έβγαινε. Στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε (μέχρι άπαντες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα) υπάρχουν «θύματα» της νέας κατάστασης κι αυτό επίσης είναι ορατό.

Υπήρξαν φυσικά και ενέργειες υπέρ των καπνιστών (ανοιχτοί από δύο πλευρές χώροι έξω από μαγαζιά) πλην όμως το κρύο των ημερών που διανύουμε περιόρισε το αποτέλεσμα αυτών.
Οι επαγγελματίες της εστίασης μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για την βελτίωση του καιρού και την Άνοιξη, την οποία περιμένουν πως και πως. Οι έλεγχοι για τον νόμο περιορίστηκαν (όπως και οι καταγγελίες) αλλά κανένας επαγγελματίας δεν ρισκάρει.

Οι ποινές είναι αυστηρές, όλα σχεδόν τα μαγαζιά έχουν βεβαρυμμένο παρελθόν κι έτσι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν σε υψηλά των αρχικών πρόστιμα ή να βρεθούν κατηγορούμενοι στο δικαστήριο. Αυτή η ωριμότητα των επαγγελματιών πολλές φορές τους οδηγεί σε σωστότερες αποφάσεις. Κάποιες από τις οποίες είναι και το κλείσιμο των επιχειρήσεων.
*Εντός των ημερών θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των Καφεζυθοπωλών.

Αναμένεται να πάρει απόφαση πραγματοποίηση εκδήλωσης για τα μέλη για την κοπή της βασιλόπιτας του νέου έτους.

Διαβάστε επίσης