Ξεκίνησε σε «θερμό κλίμα» η Σύνοδος Ρωσίας-Ισραήλ-ΗΠΑ – Οι 3 χώρες «τα βρίσκουν» εις βάρος Τουρκίας-Ιράν (φωτό, βίντεο)

Ξεκίνησε σε «θερμό κλίμα» η Σύνοδος Ρωσίας-Ισραήλ-ΗΠΑ – Οι 3 χώρες «τα βρίσκουν» εις βάρος Τουρκίας-Ιράν (φωτό, βίντεο)

Ξεκίνησε μέσα σε “θερμό” κλίμα η Ιστορική – όπως χαρακτηρίζεται- Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Ισραήλ-ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ με τον Μ.Νετανιάχου να κάνει λόγο για υπογραφή “οδικού χάρτη” που θα προωθηθεί από τους 3 συμβούλους ασφαλείας προς τους ηγέτες των χωρών τους.

Και οι 3 σύμβουλοι ασφαλείας συμφώνησαν στην “ανάγκη διασφάλισης” του Ισραήλ και στον τερματισμό των συγκρούσεων στην Συρία! Ομως το Ισραήλ ζητά συγκεκριμένα πράγματα για να διασφαλιστεί και ένα από αυτά είναι η δημιουργία κουρδικού κράτους και η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων (Ιράν, Τουρκίας).

Η Μόσχα δεν φάνηκε αρνητική στο αίτημα αυτό.

Χτες το βράδυ ο σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τ.Μπόλτον, με τον ισραηλινό ομόλογο του Meir Ben-Shabbat και τον Ρώσο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και δεξί χέρι του Β.Πούτιν, Nikolay Patrushev, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατά την διάρκεια δείπνου.

Σήμερα κατά την διάρκεια των δηλώσεων τους φάνηκε πως υπάρχει μεταξύ τους σύγκλιση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ,Μ.Νετανιάχου, είπε πως “εκτιμά βαθύτατα τις ισχυρές σχέσεις που έχει το Ισραήλ και με τους δύο ηγέτες και με τις δύο χώρες” προσθέτοντας πως “η φιλία μου με την Ρωσία έχει γίνει πιο ισχυρή τα τελευταία χρόνια”.

“Πιστεύω πως υπάρχει μια ευρύτερη βάση συνεργασίας μεταξύ των τριών μας. Η Σύνοδος αντιπροσωπεύει μια πραγματική ευκαιρία για σταθερότητα στην περιοχή και ειδικά στην Συρία.

Θέλουμε να δούμε μια ειρηνική, σταθερή Συρία όπου θα υπάρχει ασφάλεια.

Για το λόγο αυτό πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις που έφτασαν στην Συρία μετά το 2011.

Θα είναι καλό για την Ρωσία, καλό για τις ΗΠΑ, καλό για το Ισραήλ και μπορώ να προσθέσω πως θα είναι καλό και για την Συρία”

Η συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ έχει συνεισφέρει πολύ στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής μας, μια θεμελιώδης διαφορά της κατάστασης στην περιοχή.

Είχα σκεφτεί την σύγκλιση μιας τέτοιας Συνόδου πολύ πριν η Ρωσία ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή.

“Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου αυτή τη βδομάδα πάνω στην βάση αρχών που θα συμφωνηθούν (σσ άρα υπάρχει κάποια συμφωνία)” ανέφερε!

Ο σύμβουλος Ασφαλείας του Ν.Τραμπ, Τ.Μπόλτον, είπε στον Μ.Νετανιάχου πως “πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην ηγεσία σας και μια αναγνώριση του κεντρικού ρόλου που το Ισραήλ παίζει και πρέπει να διαδραματίζει στην διασφάλιση της ειρήνης και ασφάλειας.

Μέσω των ισχυρών σχέσεων που έχετε με τους δύο προέδρους, τον Β.Πούτιν και τον Ν.Τραμπ, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προοπτική για συντονισμό των πολιτικών μας ώστε να επιτευχτεί μια ειρήνη διαρκείας στην περιοχή”.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Nikolay Patrushev, “εξέφρασε την υποστήριξη του για την μάχη κατά της τρομοκρατίας που η χώρα του διεξάγει μαζί με Ισραήλ και ΗΠΑ ειδικά στην μάχη κατά του ISIS”.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν 2 εκατ. Ρώσοι που ζουν στο Ισραήλ” είπε “ανοίγοντας παράθυρο” συμφωνίας!

“Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να σεβαστούμε και τις υπόλοιπες περιφερειακές δυνάμεις καθώς αν τις αγνοήσουμε δεν θα πετύχουμε αποτέλεσματα.

Πρέπει να υπάρξει μια ειρηνική, ευημερούσα και κυρίαρχη Συρία.

Πάντως το Ιράν παραμένει σύμμαχος και συνεργάτης μας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας”!

Πηγές του Ισραήλ αναφέρουν πως η Ρωσία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Μ.Άσαντ και να αποσύρει τις παγκόσμιες κυρώσεις. Η Ουάσινγκτον ως αντάλλαγμα θα ζητήσει την απομάκρυνση των Ιρανών και άλλων δυνάμεων (Τουρκίας) από την Συρία.

Ισραηλινοί διπλωμάτες ανέφεραν πως “αυτή η πρωτοφανής Σύνοδος μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων με το Ισραήλ, στο Ισραήλ, υπογραμμίζει την παγκόσμια θέση και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην περιοχή και ειδικά στους εχθρούς μας.

Αυτή η συνάντηση αποτελεί αποκορύφωμα πολλών πολιτικών βημάτων του Νετανιάχου με τους ηγέτες Τραμπ και Πούτιν. Αυτές οι συναντήσεις δημιούργησαν την ευκαιρία για αυτή την Ιστορική Σύνοδο που θα συνεισφέρει πολύ στα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ στην περιοχή”.

Δείτε εικόνες και βίντεο

https://www.youtube.com/watch?time_continue=308&v=xH4lCaUj4kI




Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.