ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Ανταρκτική είναι το μοναδικό μέρος που δεν ζουν σκουλήκια

Η Ανταρκτική είναι το μοναδικό μέρος που δεν ζουν σκουλήκια

Πάνω από 150 σκουλήκια ζουν σε ένα τετραγωνικό μέτρο χώματος και μόνο στην Ανταρκτική δεν υπάρχουν καθόλου, σύμφωνα με τον πρώτο Παγκόσμιο Άτλαντα Σκουληκιών.

Ένα τετραγωνικό μέτρο χώματος στην Ευρώπη και σε άλλα εύκρατα μέρη μπορεί να περιέχει πάνω από 150 σκουλήκια, ενώ στη Γη υπάρχουν περισσότερα από 6.000 γνωστά είδη σκουληκιών που διαφέρουν πολύ σε εμφάνιση, χρώμα και μήκος (από μερικά χιλιοστά έως τρία μέτρα).

Αυτό δείχνει ο πρώτος Παγκόσμιος Άτλας Σκουληκιών που παρουσίασε στο περιοδικό «Science» μια ομάδα 141 επιστημόνων από 35 χώρες, με επικεφαλής τη δρα Έλεν Φίλιπς του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Βιοποικιλότητας και του Πανεπιστημίου της Λειψίας, μετά από δειγματοληπτική έρευνα σχεδόν 7.000 περιοχών σε 57 χώρες.

Σκουλήκια βρέθηκαν σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής. Σε μερικές περιοχές η συνολική βιομάζα σκουληκιών εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη από τη βιομάζα όλων των άλλων ζώων που ζουν στην ίδια περιοχή. Κατ’ εξοχήν περιοχές με αφθονία σε σκουλήκια είναι η Ευρώπη, οι βορειοανατολικές ΗΠΑ, το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής και η Νέα Ζηλανδία.

Δύο βασικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι στις εύκρατες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία σκουληκιών από ό,τι στις τροπικές (αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα φυτά, τα έντομα και τα πουλιά πάνω από το έδαφος), καθώς επίσης ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στις σκουληκο-κοινότητες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις περιοχές όπου το χώμα δεν είναι μόνιμα παγωμένο ή πολύ υγρό ή τελείως ξηρό όπως στις ερήμους, τα σκουλήκια παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και στη λειτουργία των οικοσυστημάτων, θεωρούμενα οι αόρατοι αλλά σημαντικοί «μηχανικοί του οικοσυστήματος». Μεταξύ άλλων, ανακατεύουν το χώμα και τη νεκρή ύλη, ανακυκλώνουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, αποθηκεύουν άνθρακα, μεταφέρουν το νερό και τον αέρα βαθύτερα κάτω από το έδαφος κ.α. Βοηθάνε έτσι τόσο στην υγεία του εδάφους όσο και στην παραγωγικότητα των φυτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.