Πιείτε καφέ για να… μειώσετε κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος

Πιείτε καφέ για να… μειώσετε κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος

Περισσότερα οφέλη από το να βοηθάει στο να ξυπνάμε ευκολότερα το πρωί φαίνεται πως έχει, ο καφές. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ που εξέτασαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, από τους οποίους περισσότερο από το 75% έπινε καφέ.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer όσοι κατανάλωναν καφέ είχαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος. Σύμφωνα με τους μελετητές οι κόκκοι καφέ περιέχουν πολυφαινόλες που ενδέχεται να αποτρέπουν τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

«Τα ευρήματά μας είναι καθησυχαστικά για την υγεία υποδηλώνοντας πως ο καφές μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη», δήλωσε ο Δρ. Una McMenamin.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Kim Tu Tran δήλωσε: «Άτομα που συνηθίζουν να πίνουν καφέ θα μπορούσαν να δουν πως η συνήθεια αυτή είναι καλή για την υγεία τους. Αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά και την καφεΐνη που περιέχονται στον καφέ, τα οποία μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο. Πρέπει να σημειώσουμε όμως πως η προστασία που προσφέρει ο καφές δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ ή/και η απώλεια βάρους».

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο στη Γλασκώβη, διαπίστωσε πως ηλικιωμένοι -ακαδημαϊκής εκπαίδευσης- άνθρωποι που έπιναν αλκοόλ ήταν πιο πιθανό να πίνουν και καφέ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 365.157 ανθρώπους που έπιναν καφέ και 100.000 που δεν είχαν το δημοφιλές ρόφημα στις προτιμήσεις τους, για περισσότερα από 7,5 χρόνια.

Κατά την περίοδο αυτή 88 άτομα είχαν διαγνωσθεί με την πιο κοινή μορφή καρκίνου του ήπατος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη η οποία εξέταζε τον στιγμιαίο, τον αλεσμένο και τον καφέ χωρίς καφεΐνη διαπίστωσε πως ο κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκίνου ήταν εξίσου χαμηλός για όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και άλλων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του εντέρου και του στομάχου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.