ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Προειδοποίηση από ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε Ελλαδική Εκκλησία: Έρχονται κυρώσεις για το θέμα της Ουκρανίας

Προειδοποίηση από ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε Ελλαδική Εκκλησία: Έρχονται κυρώσεις για το θέμα της Ουκρανίας

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ετοιμάζει λίστα κυρώσεων κατά της Ελλαδικής Εκκλησία η οποία ενδέχεται να βλάψει και οικονομικά τη χώρα.

Η Ρωσική Εκκλησία προειδοποίησε με αυστηρό τρόπο πως σε περίπτωση που οι ηγέτες της Ελληνικής Εκκλησίας αναγνωρίσουν την φατριαστική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, θα εφαρμοστούν κυρώσεις.

Οι πιθανές κυρώσεις θα επηρεάσουν τα έσοδα από τον προσκυνηματικό τουρισμό που αποτελούν σημαντικό έσοδο για την οικονομία της Ελλάδας.

Η σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη συνεδρίασή της στις 17/10, ουσιαστικά έδειξε “κίτρινη κάρτα” προς την Ελληνική Εκκλησία. Στην απόφασή της Ρωσικής συνόδου, αναφέρεται πως σε περίπτωση που ο ηγέτης της Ελληνικής Εκκλησίας αναγνωρίσει τον ηγέτη της ορθοδόξου ουκρανικης εκκλησίας Επιφάνιο, τότε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα τον μνημονεύει στις λειτουργίες της. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει αποκοπή των σχέσεων ανάμεσα στους ηγέτες των εκκλησιών.

Επίσης αποφασίστηκε να διακοπεί κάθε είδους σχέση με τους Έλληνες θρησκευτικούς ηγέτες που θα αναγνωρίσουν τους φατριαστές. Δηλαδή πλέον οι ιερείς της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, στα πλαίσια των κυρώσεων, δεν θα μπορούν να μετάσχουν σε μία λειτουργία την οποία θα διευθύνει επίσκοπος ο οποίος έχει αναγνωρίσει τους φατριαστες. Αυτό θα ισχύει και για όλους τους χριστιανούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η πιο σκληρή απόφαση στα πλαίσια των κυρώσεων, είναι ότι οι δεν θα ευλογούνται πλέον από τους θρησκευτικούς λειτουργούς οι προσκυνηματικές επισκέψεις. στην ανακοίνωση της συνόδου περιγράφεται πως αυτή η απόφαση της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας θα κοινοποιηθεί στους φορείς και τις οργανώσεις προσκυνηματικου τουρισμού. Για να το πούμε αλλιώς, η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο το πατριαρχείο της Μόσχας αλλά και τις εκκλησίες που υπάγονται σε αυτό. Μεταξύ αυτών είναι οι χώρες της πρώην σοβιετικής Ένωσης, η Μογγολία, η Ιαπωνία και η Κίνα.

Οι πιστοί της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας που είναι η δεύτεροι σε αριθμό μετά από αυτούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι από αυτούς που κάνουν τις περισσότερες προσκυνηματικές επισκέψεις.

Η Ελλάδα που έχει το 20% του εισοδήματός της από τον τουρισμό, είναι από τις περιοχές που προτιμούν για θρησκευτικό τουρισμό οι Ρώσοι. Σύμφωνα με τις εταιρείες που οργανώνουν προσκυνηματικές εκδρομές η Ελλάδα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής πρώτος προορισμός μετά από το Ισραήλ. Μερικά από τα πλέον επισκεπτόμενα μέρη είναι ο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη, ο Άγιος Σπυρίδωνας στο νησί της Κέρκυρας Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα και τα μοναστήρια στα Μετέωρα.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ακόμη δεν έκανε κάποιο ξεκάθαρο μήνυμα για τους θρησκευτικούς ηγέτες που στηρίζουν τους φατριαστές της Ουκρανίας. Αλλά σύμφωνα με δήλωση που έκανε πηγή του Πατριαρχείου της Μόσχας προς το Sputnik, σύντομα θα δημιουργηθεί μία λίστα αυτών των επισκόπων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο γραμματέας Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Αρχιμανδρίτης Ιγκόρ Γιακιμτσουκ, δήλωσε πως “Συγκεντρώνουμε πληροφορίες σχετικά με τις συλλειτουργίες που γίνονται με τους Ουκρανούς φατριαστες. Στην κατεύθυνση των αποφάσεων της συνόδου, θα τερματιστούν οι σχέσεις με τους Έλληνες επισκόπους που θα επιτρέψουν λειτουργία στους φατριαστες και θα τερματιστούν και οι επισκέψεις στις περιοχές που ελέγχονται από εκείνους”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.