Σ.Αρναούτογλου: «Από τις 13 Γενάρη η Ελλάδα θα γίνει η πιο ψυχρή γωνιά της Ευρώπης» – Πού κτυπά ο «Ηφαιστίων» τώρα (upd)

Σ.Αρναούτογλου: «Από τις 13 Γενάρη η Ελλάδα θα γίνει η πιο ψυχρή γωνιά της Ευρώπης» – Πού κτυπά ο «Ηφαιστίων» τώρα (upd)

(Αρχικό κείμενο 08.15): Ο χειμώνας… δείχνει πια τις άγριες διαθέσεις του και ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί πως μετά από μια μικρή ανάπαυλα, η Ελλάδα θα γίνει ξανά η πιο ψυχρή γωνιά της Ευρώπης.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ στη σελίδα του στο Facebook.

«Aπόκλιση της θερμοκρασίας μέχρι και τέλη Γενάρη από το Ευρωπαϊκό Μοντέλο!

Μετά από μια θερμοκρασιακή ανάπαυλα από την ερχόμενη Τετάρτη, φαίνεται πως χοντρικά από τις 13 και πάλι και μέχρι τα τέλη του Γενάρη η χώρα μας θα ξαναγίνει σύμφωνα με την μακροπρόθεσμη πρόγνωση του (ημερ/νια έκδοσης 30/12/19) η πιο «ψυχρή» γωνιά της Ευρώπης σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τμήματα της και τη Ρωσία όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί μάλλον σε πολύ πιο υψηλά από το μέσο όρο επίπεδα για Γενάρη μήνα!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου»

Στο μεταξύ σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, αλλά και στα βόρεια της χώρας, η χιονόπτωση κατά τόπους είναι έντονη, με την ΕΛ.ΑΣ να ανακοινώνει ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε όλη τη χώρα, αλλά και ποιοι χρειάζονται αλυσίδες.

Αναλυτικότερα, στην Αττική κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

– Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ ρεύμα προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.
– Επί της Λ. Χασιάς , από το ύψος της «Μονής Κλειστών» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 16:40’ της 05/01/2020).
– Περ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το ύψος του Αγ. Πέτρου έως το ύψος του Σ.Ν. Πεντέλης «414» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 07:30’).
– Λόγω χιονόπτωσης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή Καλοπούλα -Υμηττός ρεύμα κυκλοφορίας προς Υμηττό.

Ακόμη, λόγω χιονόπτωσης, η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου προς Ιπποκράτειο Πολιτεία από το ύψος της ταβέρνας «Θέα» διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και από 27η χ/θ Π.Ε.Ο. Αθηνών- Θήβας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχή Κάζα.

Παράλληλα, άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούν από το πρωί των Θεοφανείων στο Αιγαίο, με ταχύτητες που έφθασαν τα 161 χιλιόμετρα την ώρα στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 χλμ/ώρα στη νότια Τήνο, με βάση τις καταγραφές των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου / meteo.gr μέχρι τις 08:30 της Δευτέρας.

Για το υπόλοιπο της ημέρας, περιμένουμε περιορισμό των χιονοπτώσεων στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διατηρούν τον έντονο χαρακτήρα τους. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται ο προβλεπόμενος συνολικός υετός (βροχή/χιόνι) έως το βράδυ της Τρίτης 7/1, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τα σημαντικότερα φαινόμενα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για:

1. Χιονοπτώσεις:

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

β. Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

2. Θυελλώδεις βόρειους ανέμους

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.
β. Την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

3. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:

α. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και
β. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

4. Παγετό που θα σημειωθεί:

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες
β. Την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Συναγερμός στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» – Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους

Νωρίτερα, αεροπλάνο της Olympic Air που εκτελούσε πτήση από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” προς τη Σάμο, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπρόσωπο της Fraport το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 11.05 το πρωί, ενώ 40 λεπτά λεπτά αργότερα ο κυβερνήτης του ζήτησε να διακοπεί η πτήση και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Το αεροπλάνο επέστρεψε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Οι επιβάτες του αεροσκάφους θα μεταβούν στη Σάμο με πτήση που θα πραγματοποιηθεί στις 13.50.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνήτης ζήτησε τη διακοπή της πτήσης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που συνάντησε στη διαδρομή του.

