Το πολυβόλο του ΠΑΟΚ και του ΑΟΚ

 Το πολυβόλο του ΠΑΟΚ και του ΑΟΚ

 

 

Γράφει ο Χρήστος Τσελεπής

 

Πριν από ένα αιώνα περίπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα πολυβόλα με βολή κατά βολή και βολές κατά ριπάς, όπως λέγαμε στο στρατό. Στη δεκαετία του Εξήντα ο Παμμακεδονικός Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινοπολιτών της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε στην Τούμπα τον νεαρό Πόντιο από τη Ροδόπολη Σερρών Νούλη Χαραλαμπίδη, που αποδείχθηκε αξεπέραστος στράικερ και δεινός σκόρερ του Δικέφαλου του Βορρά. Και ήταν ευτύχημα που το «πολυβόλο» του Π.Α.Ο.Κ. στα τέλη της δεκαετίας εντάχθηκε στο δυναμικό του Αθλητικού Ομίλου Καβάλας.

Κι αυτό γιατί, μαζί με τους ντόπιους αστέρες του Α.Ο.Κ. (Τοπούζης, Σεϊτανίδης, Κούντουρας, Τσεντεμεΐδης, Βάγιας, Καραμπετάκης, Πάτσας, Μοδούρας, Γκαρανάτσος, Παπαδόπουλος, Κόκαλης, Μπαρμπαλέξης και άλλοι) και κάποιες ακόμη προσθήκες (Τάτσης, Μαχαιρίδης), μπόρεσαν να ισχυροποιήσουν την ομάδα της Καβάλας, να κερδίσουν την πολυπόθητη άνοδο στην Πρώτη Εθνική Κατηγορία, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ένδοξη ιστορία του Καβαλιώτικου ποδοσφαίρου. Ο Νούλης στην υπόθεση αυτή ήταν ο ψυχρός εκτελεστής των αντίπαλων τερματοφυλάκων, στοιχείο που είχε δείξει από νωρίς στη θητεία του στον Π.Α.Ο.Κ. με πολλές επιτυχίες.

Παλιά λοιπόν στον Π.Α.Ο.Κ., όταν η αποστολή αποσυρόταν στο ξενοδοχείο πριν τον επίσημο αγώνα, δεν τους επέτρεπαν να κοιμηθούν το μεσημέρι. Ο Νούλης ωστόσο αποκοιμήθηκε και είδε έναν εφιάλτη, ότι οι συμπαίκτες του έφευγαν και τον άφηναν πίσω στο ξενοδοχείο. Ξύπνησε ξαφνικά αλαφιασμένος, αλλά διαπίστωσε πως όλοι ήταν γύρω του και χαλάρωναν. Βυθίστηκε και πάλι στην αγκάλη του Μορφέα και είδε τα τέρματα, όπως ακριβώς αργότερα σημειώθηκαν.

Η Τούμπα ήταν γεμάτη για το ντέρμπι του Δικέφαλου με τον Παναθηναϊκό, που έληξε με νίκη του Π.Α.Ο.Κ. με σκορ 2 – 1. Και τα δύο γκολ των Θεσσαλονικέων σημείωσε ο Νούλης Χαραλαμπίδης, που ένιωσε ότι το όνειρό του επαναλαμβάνονταν. Το δεύτερο τέρμα ήταν και το ωραιότερο. Ο Νούλης ο απρόβλεπτος σούταρε με δύναμη σχεδόν από το κέντρο του γηπέδου. Ο Τάκης Οικονομόπουλος έμοιαζε να ελέγχει την πορεία της μπάλας, που κατευθυνόταν στην αγκαλιά του. Όμως λίγο πριν από την περιοχή πήρε όλα τα φάλτσα της και καρφώθηκε με δύναμη στο γάμμα της εστίας του. Το «Πουλί» έμεινε με το στόμα ανοιχτό.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού το μόνο που μπόρεσε να ψελλίσει ήταν το: «Πρώτη φορά βλέπω τέτοιο σέντερ φορ!». Κάποτε ο Μιχάλης Μπέλλης, παλιός οπισθοφύλακας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και αργότερα παίκτης και κατόπιν προπονητής του Π.Α.Ο., απευθυνόμενος στους ποδοσφαιριστές του ύστερα από μια ήττα από τον Π.Α.Ο.Κ. είπε: «Κρίμα. Ένας Χαραλαμπίδης κι ένας Λάζος σας διέλυσαν, σαν έκαναν σμπαράλια!».

