Την Κυριακή ο αγώνας «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και το Σάββατο ο αγώνας Πεζοπορίας 

 Την Κυριακή ο αγώνας «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και το Σάββατο ο αγώνας Πεζοπορίας 

 Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με αφορμή τον διεθνή Ημιμαραθώνιο «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Αρχικά μίλησε ο Κώστας Παπακοσμάς που εκπροσώπησε το Δήμο Καβάλας ως υπεύθυνος καταγραφής της ιστορίας διαχρονικά: «  Είναι ένας θεσμός εδώ και πολλά χρόνια που οφείλεται στην αγάπη πολλών ανθρώπων του κλασσικού αθλητισμού, ταυτόχρονα του Δήμου Καβάλας αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το αύριο.  Ο αγώνας γίνεται κάθε χρόνο, μέρες Μαϊου και τα τελευταία χρόνια ενισχύεται με την πολύ δημιουργική ομάδα «  Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η διευθύντρια του οργανισμού   «Οψόμεθα εις Φιλίππους» Γεσθημανή Τσουρουκίδου όπου αναφέρθηκε στο αγώνα Πεζοπορίας τονίζοντας μεταξύ των άλλων : « Το Σάββατο 18 Μαϊου δημιουργήσαμε την ημέρα πεζοπορίας επί της Εγνατίας οδού που περπάτησε ο Απόστολος Παύλος για να φτάσει στους Φιλίππους και να κηρύξει τον Χριστιανισμό βαπτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή την Λυδία Φιλιππησία.

Οι πεζοπόροι θα ακολουθήσουν την αυθεντική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου επί της Αρχαίας οδού έτσι όπως την έχει χαρτογραφήσει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Το σημείο εκκίνησης το πρωί του Σαββάτου στις 8.45 π.μ είναι στο μνημείο του Απόστολου Παύλου πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Καβάλα. Η ώρα συνάντησης στις 8.15 π.μ. Το αντίτιμο 5 ευρώ. Η διαδρομή είναι εύκολη και ευχάριστη για κάθε ηλικία αρκεί να φοράτε ξεκούραστα παπούτσια να έχετε καλή παρέα και χώρο στη φωτογραφική σας μηχανή».

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Γιάννη Χουλίδη που εκπροσώπησε τον ΣΕΒΑΣ Καβάλας σαν γενικός γραμματέας του συλλόγου: «  Σαν σύλλογος διοργανώνουμε τον αγώνα για 14η χρονιά. Βέβαια τα δυο τελευταία χρόνια έχουμε και τη συνδρομή και του συλλόγου «Οψόμεθα εις Φιλίππους».  Ο αθλητισμός είναι και πολιτισμός.

Είναι ένας δύσκολος αγώνας και χρειάζεται προσοχή. Μας βοηθάει πάντα ο Δήμος Καβάλας.  Πρέπει να συνεργαστούν πολλές υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε τη συνδρομή όλων.   Είναι πολλά τα χιλιόμετρα και κάποιος πρέπει να είναι καλά προετοιμαζόμενος.  Μετρήσαμε την απόσταση και έγινε πλέον ημιμαραθώνιος πιστοποιημένος. Εχει όλα τα πλεονεκτήματα που δεν έχουν άλλοι αγώνες στην περιοχή μας.

Η Κατερίνα Δράκου εκπροσώπησε την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λέγοντας τα εξής: « Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ο θεσμικός φορέας που καλύπτει τον αγώνα. Είναι ο φορές που πιστοποιεί την αρτιότητα και τη  σοβαρότητα διοργάνωσης ενός αγώνα. Είναι ο φορέας που έχει δημιουργήσει το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα και θα πρέπει να το πιστοποιεί. Ο αγώνας είναι στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ μετά από εισήγηση της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ.

Αυτό του δίνει ένα κύρος και μια σοβαρότητα στο να προσελκύσει οργανωμένους δρομείς που διεκδικούν προκρίσεις μέσω τέτοιων ημιμαραθωνίων  σε μεγαλύτερους αγώνες. Θα διασφαλίσουμε το αποτέλεσμα του αγώνα σαν ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ.  Καλώ τους Καβαλιώτες να συμμετέχουν. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να τον στηρίξουμε για πολλούς λόγους»

Η διαδρομή

Ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου’’, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαϊου.  Η εκκίνηση θα δοθεί στο σημείο άφιξης του Αποστόλου Παύλου στη Καβάλα και την Ευρώπη, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια οι δρομείς θα κινηθούν στο παραλιακό δρόμο της Καβάλας, με θέα στο Κάστρο της πόλης πριν ανηφορίσουν με σταθερή κλίση προς τα ευρήματα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στα βορειοανατολικά της πόλης.

Πατώντας λοιπόν, πάνω στις αρχαίες πλάκες της Εγνατίας, οι αθλητές θα τρέξουν για πολύ λίγο παράλληλα με την εθνική οδό και αφού περάσουν το χωριό του Αμυγδαλεώνα, θα συνεχίσουν στο παράλληλο με την εθνική οδό δρόμο, ο οποίος αποτελούσε τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας. Εκεί, πριν τις Κρηνίδες, θα συναντήσουν τον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας όπου πλέον θα έχουν να διανύσουν λίγα χιλιόμετρα, μέσα από τις Κρηνίδες, μέχρι να φτάσουν στο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων.

Σε εκείνο το σημείο, οι αθλητές θα κινηθούν εντός του Αρχαιολογικού Χώρου για λίγα μέτρα και θα κατηφορίσουν προς τη Λυδία όπου στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, τους περιμένει ο τερματισμός μέσα σε ένα κλίμα πνευματικής κατάνυξης.
Ώρα εκκίνησης: 9:00
Χρονικό Όριο: 3 ώρες

Διαβάστε επίσης