Ο Προκόπης Παυλόπουλος στη φρεγάτα F466 «Νικηφόρος Φωκάς» του ΠΝ στον Λίβανο

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στη φρεγάτα F466 «Νικηφόρος Φωκάς» του ΠΝ στον Λίβανο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επισκέφθηκε τη φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» (F466) που βρίσκεται στο λιμάνι της Βηρυτού, στον Λίβανο, στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης η οποία συμμετέχει στην αποστολή του ΟΗΕ «UNIFIL». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να μιλήσει στο πλήρωμα της φρεγάτας. Ακολουθεί η ομιλία του:

«Κύριε Κυβερνήτα,

Αξιωματικοί και πλήρωμα της Φρεγάτας «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ»,

Ευχαριστώ την Θεία Πρόνοια γιατί για μια ακόμα φορά μου δίνει την δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας. Και χαίρομαι, γιατί σήμερα εδώ στην Βηρυτό, μου δίνεται η ευκαιρία να σας εκφράσω τα αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας, που νιώθουμε όλοι, εγώ, όλες οι Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις του Τόπου, και ιδίως ο Λαός μας.

Εθνική υπερηφάνεια, γι’ αυτό το οποίο εκπροσωπείτε, γι’ αυτό το οποίο κάνετε. Και το πιο απτό παράδειγμα, είναι η παρουσία σας εδώ στην Βηρυτό, σ’ αυτή την ταραγμένη περιοχή όπου δυστυχώς τούτος ο πόλεμος, είναι πραγματικά μια πληγή στα στήθη του Πολιτισμού μας.

Χαίρομαι γιατί είστε εδώ αποδεικνύοντας ότι εμείς οι Έλληνες, είμαστε παρόντες, ακόμα και έξω από τα σύνορά μας, όταν είναι να υπερασπισθούμε το Διεθνές Δίκαιο, την Δικαιοσύνη γενικότερα. Όπως γνωρίζετε, η μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σ’ αυτόν τον πόλεμο δεν υπήρξε όσο θα έπρεπε παρούσα σ’ αυτήν την περιοχή.

Αν το είχε αποφασίσει, θα είχαν αποτραπεί πολλά -είμαι βέβαιος- από τούτο τον φριχτό πόλεμο. Και ιδίως από την δοκιμασία του Ανθρώπου, που εκφράζεται μέσα από την προσφυγιά την οποία όλοι έχουμε ζήσει, και ιδίως εμείς οι Έλληνες.

Δεν θα σταθώ όμως σ’ αυτό. Θα σταθώ στο ότι εσείς, και με το πλοίο αλλά και με την ψυχή σας κυρίως, αποδεικνύετε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό, είναι κάτι το οποίο το εμπιστεύονται σ’ όλο τον κόσμο. Επιτελείτε αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που δείχνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη, εμπιστεύονται τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, και το Πολεμικό της Ναυτικό.

Για να υπερασπισθούμε εδώ στην περιοχή κατ’ ουσίαν τον Άνθρωπο, την Ειρήνη και ιδίως την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Κάτι, το οποίο, έχει λείψει πολύ από τον Κόσμο. Γιατί, εάν το Διεθνές Δίκαιο είχε εφαρμοσθεί εξίσου σε όλους τους Λαούς, πολλοί πόλεμοι θα είχαν αποτραπεί και θα είχαμε υπερασπισθεί πολύ περισσότερο τη Δημοκρατία και τον Άνθρωπο.

Εσείς, λοιπόν εδώ, επιτελείτε μία μεγάλη αποστολή. Αποστολή, που αφορά την Διεθνή Κοινότητα, την Διεθνή Νομιμότητα. Όμως, είστε εδώ για να υπενθυμίζετε, ότι, εκτός από Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, είσθε και Πολεμικό Ναυτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έχω τονίσει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω για μια φορά ακόμη: Η Ελλάδα -Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- υπερασπίζεται τα σύνορά της, υπερασπίζεται το έδαφός της, υπερασπίζεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη -σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας- αλλά και τα τρία αυτά είναι ταυτοχρόνως σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τα υπερασπιζόμαστε, και καθένας οφείλει να αντιλαμβάνεται την αποστολή σας αυτή. Για να αντιληφθεί ότι, όταν αμφισβητεί την αποστολή την οποία εσείς επιτελείτε, αμφισβητεί ευθέως -και δυστυχώς γι΄ αυτόν- το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Από εδώ λοιπόν την Βηρυτό που είμαι μαζί σας, στέλνω ένα μήνυμα: Ότι εμείς οι Έλληνες, ενωμένοι μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά, έχουμε και την δύναμη και την αποφασιστικότητα να συμβάλλουμε -όπως επιβάλλει η Δημοκρατία μας, η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας- στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου.

Το στέλνουμε εκεί που πρέπει για να καταλάβει καθένας ότι εμείς οι Έλληνες επιδιώκουμε την Ειρήνη, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την Δικαιοσύνη. Δεν είμαστε εμείς που την παραβιάζουμε αλλά απέναντι σε οποιονδήποτε την παραβιάσει, εμείς θα είμαστε εδώ, πανταχού παρόντες, πέρα και έξω από τα σύνορά μας. Γι΄αυτό σας είπα από την αρχή ότι αισθάνομαι Εθνική Υπερηφάνεια σήμερα μαζί σας.

Μαζί σας κουβαλάτε την Ελλάδα, μαζί σας κουβαλάτε την Ευρώπη, κουβαλάτε μεγάλες αρχές και αξίες που έχουν τεράστια σημασία στον ταραγμένο κόσμο και ιδίως σ΄αυτήν την ταραγμένη περιοχή. Να είστε βέβαιοι καθώς θα ανεβαίνετε στην ιεραρχία, ότι αυτές οι μνήμες θα είναι ισχυρές μέσα σας για να σας εμπνέουν, γιατί είναι εκείνες ακριβώς που θα σας εμπνέουν για να επιτελείτε και στο μέλλον την αποστολή από οποιοδήποτε πόστο θα σας διατάξει η Πατρίδα.

Κύριε Κυβερνήτα, κύριοι Αξιωματικοί μέλη του πληρώματος της Φρεγάτας «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την υποδοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καλή Δύναμη ο Θεός και η Παναγιά μαζί μας.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.