Ήταν η εποχή κατά την οποία οι Σειρήνες του Πειραιά καλούσαν το νεαρό ταλέντο που λεγόταν Γιώργος Κούδας, προσφέροντάς του υπέρμετρα μεγάλες για την εποχή αμοιβές. Τα λαγωνικά του Ολυμπιακού είχαν διαβλέψει τη μέγιστη αξία και τη λαμπρή πορεία του «Μεγαλέξανδρου» στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην Εθνική Ομάδα, οπότε προσπάθησαν να τον εντάξουν στο δυναμικό του συλλόγου τους. Η αντίδραση όμως των φιλάθλων και της διοίκησης του Π.Α.Ο.Κ. ήταν σθεναρή, παρά το ότι ο νεαρός παίκτης είχε αρχίσει προπονήσεις με τον Ολυμπιακό Σύνδεσμο Φιλάθλων Πειραιώς.

Σ’ ένα φιλικό αγώνα μέσα στο γήπεδο Καραϊσκάκη ο Π.Α.Ο.Κ. νίκησε τον Ολυμπιακό με γκολ του Νούλη, που σούταρε από μακριά με εξωτερικό φάλτσο. Η μπάλα έφυγε με πολλή δύναμη από το δεξί του πόδι κι ενώ φαινόταν ότι πάει κοντά στα τέσσερα μέτρα άουτ, ξαφνικά βρέθηκε στα δίχτυα των Πειραιωτών. Από τότε για 25 ολόκληρα χρόνια ο Π.Α.Ο.Κ. δεν έχασε από τον Ολυμπιακό!

Ένα ακόμη ωραίο τέρμα που σημείωσε ο Νούλης Χραλαμπίδης σε βάρος του Ολυμπιακού ήταν σ’ έναν αγώνα μέσα στην Τούμπα αυτή τη φορά. Το ντέρμπι ήταν ισόπαλο χωρίς τέρματα μέχρι το τελευταίο λεπτό. Τότε γίνεται μια σέντρα από αριστερά, σχεδόν από το κόρνερ, ο Νούλης σηκώνεται στο πίσω δοκάρι και με κεφαλιά στέλνει την μπάλα στην κλειστή γωνία του τερματοφύλακα. Το γήπεδο σείεται ολόκληρο. Η βεντέτα ενάντια στον Ολυμπιακό καλά κρατεί…

Σ’ έναν αγώνα μέσα στις Σέρρες ο Π.Α.Ο.Κ.  δίνει χώρο στον Πανσερραϊκό, για να παίξει με αντεπιθέσεις. Σε μια φάση ο Χαραλαμπίδης πετάγεται από το κέντρο, διεισδύει ταχύτατα και με κουτεπιέ σουτάρει άουτ, την ώρα που ο διαιτητής σφυρίζει οφσάιντ. Αμέσως, μετά ο Νούλης ξαναπετάγεται, ο αντίπαλος τερματοφύλακας Καρυπίδης νομίζει ότι θα κάνει το ίδιο σουτ και βγαίνει για να τον κλείσει, αλλά ο παμπόνηρος τον πλασάρει ξεγελώντας τον, οπότε ο φίλος του από την Αναγέννηση Σερρών (κοντά στην Τζουμαγιά) τον βρίζει φιλικά… Το ματς τελειώνει 0 – 1.

Με το ίδιο σκορ ο Α.Ο.Κ. αυτήν τη φορά κερδίζει τον Πανσερραϊκό μέσα στην έδρα του τελευταίου. Προηγουμένως ακυρώνεται κανονικό γκολ του Κώστα Λιόλιου από κεφαλιά. Ακολούθως γίνεται σέντρα από αριστερά και ο Νούλης με μονοκόμματο σουτ με το δεξί και με φάλτσο στέλνει την μπάλα στην αριστερή γωνία του εμβρόντητου Κελεσίδη, που αργότερα μετεγγράφηκε στον Ολυμπιακό, όπου και διέπρεψε, ενισχύοντας μάλιστα και την Εθνική Ομάδα.

Ο Νούλης Χαραλαμπίδης θυμάται κι ένα γκολ που σημείωσε σε βάρος του Νίκου Χρηστίδη σ’ ένα νικηφόρο αγώνα της Καβάλας ενάντια στον Άρη Θεσσαλονίκης στο Εθνικό Στάδιο. Ο Νούλης μπήκε από δεξιά και έκανε με το δεξί μια σέντρα – σουτ με εξωτερικό φάλτσο και η μπάλα καρφώθηκε στα δίχτυα. Ο ευγενικός και αρχοντικός στη συμπεριφορά του τερματοφύλακας του Άρη (και κατόπιν της Α.Ε.Κ. και της Εθνικής) τον πλησίασε χαμογελαστός και τον ρώτησε: «Ρε Νούλη, πες την αλήθεια: ήθελες και το ‘κανες;». Μα το γκολ το είχε στο αίμα του ο άτιμος ο Πόντιος!

Διαβάστε επίσης