ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η Αθήνα αγωνιά για την «κρίση» της Standard & Poor’s: Θα δώσει το «σήμα» στους επενδυτές; – Στο 1,247% το 10ετές ομόλογο

Η Αθήνα αγωνιά για την «κρίση» της Standard & Poor’s: Θα δώσει το «σήμα» στους επενδυτές; – Στο 1,247% το 10ετές ομόλογο

Σήμερα είναι μια κρίσιμη ημέρα για την ελληνική οικονομία καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s θα δώσει την βαθμολόγησή του την στιγμή που χθες η αγορά ομολόγων έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και το 10ετές ομόλογο υποχώρησε στο 1,247%.

Το ζήτημα είναι αν η ελληνική οικονομία πάρει την αναβάθμιση ή αν αυτό συμβεί στην επόμενη αξιολόγηση, όταν θα έχει ξεκινήσει το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων «Ηρακλής».

Όσο κι αν πολλοί είναι αισιόδοξοι πλέον για τις ελληνικές οικονομικές προοπτικές, το πρόβλημα παραμένει: Τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών.

Ειδικά τώρα που προβλέπεται οικοδομικός οργασμός λόγω της αναστολής του ΦΠΑ και της έναρξης μεγάλων έργων, οι τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να ξαναδώσουν δάνεια.

Η αναβάθμιση σήμερα θα ήταν ευχής έργον και μάλιστα να συνοδευτεί με θετικές προοπτικές αξιολόγησης για το επόμενο 18μηνο. Θα ήταν ένα μεγάλό «ξεκλείδωμα» για την ελληνική οικονομία η οποία θα πρέπει να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s διατηρεί χαμηλή βαθμολογία για ελληνική οικονομίας στο Β+, τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Στην Αθήνα ελπίζουν πως θα μπορέσουν να την φτάσουν σε διάστημα 12 – 18 μηνών αλλά εν τέλει μπορεί αυτό να γίνει και σε 2 χρόνια.

Οι οίκοι ζητούν δημοσιονομική πειθαρχία για την αποτροπή δημιουργίας νέων ελλειμμάτων και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης για να εξασφαλίζεται η ομαλή εξυπηρέτηση και αποκλιμάκωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση αισιόδοξα προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,8% για του χρόνου αλλά χθες το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκτίμησε πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κινηθεί στην περιοχή του 1,8% και θα προέλθει κυρίως από την ενίσχυση των εξαγωγών σε υπηρεσίες, μικρής ανόδου στην κατανάλωση των νοικοκυριών και επιτάχυνση της δημόσιας κατανάλωσης ενώ αναμένει ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο στην περιοχή του 2,3% – 2,5%.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο θα προέλθει από την άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας λόγω ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης, φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, αποκρατικοποιήσεις και ανόδου στις εξαγωγές.

Η κυβέρνηση θέλει βοήθεια από τους οίκους τώρα και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα θετικό «μομέντουμ» αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να παράξει και έργο και όχι να ασχολείται με τον αντικαπνιστικό νόμο…

Η επιτάχυνση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες είναι μέγιστης σημασίας. Χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία. Παγκοσμίως όποια χώρα έχει δυναμική οικονομία διαθέτει και υγιές τραπεζικό σύστημα που δανειοδοτεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσο δε λύνεται το τραπεζικό ζήτημα ότι γίνεται στην οικονομία γίνεται για το θεαθήναι…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.