Χωρίς ρεύμα πολλές Βοιωτία, Άνδρος, Τήνος και περιοχές της Αττικής

Παράλληλα, σε πολλά χωριά του δήμου Κύμης Αλιβερίου και σε ένα μεγάλο τμήμα της έδρας του δήμου, το Αλιβέρι, έχει γίνει διακοπή ρεύματος από τις 9.30 περίπου το πρωί της Δευτέρας (06/01) όπως μεταδίδει το tvstar.gr.

Παράλληλα, διεκόπη από σήμερα το πρωί η ηλεκτροδότηση στην ‘Ανδρο και στην Τήνο λόγω βλαβών που έχουν προκύψει στις δύο γραμμές μεταφοράς από τις οποίες τροφοδοτούνται τα δύο νησιά, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Την ίδια ώρα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση υπάρχουν και σε Βοιωτία, στα χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, Καπαρέλλι, Λεύκτρα και Μελισσοχώρι, Δομβραίνα, Ελλοπία και Λεοντάρι.

Στην Αττική, παρουσιάζονται μεμονωμένα προβλήματα σε γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή της Παλλήνης, της Πεντέλης και του Ασπρόπυργου.

Χιονοπτώσεις και σε νησιά

Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού από το 6ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου με την επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού, στο ύψος του 28ου χιλιόμετρου.

Όσον αφορά τη Σάμο, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα λόγω του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας.

Χιονίζει από το πρωί σήμερα και στη δυτική πλευρά της Μυτιλήνη και στο νότιο τμήμα του γύρω από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και ιδιαίτερα στην περιοχή των ορεινών χωριών της Επαρχίας Πλωμαρίου.

Σύμφωνα με την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση η κίνηση στο οδικό δίκτυο γίνεται κανονικά με εξαίρεση στο τμήμα του δρόμου Αμπελικό – Πολιχνίτο όπου η κίνηση έχει διακοπεί προκειμένου να καθαριστεί ο δρόμος και να γίνει ρίψη άλατος.

Χανιά: Προβλήματα από την κακοκαιρία – Κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ

Προβλήματα και στο οδικό δίκτυο των Χανίων προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.

Στον Βόρειο Οδικό ‘Αξονα Κρήτης στα τμήματα από το Καλάμι έως την Σούδα και από Γαλατά έως και Νωπήγεια υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων και πετρών με τα συνεργεία των αρμοδίων υπηρεσιών να εργάζονται ώστε να καθαριστεί το οδόστρωμα.Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν και στον επαρχιακό δρόμο από Ταυρωνίτη προς Βουκολιές στην περιοχή της Νερατζιάς.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών του δήμου Πλατανιά, καθώς και σε περιοχές του δήμου Χανίων και του δήμου Κισσάμου.

Στην Λεωφόρο Σούδας των Χανίων έπεσε μεγάλο δέντρο χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιο ατύχημα και να κλείσει ο δρόμος ενώ στο παλιό λιμάνι των Χανίων και το λιμανάκι του Πλατανιά από τον υψηλό κυματισμό βυθίστηκαν μικρές βάρκες.

Στο κέντρο των Χανίων από πτώση δέντρου προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο.

Κατά την διάρκεια της νύκτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε τρία άτομα από ΙΧ αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε εξαιτίας της υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή του Σταλού , ενώ στην περιοχή της Κισάμου πυροσβέστες απομάκρυναν ζευγάρι ηλικιωμένων από κατοικία που πλημμύρισε.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 11 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Ηγουμενίτσα-Λευκίμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.