• 24 Απριλίου 2024,

Οι αποζημιώσεις αγροτών αντικείμενο ανακοινώσεων Πασχαλίδη – ΚΙΝΑΛ Καβάλας

 Οι αποζημιώσεις αγροτών αντικείμενο ανακοινώσεων Πασχαλίδη – ΚΙΝΑΛ Καβάλας

Με ανακοίνωση του το βράδυ της Τετάρτης ο βουλευτής ΝΔ Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης γνωστοποίησε την εκταμίευση από τους αγρότες των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε στη συνέχεια το τοπικό Κίνημα Αλλαγής αμφιβάλλει για το ορθό και έγκυρο της διαδικασίας. Καταθέτει προτάσεις με κριτική προς την κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση Πασχαλίδη:

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τους παραγωγούς της Π.Ε. Καβάλας πως από σήμερα άρχισαν να εκταμιεύονται από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις σχετικά με καταστροφές του έτους 2019.

Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες στη περιοχή του Δήμου Νέστου πρόκειται να λάβουν συνολικά 1.000.000 ευρώ σε αποζημιώσεις σχετικά με τη χαλαζόπτωση τη περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2019. Επίσης, και για τους ίδιους λόγους οι αγρότες στη περιοχή του Δήμου Παγγαίου θα λάβουν αποζημιώσεις συνολικά 300,000 ευρώ σχετικά με τη χαλαζόπτωση τη περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2019, αλλά και τις βροχοπτώσεις Σεπτεμβρίου 2019.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Η προσπάθεια όλων μας ξεκίνησε από τη πρώτη στιγμή που σημειώθηκαν οι ζημιές, όταν ζήτησα και έλαβα οπτικοακουστικό υλικό για τις ως άνω καταστροφές, το οποίο και μετέφερα στους ιθύνοντες του ΕΛΓΑ. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη δικαίωση της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς γνωρίζω πολύ καλά και συγκεκριμένα πόσοι και ποιοι αγρότες από κάθε περιοχή επλήγησαν διατηρώντας μαζί τους συνεχή επικοινωνία. Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ γι’ αυτό, η προσπάθεια μου για αυτούς τους ανθρώπου του καθημερινού μόχθου υπό απρόβλεπτες συνθήκες θα συνεχιστεί».

 

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας


Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Καβάλας:

Όσο οι δύο  όψεις του ίδιου νομίσματος, Νέα Δημοκρατία και Σύριζα, εν μέσω κρίσης συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται τον θεσμικό  τους ρόλο και  να «δηλητηριάζουν» τον δημόσιο διάλογο με γραφικότητες, τονίζουμε πως η πρόσφατη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είναι σημαντική ανάσα για τον αγροτικό κόσμο, η οποία, όμως, άργησε πάρα πολύ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμψηφιστεί με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που πρέπει να ληφθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα καθώς αντιμετωπίζει τους αγρότες ως  δευτερεύουσας σημασίας κατηγορία επαγγελματιών.

 

Ως Κίνημα Αλλαγής ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή:

  • Να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες Κ.Α.Δ. που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα (αγρότες – αγροτικές επιχειρήσεις – Συνεταιριστικές Οργανώσεις) και χρήζουν μέτρων στήριξης.
  • Απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας και άμεση ενεργοποίηση της «Κάρτας Αγρότη», ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι υποβληθεί η δήλωση ΟΣΔΕ 2020 από τους παραγωγούς
  • Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ως κεφάλαια κίνησης, αξιοποιώντας αντίστοιχα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγικές τους εργασίες.
  • Συμπερίληψη και των αγροτών στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από τον Σεπτέμβριο. Επίσης, πάγωμα οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
  • Να δοθεί ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους, αφού η παραδοσιακή αγορά κρέατος του Πάσχα θα αντιμετωπίσει όπως φαίνεται προβλήματα. Ανάλογα μέτρα να ισχύσουν για τους ιχθυοκαλλιεργητές και τους αλιείς αφού οι εξαγωγές έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα.
  • Συμψηφισμό οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης με απαιτήσεις του δημοσίου και των φορέων του έναντι των αγροτών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία αυτών.
  • Ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων ώστε με χρήση προκαταβολών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται.
  • Λήψη μέτρων άμεσης ενίσχυσης των σπαραγγοπαραγωγών και των καλλιεργητών κηπευτικών ειδών.

Οι πολίτες της Καβάλας δεν πρέπει να είναι θύματα ελλειμματικής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Στην ολιγωρία της Κυβέρνησης και στην ανυπαρξία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο αντίλογος μας είναι οι υπεύθυνες και σοβαρές προτάσεις.

 

Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Καβάλας

Διαβάστε επίσης