Ψήφισμα για τους απλήρωτους συμβασιούχους από το Δ/Σ

 Ψήφισμα για τους απλήρωτους συμβασιούχους από το Δ/Σ

Έκτακτη μεσημβρινή συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 26 Ιουνίου το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας προκειμένου να αποφασίσει για τη χωροθέτηση και τον τρόπο καύσης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Αυτό ανακοίνωσε κατά την έναρξη της δευτεριάτικης συνεδριάσεως ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος. Το σωματείο εργαζομένων του δήμου παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, όπου μίλησε ο πρόεδρος Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου αναφερόμενος στο πρόβλημα των συμβασιούχων του δήμου, οι συμβάσεις των οποίων παρατάθηκαν με νόμο. Βάσει της αποφάσεως της ολομέλειας του ελεγκτικού συνεδρίου οι συμβάσεις χαρακτηρίσθηκαν ως αντισυνταγματικές, έτσι οι εργαζόμενοι έθεσαν υπόψη του σώματος ψήφισμα με τον οποίο ζητείται η δέσμευση της κυβέρνησης για την μετατροπή των συμβάσεών τους. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επομένως είναι και δικαίωμα των δήμων να ορίζουν το προσωπικό που χρειάζονται. Το σώμα κλήθηκε να εγκρίνει το ψήφισμα και να αναγνωρίσει την μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα επεσήμανε ότι ο δήμος ανέκαθεν στεκόταν στο πλευρό των εργαζομένων γι’ αυτό και πολλαπλώς απέστειλε το ένταλμα στον επίτροπο ώστε να εξοφληθούν τα χρωστούμενα. Η δημοτική αρχή στέκεται και πάλι στο πλευρό των εργαζομένων εγκρίνοντας το ψήφισμα.

Ο Κωστής Σιμιτσής ωστόσο παρατήρησε ότι είναι αδύνατο να εγκριθεί ένα ψήφισμα για τις συμβάσεις, τις οποίες όμως ήδη το ελεγκτικό συνέδριο έκρινε ως αντισυνταγματικές. Αναρωτήθηκε πως λοιπόν είναι δυνατόν να συμφωνήσει σε κάτι που εκ των πραγμάτων είναι παράνομο. Το ψήφισμα θα ισοδυναμεί με το να πεταχτεί αλλού το μπαλάκι της ευθύνης. «Παλέψτε με τους συναδέλφους σας μέσω της ΚΕΔΕ προκειμένου να υπάρξει ένας νόμος για την πρόσληψη τακτικού και μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, με την παράλληλη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων», σημείωσε ο κ. Σιμιτσής. Δε θα είχε καμία αντίρρηση να εγκρίνει το ψήφισμα ο πρώην δήμαρχος, παρόλα αυτά συμπλήρωσε ότι μόνο με τον αγώνα των εργαζομένων θα επέλθει δικαίωση.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ένα πραγματικό αδιέξοδο στο συγκεκριμένο θέμα κι ενέκρινε το ψήφισμα, ώστε να πάρει δύναμη η ΚΕΔΕ και να αγωνισθεί υπέρ των εργαζομένων. Ο Βαγγέλης Παππάς ζήτησε εκτός από το ψήφισμα, το σώμα να συνδράμει και όπως αλλιώς προταθεί από τους εργαζόμενους. Για τη σταθερή κι αμετακίνητη θέση της παράταξής του μίλησε ο Άρης Βέρρος σχετικά με την κάλυψη των αναγκών του δήμου από προσωπικό που εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο κ. Βέρρος δήλωσε αλληλέγγυος στο πρόβλημα και στο αίτημα των εργαζομένων ενώ ζήτησε πίεση εκ μέρους της ΚΕΔΕ προκειμένου να εξασφαλισθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιλυθεί το υφιστάμενο πρόβλημα.

Ο Χρήστος Ποτόλιας επεσήμανε ότι το δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή είναι η πάγια και διαρκή ανάγκη που θα πρέπει να καλύπτεται εσαεί. Η παράταξη σαφώς και δεν είναι αντίθετη στο αίτημα εγκρίνοντας το ψήφισμα, ωστόσο ο κ. Ποτόλιας ζήτησε από το δήμο να κάνει κι ένα επιπλέον βήμα. Να τεθεί δηλαδή ο δήμος μπροστάρης και συντονιστής των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι υπάλληλοι των δήμων και να οργανωθούν όλοι οι δήμοι μεταξύ τους προκειμένου το αίτημα των συμβασιούχων να προωθηθεί.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ

Ο Χρόνης Απόστολος, πρόεδρος του συλλόγου γονέων του γυμνασίου Αμυγδαλεώνα παρέστη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ενημερώσει το σώμα ότι το σχολείο επί σειρά ετών τροφοδοτούσε δύο λύκεια. Εκείνο των Κρηνίδων και το 2ο λύκειο Καβάλας. Ενώ τα απολυτήρια των μαθητών απεστάλησαν κανονικά στα αντίστοιχα λύκεια, όπως ακριβώς είχαν δηλωθεί από τα παιδιά, ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έστειλε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο όλοι οι απόφοιτοι του γυμνασίου Αμυγδαλεώνα θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεχίσουν στο λύκειο των Κρηνίδων.

Αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να κλείσει το γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα αφού οι γονείς θα αποσύρουν τα παιδιά τους και δε θα επιτρέψουν εξαρχής να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο γυμνάσιο. Η δήμαρχος που επικοινώνησε με τον προϊστάμενο δευτεροβάθμιας, μετέφερε την άποψή του, ότι δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας δεν έχει καμία δικαιοδοσία για το συγκεκριμένο θέμα και η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική του. Η καλύτερη και δικαιότερη διανομή των μαθητών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων ήταν η αιτιολογία που χρησιμοποίησε ο Απόστολος Βαγενάς και την οποία μετέφερε στο σώμα και στον κ. Χρόνη η δήμαρχος.

Σε συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ του κ. Βαγενά και των συμβούλων των δημοτικών διαμερισμάτων της ενότητας Φιλίππων, ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας υπογράμμισε ότι ναι μεν οι γονείς θα μπορούσαν να δηλώσουν μια διεύθυνση της Καβάλας ώστε τα παιδιά τους να προχωρήσουν στο 2ου λύκειο, εκείνος ωστόσο δε θα τους προμηθεύσει πάσο για τις μετακινήσεις τους. Ναι μεν το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας δεν είχε την αρμοδιότητα να αποφασίσει ή ακόμη και να γνωμοδοτήσει επί του συγκεκριμένου θέματος, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες του και τα παιδιά τους.

Έντονη παράσταση διαμαρτυρίας στον Απόστολο Βαγενά που δεν είχε καν τη λεπτότητα να απευθυνθεί στη δημοτική αρχή και να διαβουλευθεί με την αρμόδια ενιαία δευτεροβάθμιας σχολική επιτροπή του δήμου, πρότεινε ο Κωστής Σιμιτσής. Ο Λεωνίδας Βουδούρης ζήτησε τη συνέχιση του προηγούμενου καθεστώτος βάσει του οποίου κάθε μαθητής ήταν ελεύθερος να επιλέξει το λύκειο της προτίμησής του. Ο Μάκης Παπαδόπουλος πρότεινε να εξετάσει η δημοτική αρχή το θέμα εξαρχής και να παρέμβει στον κ. Βαγενά υπέρ των γονέων. «Φροντίστε να κρατήσετε ανοιχτά τα σχολειά σας», προέτρεψε η δήμαρχος τους εμπλεκόμενους προέδρους των τοπικών συμβουλίων που βρισκόταν στην αίθουσα.

Η απόφαση κατανομής μαθητών λαμβάνεται κάθε χρόνο, από τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπενθύμισε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης. Το κριτήριο είναι βεβαίως η βιωσιμότητα των σχολείων και προφανώς η απόφαση δεν λαμβάνεται ελαφριά τη καρδία, συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος. Η δήμαρχος πρότεινε να μεσολαβήσει προκειμένου να οργανωθεί μια συνάντηση μεταξύ του κ. Βαγενά, του συλλόγου γονέων και των τοπικών συμβούλων ώστε το θέμα να συζητηθεί και να εξετασθούν όλες οι πιθανότητες, αλλά και ο κ. Βαγενάς να δεσμευθεί ενώπιον της κ. Τσανάκα. Εκείνο πάντως που θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλισθεί είναι η λειτουργία και του γυμνασίου Αμυγδαλεώνα και του λυκείου Κρηνίδων, ξεκαθάρισε η δήμαρχος.

Πάντως, για απαράδεκτη μεθόδευση και αντιδημοκρατικό τρόπο του κ. Βαγενά έκαναν λόγο οι σύμβουλοι, αφού έριξε στάχτη στα μάτια των γονέων αναφορικά με την ελευθερία της επιλογής τους και τελικά κορόιδεψε τους πάντες αποφασίζοντας ότι όλοι οι μαθητές του γυμνασίου Αμυγδαλεώνα θα πρέπει υποχρεωτικά να φοιτήσουν στο λύκειο Κρηνίδων.

Διαβάστε επίσης