ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Την συσχετίζουν για πρώτη φορά με τον καρκίνο του εγκεφάλου – Ανάλυση σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Την συσχετίζουν για πρώτη φορά με τον καρκίνο του εγκεφάλου – Ανάλυση σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους

Η καθημερινή έκθεση στους ρύπους των οχημάτων αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του εγκεφάλου, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Μία νέα έρευνα συσχετίζει για πρώτη φορά την ατμοσφαιρική ρύπανση με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από τον Καναδά, υπαίτια γι’ ατή τη συσχέτιση είναι νανομόρια των ρύπων που εισβάλλουν στον εγκέφαλο μεταφέροντας καρκινογόνες ουσίες.

Τα νανομόρια αυτά είναι τα εξαιρετικά μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια (ultra-fine particles, UFPs). Παράγονται από την καύση των καυσίμων, ιδίως από τα οχήματα που χρησιμοποιούν ντήζελ. Η αυξημένη έκθεση σε αυτά, αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του εγκεφάλου, ο οποίος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι σπάνιος. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κάθε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντίστοιχη με τη μετακόμιση από έναν ήσυχο δρόμο σε έναν πολυσύχναστο, οδηγεί σε 1 πρόσθετο κρούσμα καρκίνου του εγκεφάλου ανά 100.000 κατοίκους.

«Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μεγάλοι», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian ο επικεφαλής ερευνητής Dr Scott Weichenthal, επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο McGill. «Ωστόσο είναι πολύ σημαντικοί, διότι όλοι εκτίθενται σε αυτούς. Έτσι, όταν πολλαπλασιάζεις έναν μικρό κίνδυνο με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ξαφνικά έχεις πάρα πολλά κρούσματα».

Ο Dr Weichenthal συνέχισε: «Σε μία μεγάλη πόλη, ο αριθμός των νέων περιστατικών μπορεί να είναι σημαντικός. Και αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα όταν μιλάμε για όγκους που συχνά αποβαίνουν μοιραίοι».

Ανάλυση σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση των ιατρικών φακέλων 1,9 εκατομμυρίων Καναδών. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιατρικά στοιχεία τους που αφορούν την περίοδο 1991-2016. Ύστερα τα συνέκριναν με στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Αυτού του είδους οι μεγάλες έρευνες παρέχουν ισχυρές ενδείξεις, αλλά όχι αιτιολογικές συσχετίσεις. Ο Dr Weichenthal τονίζει ότι η συσχέτιση που έχει ο καρκίνος του εγκεφάλου με τα νανομόρια είναι «εκπληκτικά σταθερή». Ωστόσο επειδή η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που την καταδεικνύει, τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τον τοξικό αέρα και με άλλες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, όπως:

  • Η σημαντικά μειωμένη ευφυΐα
  • Η άνοια
  • Τα προβλήματα ψυχικής υγείας

Μάλιστα οι συσχετίσεις αυτές έχουν παρατηρηθεί σε ενήλικες και παιδιά. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση ως «σιωπηρή έκτακτη ανάγκη για την δημόσια υγεία».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Epidemiology. Όπως έδειξε, κάθε αύξηση της έκθεσης στους ρύπους κατά 10.000 νανομόρια ανά κυβικό εκατοστό, αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 10%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσοι εκτίθενται σε επίπεδα ρύπανσης 50.000 νανομόρια/cm3, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του εγκεφάλου, έναντι όσων εκτίθενται σε επίπεδα 15.000 νανομόρια/cm3, κατά τον Dr Weichenthal.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.