Ολες οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70%, επικροτούν τις περισσότερες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία και στο μέτωπο της δημόσιας ασφάλειας.

Δεν έγιναν ξαφνικά όλοι νεοδημοκράτες ούτε οι συριζαίοι που θεωρούν ότι πρέπει να πάψει το άσυλο στα πανεπιστήμια για τους κουκουλοφόρους θα ψηφίσουν Μητσοτάκη, όμως οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση την κοινή λογική.

Στην οικονομία μειώνονται οι φόροι και ο Χρήστος Σταϊκούρας προσδοκά ότι θα υπερκαλύψει την απώλεια εσόδων από την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το πέτυχε η Κύπρος ακολουθώντας την ίδια τακτική και αξιοποιώντας πλήρως την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία της περιόδου 2015-2018 που κλότσησε ο Τσίπρας με την καταστροφική διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα και το τρίτο Μνημόνιο. Το εάν θα πετύχει ο Μητσοτάκης θα φανεί στην πράξη, όμως η συνταγή που ακολουθεί παραπέμπει σε κανονικότητα. Λιγότεροι φόροι, μικρότερα πλεονάσματα, ισχυρότερη ανάπτυξη. Ο προκάτοχός του είχε θυσιάσει στον βωμό των υπερπλεονασμάτων τη μεγέθυνση της οικονομίας.

Η λογική υπαγορεύει τις κινήσεις της κυβέρνησης και στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Είναι πραγματικά παράδοξο το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο 2019 και συζητούμε για το εάν θα πρέπει να απαγορευθεί η είσοδος των «μπαχαλάκηδων» στα πανεπιστήμια. Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου τα υπόγεια των σχολών δεν λειτουργούν ως ορμητήρια κουκουλοφόρων ή ως εργαστήρια μολότοφ. Το Πολυτεχνείο δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες, όπως και η ΑΣΟΕΕ, αμαυρώνοντας την επέτειο της εξέγερσης του ‘73.

Και όμως, κάποιοι ακόμη στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν να καταστήσουν πεδίο αντιπαράθεσης τη βούληση των πανεπιστημιακών αρχών να λειτουργούν οι σχολές κανονικά χωρίς οι φοιτητές, οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό να φοβούνται προπηλακισμούς και τραμπουκισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά απροκάλυπτα για «χούντες», «πραξικοπήματα» και λοιπά φληναφήματα λες και μόνο επί Τσίπρα ζούσαμε μέρες δημοκρατίας. Στην Κουμουνδούρου ξέχασαν γρήγορα τις προληπτικές συλλήψεις των προηγούμενων ετών, την απαγόρευση συγκεντρώσεων και τα «ψεκάσματα» συνταξιούχων από δυνάμεις της Αστυνομίας έξω από το Μαξίμου.

Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι πολίτες θέλουν ηρεμία, αλίμονο, δεν πιστεύουν ότι ζούμε σε καθεστώς «χούντας» και δεν έχουν ξεχάσει τη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Στην ουσία τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με όρους απόλυτης ελευθερίας.

Απόλυτη ελευθερία για φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό και όχι για τους μπαχαλάκηδες και τους κουκουλοφόρους που θέλουν τα πανεπιστήμιά μας ως ορμητήρια για τις μολότοφ. Η λογική πρέπει να επανέλθει στον πολιτικό διάλογο και τα αυτονόητα να πάψουν να είναι ζητούμενα.

Η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά, το αίτημα των πολιτών να μπουν οριστικά στο περιθώριο οι πρακτικές που μάς οδήγησαν στην κοινωνική απαξίωση εκφράστηκε στις κάλπες της 7ης Ιουλίου και δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς, ιδίως όσοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής