Μας προετοιμάζουν για κάτι; – Ξεκίνησαν συζητήσεις για άδεια κατανάλωσης κατσαρίδων και σκουληκιών στην ΕΕ

Μας προετοιμάζουν για κάτι; – Ξεκίνησαν συζητήσεις για άδεια κατανάλωσης κατσαρίδων και σκουληκιών στην ΕΕ

Την ώρα που η κρίση του κορωνοϊού πλήττει τις περισσότερες χώρες του κόσμου, επιστήμονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις για να υπάρξει άδεια κατανάλωσης εντόμων από τους Ευρωπαϊκούς. Μια πρόταση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι με την κρίση του κορωνοϊού και το αν τελικά τα τρόφιμα… επαρκούν.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο αλλά η χρονική στιγμή που βγαίνει και πάλι στην πρώτη γραμμή με τις προτάσεις των ειδικών προς την Ε.Ε. προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και εύλογες ανησυχίες ίσως γιατί δεν υπάρχει επαρκή ενημέρωση τουλάχιστον στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η αγαπημένη διατροφική συνήθεια Aσιατών, Aφριακανών και Nοτιοαμερικάνων για την Ευρώπη παραμένει ταμπού. Η, μάλλον παρέμενε ταμπού καθώς η μαζική κατανάλωση ακρίδων, σκουληκιών, κατσαρίδων ήδη παρουσιάζεται σαν ιδανική διατροφική πρόταση από ερευνητές, διατροφολόγους και επιστήμονες που συνδέονται με την καινοτομία και την διαχείριση πόρων του πλανήτη. Ζητούν μάλιστα από τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσουν στην έκδοση σχετικών αδειών ενώ παράλληλα δημιουργούν προσδοκίες για εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Πλούσιες σε πρωτεΐνες

Μεταξύ των επιχειρημάτων τους προς τις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. είναι πως πρόκειται για φτηνές πηγές ενέργειας πλούσιες σε πρωτεΐνες. Κυρίως απαιτούν χαμηλό κόστος για να θρέψουν τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη χωρίς να απαιτείται μεγάλη κατανάλωση πόρων σε σύγκριση με την φροντίδα και κατανάλωση βοϊδών, προβάτων, χοίρων και πουλερικών.

«Ακρίδες όπως οι γαρίδες»

«Δεν βλέπω γιατί διαφέρει μια μερίδα γαρίδες από μία μερίδα με ακρίδες. Τα ίδια λέγαμε κάποτε και για το κλασσικό γάλα αγελάδας. Εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει δυσπεψίες και αλλεργίες σε ορισμένους, έχουμε πλέον υποκατάστατα γάλακτος σόγιας, καρύδας και αμυγδάλου που είναι πολύ θρεπτικά. Συνεπώς γιατί δεν πρέπει να έχουμε και υποκατάστατα των κλασσικών πηγών πρωτεϊνών και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος;», αναρωτιέται ο Βέλγος διατροφολόγος Χάινς Βεν Λάργκεντικ.

«Και φτηνές και καλές»

Ο Ολλανδός Κρίστεν Ντάνλοπ που διευθύνει την επιτροπή καινοτομίας και ανάπτυξης της πατρίδας του είπε: «Χρειαζόμαστε πρωτεΐνες και πρέπει να συνεχίσουμε να τις αναζητούμε. Και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τις ανάγκες σε έναν διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό. Και πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσουμε και τους πόρους που καταναλώνουμε. Γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη των εντόμων είναι πολύ καλή πρωτεΐνη και είναι επίσης καλλιεργήσιμη με τρόπο που έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στον άνθρακα από την καλλιέργεια εκατομμυρίων βοοειδών, προβάτων και χοίρων».

Μήπως τελειώνουν τα τρόφιμα;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπως φαίνεται αργά η γρήγορα η καλλιέργεια εντόμων θα καθιερωθεί και στην Ευρώπη ωστόσο η στιγμή που ξεκινάει η κουβέντα είναι για κάποιους ακατάλληλη και για έναν ακόμα λόγο. Θεωρούν πως εντείνονται οι ανησυχίες των Ευρωπαίων πως οδηγούμαστε σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο επιβίωσης όπου οι βασικές τροφές της διατροφικής αλυσίδας αργά ή γρήγορα και εκλείψουν και προετοιμάζουν τον πληθυσμό για εναλλακτικές πηγές διατροφής και από την συνήθεια να τρώνε σκουλήκια, κατσαρίδες, ακρίδες και έντομα. Ο χρόνος θα δείξει…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.