Ομόνοια ΔΕΕΕΜ: «Ο Ε.Ράμα επιδιώκει τον αφελληνισμό των πατρογονικών μας εστιών»

Ομόνοια ΔΕΕΕΜ: «Ο Ε.Ράμα επιδιώκει τον αφελληνισμό των πατρογονικών μας εστιών»

Με ανακοίνωσή του το κόμμα ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA, που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, επιτίθεται κατά του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα,για την πολιτική αφελληνισμού που ακολουθεί στη Βόρεια Ήπειρο.

Με αφορμή τη συνέντευξη Ράμα στο EuroNews, που προηγήθηκε της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA κατηγορεί τον Αλβανό πρωθυπουργό πως επιχειρεί να «ωραιοποιήσει» την κατάσταση των πραγματικών συνθηκών, που βιώνει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αναφέροντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και το περιουσιακό. Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «προκλητικές» και «ανειλικρινείς» τις δηλώσεις Ράμα για τη μειονότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA, έχει ως εξής:

Με τη γνωστή τακτική της ωραιοποίησης των πραγματικών συνθηκών και καταστάσεων που διέρχεται η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο EuroNews, ενόψει και της συνάντησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Έντι Ράμα Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αλβανίας, προέβη σε δηλώσεις, που αν μη τι άλλο προκαλούν.

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας επιμένοντας στη θέση ότι δεν δύναται προωθηθεί πολιτική που θα προσφέρει βελτίωση της κατάστασης χωρίς ειλικρινή προσέγγιση και περιγραφή των προβλημάτων, καταγγέλλει τον Πρωθυπουργό κ. Ράμα, αφενός μεν για διγλωσσία και αφετέρου για τη αποδεδειγμένη δυσκαμψία του και έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για ανταπόκριση από πλευράς της πολιτείας στα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη και τις κοινότητες της ΕΕΜ.

Ο κ. Ράμα με νοοτροπία στρουθοκαμηλισμού έχει την αίσθηση ότι θα συνεχίσει την πολιτική στέρησης θεμελιωδών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μελών της ΕΕΜ ώστε να διαιωνίσει την καταπίεσης και εν τέλει εγκατάλειψη των προσπαθειών για την προώθηση άλλων πολιτικών που θα προσεγγίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και όσα υποδεικνύουν οι διεθνείς πρακτικές.

Γελώντας τον εαυτό του έχει την αίσθηση μάλλον ότι θα ξεγελάσει και τους φορείς της ΕΕΜ και την πολιτική της εκπροσώπηση.

Τον διαψεύδουν μάλλον οι διεθνείς εκθέσεις εάν δεν αρκείται απ’ τις δικές μας καταγγελίες για τα όσα αρνητικά συμβαίνουν εις βάρος της ΕΕΜ και αφορούν στα γενικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα ειδικά που αφορούν στις μειονότητες. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη της Επιτροπής Επίβλεψης Εφαρμογής της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί δεν χωρούν οι προπαγάνδες του τύπου της συνέντευξης του και ούτε οι διακηρύξεις μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.

Εστιάζοντας στα δύο θέματα που έθιξε η συνέντευξη και που είναι τα πλέον επίκαιρα: υφαρπαγή ακίνητης περιουσίας στην παράκτια και όχι μόνο περιοχή όπου ζουν πολυπληθείς ομάδες της ΕΕΜ και σ’ αυτό του αυτοπροσδιορισμού. Ο ίδιος αυτοαναιρέθηκε λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη. Εάν ως ισχυρίζεται αυτά έχουν τακτοποιηθεί γιατί μετά τη συνάντηση με Έλληνα ομόλογο του δηλώνει ότι θα εξετάσει τα προβλήματα να βρεθούν λύσεις με αναφορά στα αιτήματα της ΕΕΜ;

Πετάει βέβαια τη γνωστή λάσπη ότι υπάρχουν ορισμένοι που μεγεθύνουν τα προβλήματα προκειμένου κάνουν πολιτική. Έχουμε συνηθίσει στον πόλεμο αυτό αλλά δεν αποτελεί όνειδος, απεναντίας είναι υποχρέωση να φέρνουμε στην επιφάνεια τα προβλήματα και τις αδικίες εις βάρος των Ελλήνων.

Καταγγέλλουμε ότι η Κυβέρνηση Ράμα καθυστερώντας την έκδοση όσων οφείλει απ’ τον εγχώριο Νόμο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων καθώς επίσης το σχετικό περί Απογραφών Νόμο, στην ουσία επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ενόψει της επικείμενης Διαδικασίας Απογραφής. Έως τώρα η υποχρέωση για σεβασμό του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού είναι ανεκπλήρωτη και οι υποσχέσεις για εφαρμογή στην Απογραφή 2020 νομικά έωλη.

Οι πρακτικές σε ότι αφορά την μη κατοχύρωση ακινήτου περιουσίας ιδιωτών, ενοριών και μονών δεν έχουν ανάγκη περιγραφής. Εμπεριέχονται σε τόσες εκθέσεις και ομολογούνται ακόμη και από λειτουργούς του κράτους. Ο δε φορέας των Αλβανικών Επενδύσεων αποτελεί βίαιο μέσο δήμευσης των ακινήτων περιουσιών μεγάλης τουριστικής αξίας και αυτό το καταγγέλλει η αντιπολίτευση αλλά και ειδικοί διεθνείς οργανισμοί όπως εν προκειμένω η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε ότι αφορά στο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών αρκούμαστε να αναφέρουμε περιπτώσεις όπου ναοί με κρατικοί ευθύνη δεν έχουν αποδοθεί και συνεχίζουν να συλίζονται με κρατική ευθύνη: Παναγία στην Πρεμετή, Ευαγγελισμός στο Λιμπόχοβο, Αγ. Νικόλαος στη Τζάρα, Μονή Κοιμήσεως στο Ντραγκότ κ.α.

Η λογική των αποκαλούμενων μειονοτικών ζωνών, η οποία διαχρονικά απ’ την πτώση του κομουνισμού καταγγέλλεται από τις ετήσιες εκθέσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ, συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό παρεμποδιστικό παράγοντα στις πρακτικές στέρησης σειράς δικαιωμάτων για μεγάλες ομάδες Ελλήνων, εκτός αυτών. Πρόκειται για δικαιώματα στη χρήση της μητρικής γλώσσας, εκμάθησης της Ελληνικής, παιδείας δημόσιας για τα παιδιά και άλλα συναφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή είναι η κατάσταση την οποία ο κ. Έντι Ράμα αρνείται να αντικρίσει ή που ενδεχομένως να είναι συνέπεια δικών του πολιτικών λογικών και επιδιώξεων για τον αφελληνισμό των πατρογονικών μας εστιών. Η πραγματικότητα δεν μπορεί να ωραιοποιείται τεχνητά όσο και δεινός ψεύτης να είναι κανείς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.