«Αξιος» ευχήθηκαν χιλιάδες πιστοί στο νέο Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.Αντώνιο

«Αξιος» ευχήθηκαν χιλιάδες πιστοί στο νέο Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.Αντώνιο

Με χιλιάδες πιστούς να συρρέουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου και αρκετών Μητροπολιτών πραγματοποιήθηκε, η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου.

Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Οργανισμών, κλήρος και λαός.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση.

Στον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος, ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως, αναφέρθηκε στην πορεία και στην διακονία του Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Αντωνίου χαρακτηρίζοντάς την «διακριτή και ξεχωριστή».

Μίλησε για την συνεργασία που είχαν τόσα χρόνια διαβεβαιώνοντας πως τα τάλαντα με τα οποία τον προίκισε ο Θεός τα καλλιέργησε και τα αύξησε προσφέροντάς τα για τον συνάνθρωπο.

Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σύνεση, τη σοφία και την ταπείνωσή του, αλλά και στην αγαστή συνεργασία του με την ομάδα των μητροπολιτών που ασχολούνται με τα οικονομικά της Εκκλησίας, από τη θέση του γενικού διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου τοποθετήθηκε το 2011 και την οποία υπηρετεί υποδειγματικά.

Τον προέτρεψε, επίσης, κάθε δυσκολία, λύπη, αλλά και χαρά να τα εναποθέτει στην Αγία Τράπεζα και, τέλος, του ευχήθηκε έτσι να συνεχίσει το έργο του, ώστε όταν φτάσει στο λιμάνι της αιωνιότητος να έχει την βεβαιότητα ότι διακόνησε την Εκκλησία πιστά.

«Αξιος» ευχήθηκε στο νέο Μητροπολίτη ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, Τάσος Γκουριώτης, ο οποίος είχε και σύντομη συνομιλία μαζί του, ζητώντας την ευλογία του (φωτό-βίντεο παρακάτω).

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Δήμαρχοι Γλυφάδας κ. Γεώργιος Παπανικολάου και Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, οι οποίοι πολέμησαν σφοδρά την υποψηφιότητά του με την ανακοίνωσή τους, μαζί με τον δήμαρχο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γ.Κωνσταντέλλο.

Αμέσως μετά καλωσόρισμα εκ μέρους του κλήρου, απηύθυνε ο Πρωτοσύγγελλος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ποίμνιο της τοπικής Εκκλησίας χαρακτηρίζοντας τον φιλότιμο και ευλογημένο, ενώ επεσήμανε για τους πολίτες των περιοχών πως πρόκειται για έναν ταλαιπωρημένο λαό, πληγωμένο και συχνά θρησκευτικά αδιάφορο που ζητά από την Εκκλησία χέρι συμπαράστασης.

«Σας δίνουμε σήμερα την καρδιά μας και καταθέτουμε στο ωμοφόριο σας όλη την ιερατική διακονία και ζωή μας προκειμένου από κοινού εσείς ως Επίσκοπος, εμείς οι Πρεσβύτεροι ως εργάτες του αμπελώνα του Κυρίου, να συνεργαστούμε θυσιαστικά για την Σωτηρία αυτού του πονεμένου λαού» τόνισε ο π. Αλέξιος.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος τόνισε: «Το άμετρον έλεος της Τρισηλίου Θεότητος, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, ηυδόκησε προ ολίγων ημερών να εκλεγώ Μητροπολίτης της θεοσώστου αυτής Μητροπόλεως. “Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν”. Όμως κυριολεκτικά αισθάνομαι πολύ μικρός προ του μεγέθους και του βάρους των ευθυνών, που με τις τίμιες ψήφους των Αγίων Αρχιερέων έθεσε στους αδυνάτους ώμους μου ο Μέγας Αρχιερεύς Κύριος Ιησούς Χριστός.

Εν ταπεινώσει δοξάζω την απέραντη ευσπλαχνία Του δι’ εμέ. Και ομολογώ, ότι είμαι δούλός Του, δούλος Ιησού Χριστού και διάκονος της Εκκλησίας Του, η Οποία με αποστέλλει να υπηρετήσω και να διακονήσω τους εν Χριστώ αδελφούς μου της κατά Γλυφάδα, Ελληνικό, Βούλα, Βάρη και Βουλιαγμένη τοπικής Εκκλησίας. Με αποστέλλει να διακονήσω τους αδελφούς μου εις “τύπον και τόπον Χριστού”.

Πράγμα που σημαίνει, ότι η όποια εξουσία του Επισκόπου δεν είναι κοσμική, αλλά καθαρά πνευματική. Είναι διακονία αγιασμού, ταπεινώσεως και αγάπης, κατά το πρότυπο του μεγάλου Αρχιερέως Ιησού Χριστού.

Και έχει ένα σκοπό· την σωτηρία των λογικών προβάτων του Θεού, δηλαδή την αιωνία ένωσή τους με τον Κύριο. Γι’ αυτό, όπως Εκείνος ήταν άγγελος ειρήνης, ομοίως και εγώ αποστέλλομαι από την Εκκλησία να γίνω άγγελος ειρήνης και πηγή γαλήνης για τις ταραγμένες από οποιαδήποτε αιτία ψυχές».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι τα πέντε βασικά σημεία στα οποία θα κινηθεί για την εκπλήρωση της ιερής αποστολής του είναι: «Πρώτον, η διαφύλαξη της Ορθοδόξου πίστεως. Διότι η πίστις της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι η έκφρασις της Αποκαλύψεως, που εδόθη από τον Χριστό στους αγίους αποστόλους και στους αγίους πατέρες. Και η πίστις αυτή είναι η οδός της σωτηρίας.

Δεύτερον, η πιστότητα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι το πραγματικό Θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού και η κιβωτός της Χάριτος του Θεού. Και υπακοή στον συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας μας.

Τρίτον, η διδασκαλία με θεολογικό λόγο, σοβαρό και σύγχρονο, όχι λαϊκιστικό, που αποβλέπει σε εξωτερικές εντυπώσεις, ούτε με φανατισμούς και απολυτοποιήσεις ορισμένων πλευρών.

Διότι ο λόγος της Εκκλησίας, αποσκοπεί στην λύση των εσωτερικών υπαρξιακών προβλημάτων του ανθρώπου, και πρέπει να είναι ενοποιητικός και ειρηνικός.

Τέταρτον, η αγάπη και στήριξη των Συμπρεσβυτέρων μου, εφ’ όσον βεβαίως και εκείνοι αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της πίστεως.

Ο Επίσκοπος είναι ο κυβερνήτης του πλοίου της Εκκλησίας.

Και όπως δεν νοείται κυβερνήτης χωρίς πλήρωμα, έτσι δεν νοείται και Επίσκοπος χωρίς τους πολυτίμους και αξίους συνεργάτες του, που είναι οι Πρεσβύτεροι· τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα και τα χέρια του Επισκόπου σε κάθε Ενορία.

Πέμπτον, η αξιοποίηση των χαρισμάτων των λαϊκών μελών του Σώματος του Χριστού και ενεργοποίησή τους στην εκκλησιαστική μας Κοινότητα, διότι χωρίς ορθόδοξο λαό δεν νοείται Εκκλησία. Ιδιαιτέρως θα ασχοληθώ με τους νέους.

Οι νέοι δεν είναι απλώς η ελπίδα του μέλλοντος, είναι και η δυναμικότητα του παρόντος.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη αγάπη προς τους νέους, όχι μόνον διότι σχεδόν σε ολόκληρη την μέχρι σήμερα ιερατική μου ζωή ασχολούμαι με αυτούς, αλλά και διότι μέσα από τους προβληματισμούς τους, και τον ασυμβίβαστο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα διάφορα θέματα, ανακαλύπτει κανείς την ουσία της ορθοδόξου ζωής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γι’ αυτό θέλω να συζητώ με νέους ανθρώπους, που αναζητούν το πραγματικό νόημα της ζωής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.