• 19 Απριλίου 2024,

Υποψήφιοι ψάχνουν ψηφοδέλτια και μετρούν από την αρχή σταυρούς

 Υποψήφιοι ψάχνουν ψηφοδέλτια και μετρούν από την αρχή σταυρούς

Άρχισε χθες στο Πρωτοδικείο Καβάλας η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ελέγχου των εκλογικών αποτελεσμάτων, αναλυτικός έλεγχος που γίνεται από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους δημάρχους και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Όπως φαίνεται αυτοί που θα ψάξουν αναλυτικά το εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως της πρώτης Κυριακής είναι αρκετοί. Εξ αυτού του λόγου υπάρχουν προκαθορισμένα ραντεβού προκειμένου να μην συμπέσουν στις έρευνες που κάνουν (ανοίγοντας τα τσουβάλια, μετρώντας ένα-ένα τα ψηφοδέλτια) οι ενδιαφερόμενοι.

Χθες για παράδειγμα –πρώτη μέρα του ελέγχου- αυτός έγινε από το Σάββα Μιχαηλίδη και συνεργάτες του.  Ο νέος δήμαρχος Νέστου πρόκειται να καταθέσει ένσταση στο Πρωτοδικείο για κακή συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές του πρώην αστυνομικού διευθυντή Καβάλας Γιώργου Γκράνα. Ο κ. Μιχαηλίδης υποστηρίζει ότι ο κ. Γκράνας (που ήταν υποψήφιος με τον Βαγγέλη Τσομπανόπουλο) δεν είχε δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές επειδή πρόσφατα αποστρατεύτηκε από την Ελληνική Αστυνομία. Προκειμένου να ετοιμάσει, να τεκμηριώσει την ένσταση του ψάχνει τα ψηφοδέλτια που τον ενδιαφέρουν. Αν αυτή κατατεθεί και αν γίνει δεκτή, θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στο δήμο Νέστου. Ο κ. Μιχαηλίδης βλέπει όλα τα ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης στον Γιώργο Γκράνα, τα καταγράφει δίνοντας προτεραιότητα στα ψηφοδέλτια στα οποία υπήρχε ένας μόνο σταυρός προτίμησης (στον πρώην αστυνομικό διευθυντή). Σύμφωνα με συνεργάτες του νέου δημάρχου Νέστου ο κ.Γκράνας δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στις πρόσφατες εκλογές επειδή αποστρατεύτηκε πρόσφατα (σε σχέση με την ημερομηνία των εκλογών).

Σε διπλανή αίθουσα ακροατηρίου ψάχνουν τα ψηφοδέλτια που πήραν στα εκλογικά τμήματα του πρώην Δήμου Ελευθερών τρεις υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Βασίλη Ξουλόγη. Και οι τρεις εκλέγονται αλλά έχουν μικρή μεταξύ τους διαφορά. Ο συγκεκριμένος έλεγχος έγινε χθες παρουσία του Βασίλη Ξουλόγη. Λέγεται ότι για την κατανομή των εδρών των συμβούλων που εκλέγονται στη Δ.Ε. Ελευθερών (και στις παρατάξεις) θα υπάρξει κι άλλη ένσταση. Όλοι οι έλεγχοι στα ψηφοδέλτια γίνονται παρουσία δικαστικών υπαλλήλων αφού αυτό προβλέπει η νομοθεσία.

Εκπρόσωποι του Πρωτοδικείου Καβάλας είπαν στην Πρωινή ότι θα υπάρξει συνέχεια, δηλαδή σήμερα θα προσέλθουν στο δικαστήριο κι άλλοι υποψήφιοι που και αυτοί θέλουν να ψάξουν αναλυτικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Λέγεται λοιπόν ότι σήμερα σειρά έχουν να ψάξουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι των συνδυασμών στην Καβάλα ενώ φημολογείται ότι θα γίνει έλεγχος και στο αποτέλεσμα του τοπικού συμβουλίου Λιμνιάς. Όλα αυτά είναι συνηθισμένο να γίνονται στο Πρωτοδικείο, γίνονται παραδοσιακά μετά τις τοπικές δημοτικές εκλογές. Στις περισσότερες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δηλαδή μετά τον έλεγχο των σταυρών και των ψηφοδελτίων οι ενδιαφερόμενοι σπάνια προχωρούν τη διαδικασία με ένσταση. Αλλά και ένσταση να κάνουν αυτή θα δικαιωθεί (αν δικαιωθεί) μετά από μήνες ή λίγα χρόνια.

Διαβάστε επίσης