Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πομπέο εξετάζουν ποιες κυρώσεις θα επιβάλουν στην Άγκυρα: Θα είναι το βαρύ ή το ελαφρύ «πακέτο»;

Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πομπέο εξετάζουν ποιες κυρώσεις θα επιβάλουν στην Άγκυρα: Θα είναι το βαρύ ή το ελαφρύ «πακέτο»;

Ο Αμεριακνός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξετάζουν και τις 12 επιλογές κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος CAATSA προκειμένου να δώσουν απάντηση στην Αγκυρα μετά την επίσημη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.

Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει ένα βαρύ ή ένα ελαφρύ «πακέτο» κυρώσεων καθώς ανάλογα με την επιλογή θα καθοριστεί και το γεωπολιτικό μέλλον της Τουρκίας.

Το βαρύ «πακέτο» μπορεί να ωθήσει την Τουρκία ακόμα και σε έξοδό της από το ΝΑΤΟ και άμεση σύνδεσή της με το Σύμφωνο της Σαγγάης.

Κανείς δεν θα ήθελε στις ΗΠΑ να δει κάτι τέτοιο. Απλά η επιλογή Ρ.Τ.Ερντογάν δεν αφήνει καμία άλλη διέξοδο στους Αμερικανούς από το να αντιδράσουν αλλιώς θα θεωρηθούν πολύ αδύναμοι απέναντι στην Τουρκία.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση που έχει κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ, με την οποία έχει ουσιαστικά προαναγγείλει την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

«Ο υπουργός και ο πρόεδρος εξετάζουν όλο το εύρος των επιλογών που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία CAATSA. Νομίζω ότι από αυτό εδώ το βήμα έχουμε καταστήσει αρκετά σαφές το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες. Και νομίζω ότι είδατε αυτές τις συνέπειες σήμερα, όταν ο πρόεδρος μίλησε για την αδυναμία πλέον της Τουρκίας να έχει τα F-35. Όσον αφορά το ποιες κυρώσεις θα επιλεχθούν, δεν τις ανακοινώνουμε εκ των προτέρων. Αλλά να γνωρίζετε ότι ο υπουργός προφανώς εξετάζει και εργάζεται σε αυτό το θέμα με τον πρόεδρο», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Στο τραπέζι και το «waiver»;
Σε ερώτηση για το αν ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται κάποιο ενδεχόμενο πλάνο για μια πιθανή εξαίρεση (waiver) της Τουρκίας από τις επιπτώσεις του CAATSA, η Μόργκαν Ορτέιγκους ξεκαθάρισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα σέβεται την αμερικανική νομοθεσία.

«Δεν ξέρω σε ποια λύση αναφέρεστε. Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε με μια διαδικτυακή αναζήτηση να δούμε τις κυρώσεις CAATSA και να δούμε τις 12 επιλογές που υπάρχουν εκεί και τι μπορεί να γίνει με αυτή τη νομοθεσία. Και νομίζω ότι ο υπουργός και ο πρόεδρος θα λάβουν μια απόφαση με βάση το τι πρέπει να κάνουν σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ και μόλις λάβουν αυτή την απόφαση, σίγουρα θα σας ενημερώσουμε όλους».

Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο «waiver» είναι ένα παράθυρο της νομοθεσίας CAATSA που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει κυρίως μη νατοϊκές χώρες, όπως η Ινδία, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες για να απεξαρτηθούν από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις που έχουν από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας προκαλούν «βαθιές ανησυχίες» στην Ουάσινγκτον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζοντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει πρόσφατα σχετική ανακοίνωση, στην οποία είχε καταδικάσει για δεύτερη φορά τις τουρκικές ενέργειες, η κ. Ορτέιγκους ανέφερε ότι «όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου. Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.