Πρωτοπόρος η Ελλάδα σε διεθνείς μελέτες για την ανακάλυψη νέων θεραπειών κατά του ιού

Πρωτοπόρος η Ελλάδα σε διεθνείς μελέτες για την ανακάλυψη νέων θεραπειών κατά του ιού

Στην παγκόσμια προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών κατά της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, πρωτοπόρος είναι η χώρα μας και συγκεκριμένα οι επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η Ελλάδα μαζί με την Αγγλία είναι οι πρώτες χώρες στην Ευρώπη, στις οποίες εγκρίθηκε η ένταξη στη διεξαγωγή της τεράστιας μελέτης «Adaptive COVID-19 Treatment Trial».

Πρόκειται για μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν 75 κλινικές παγκοσμίως, ώστε να επιβεβαιωθεί εάν οι πιο ελπιδοφόρες πειραματικές – μέχρι σήμερα – θεραπείες κατά του ιού, θα τελεσφορήσουν ώστε να παράξουν νέα καινοτόμα φάρμακα που θα ανακόψουν την θανατηφόρα πορεία του κορωνοϊού.

Η ένταξη της Ελλάδας στη μελέτη «Adaptive COVID-19 Treatment Trial» (αρ. Πρ. DMID: 20-0006) εγκρίθηκε την Παρασκευή (3/3/2020).

Κορωνοϊός: Τι είναι η μελέτη «Adaptive COVID-19 Treatment Trial»

Η μελέτη είναι μία προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, με ομάδα ελέγχου δοκιμή για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών ουσιών σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19. Είναι μία πολυκεντρική δοκιμή που θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκόσμια.

Ήδη η μελέτη διεξάγεται στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Χρηματοδοτείται από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και χορηγός για την ΕΕ είναι το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Σε αυτό το στάδιο της μελέτης θα αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου remdesivir στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Στην Ελλάδα, η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Γιώτα Τουλούμη ενώ θα συμμετέχουν 4 κλινικές:

Η Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό» με επιστημονική υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου

Η Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Σπύρο Ζακυνθινό

Η Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Νικόλαο Κουλούρη

Η Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή κ. Συμεών Μεταλλίδη.

“Ελπίζουμε και αυτή η μελέτη, μαζί με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται, να συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας”, αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ που συμμετέχουν στη μελέτη.

Κορωνοϊός: Τι είναι η θεραπεία remdesivir

Το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντιικό φάρμακο που έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των κορωνοϊών που προκαλούν τη νόσο SARS και MERS, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊούς. Έχει δοκιμαστεί κυρίως, σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο Έμπολα, που προκαλείται από ένα διαφορετικό είδος ιού. Στη συγκεκριμένη νόσο, όμως, δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Εάν προχωρήσουν οι κλινικές δοκιμές έχει σημαντικές πιθανότητες να αποτελέσει μία από τις πρώτες θεραπείες κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρωτόκολλο, η θεραπεία remdesivir θα δοκιμαστεί ταυτόχρονα σε 50 διαφορετικές περιοχές παγκοσμίως. Η δοκιμή θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έναντι του εικονικού (placebo). Ο νέες μελέτες που θα διεξαχθούν αφορούν ασθενείς διαφορετικής βαρύτητας συμπτωμάτων. Θα δοκιμαστεί, δηλαδή και σε ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, αλλά και σε όσους παρουσιάζουν ελαφρύτερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.