• 16 Απριλίου 2024,

Περιβαλλοντικά θέματα της Ν.Καρβάλης στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

 Περιβαλλοντικά θέματα της Ν.Καρβάλης στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Δύο αρκετά σοβαρά θέματα της Νέας Καρβάλης απασχόλησαν τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας. Η επιτροπή συνεδρίασε με τη σύνθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Σεπτέμβρη. Αρχικά η συνεδρίαση «πλάτιασε» λόγω περιττής ανάλυσης θεμάτων, τα οποία νέοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν γνώριζαν.

Τους έγινε αναλυτική ενημέρωση επί της διαδικασίας μετατροπής της εισφοράς χρήματος σε εισφορά σε γη. Δύο τέτοιες γνωμοδοτήσεις (όχι ομόφωνες) υπήρξαν τελικά από την επιτροπή για οικόπεδα στο Περιγιάλι. Την παρουσία του στο θέμα δήλωσε ο κ. Γιάννης Μούτλιας επειδή δεν υπήρχε και στις δύο περιπτώσεις έματα εισήγηση της νομικής υπηρεσίας. Δεν το προβλέπει ο νόμος, του απάντησε εκπρόσωπος της Πολεοδομίας. Με τη διαδικασία που θα συνεχιστεί και θα εγκριθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ ο Δήμος Καβάλας θα αποκτήσει δύο αρκετά μεγάλα οικόπεδα στο Περιγιάλι. Το ένα από τα δύο μάλιστα θα είναι ενός στρέμματος.

Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα της Motor Oil αντικατάστασης του αγωγού της που συνδέει τις εγκαταστάσεις της (πρώην Revoil) με την παραλία δίπλα από τα Πετρέλαια. Ο αγωγός χρησιμοποιείται για την εκφόρτωση υγρών καυσίμων από πλοία. Θα γίνει καινούργιος με μεγαλύτερη διατομή, ειπώθηκε. Το τοπικό συμβούλιο της Νέας Καρβάλης συμφώνησε αλλά η συζήτηση απέκτησε ενδιαφέρον. Η Αναστασία Ιωσηφίδου είπε ότι ο προς αντικατάσταση αγωγός μυρίζει.

Η μυρωδιά προέρχεται από άλλο λόγο, της απάντησε ο παρόντας στη συνεδρίαση πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης. Επέμενε μάλιστα ότι η μυρωδιά, μάλλον είναι αυτή που συχνά επηρεάζει την ατμόσφαιρα στη Νέα Καρβάλη, υπάρχει μόνο όταν η εκφόρτωση καυσίμων από τα πλοία γίνεται γρήγορα. Για αυτό και θέλουν να βάλουν έναν μεγάλο αγωγό, κατέληξε. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του τοπικού κ. Καρακεϊσογλου είπε ότι το τοπικό της Νέας Καρβάλης ερευνά υπόθεση λυμάτων της Motor Oil. Όταν είμαστε έτοιμοι θα ζητήσουμε τη βοήθεια σας, τόνισε. Εννοώντας τη βοήθεια του δημοτικού συμβουλίου.

Το δεύτερο θέμα της Νέας Καρβάλης είχε σχέση με αίτημα παραχώρησης σε ιδιώτη έκτασης 17.000 τμ μπροστά από το εκθεσιακό κέντρο και προς τη θάλασσα. Στον ίδιο έχει παραχωρηθεί ήδη έκταση (μικρότερη) στην ίδια περιοχή. Τώρα ζητά ακόμη περισσότερο χώρο εκατέρωθεν της αρχικής και παραθαλάσσιας παραχώρησης. Η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά. Δέχθηκε την ίδια αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου. Πάλι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου ισχυρίστηκε ότι ο ιδιώτης θέλει να κάνει καρνάγιο. Πρόταση με την οποία οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης διαφωνούν.

Πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν η εκλογή αντιπροέδρου της επιτροπής. Ομόφωνα εξελέγη ο Θόδωρος Παπαδόπουλος. Προτάσεις του προέδρου της Επιτροπής για τη θέση προς τον κ. Μούτλια και τον κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο δεν έγιναν δεκτές επειδή κατατέθηκαν 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης. «Τους ευχαριστώ που οι ίδιοι ήταν πρόθυμοι» σχολίασε ο κ. Σταυρίδης. Ο κ. Μούτλιας εξήγησε ότι η απόφαση επί της πρότασης έπρεπε να είναι της παράταξης αλλά χρόνος για κάτι τέτοιο δεν υπήρχε.

Διαβάστε επίσης