754
Η Ομόνοια ανακαινίζεται, αλλά η Μενάνδρου γίνεται πεδίο μάχης. Ποιος θα επικρατήσει; | CreativeProtagon/ΙntimeNews/Sooc

Ποιος θα κερδίσει τη μάχη στο κέντρο της Αθήνας;

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 17 Φεβρουαρίου 2020, 14:00
Η Ομόνοια ανακαινίζεται, αλλά η Μενάνδρου γίνεται πεδίο μάχης. Ποιος θα επικρατήσει;
|CreativeProtagon/ΙntimeNews/Sooc

Ποιος θα κερδίσει τη μάχη στο κέντρο της Αθήνας;

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 17 Φεβρουαρίου 2020, 14:00

Μια δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν δρόμο όπως η Μενάνδρου, έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα μεγάλο και περίπλοκο πρόβλημα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Περιοχές-γκέτο, μαφίες, παραβατικότητα, από τη μία, και από την άλλη, η ανάπλαση της Ομόνοιας, επενδύσεις σε real estate στο ιστορικό –και υποβαθμισμένο– κέντρο και μπαράζ ανακοινώσεων και εγκαινίων νέων ξενοδοχείων ή καταλυμάτων.

Ενα δισυπόστατο σχήμα που αναπτύσσεται ταυτόχρονα. Ποια πλευρά του θα επικρατήσει; Η υγιής ή η παθογενής;

Οποιαδήποτε αστική ανάπτυξη, πάντως, δεν μπορεί να συμβαδίσει με ένα τέτοιο σκηνικό αιματηρής συμπλοκής.

«Αυτά είναι συχνά συμβάντα. Δεν υπάρχει αστυνόμευση σε αυτή την περιοχή», λένε ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στο κέντρο.

«Ενώ έχει καθαρίσει η πλατεία Βάθη, σε σχέση με το παρελθόν, στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο είναι εντελώς άλλη η κατάσταση», αναφέρουν. Αρχής γενομένης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004.

Πάνε πάνω από δέκα χρόνια που το κέντρο της Αθήνας έχει αποκτήσει συμπαγείς εστίες παραβατικότητας. «Είχε καθαρίσει επί Δένδια. Τότε είχε γίνει μια προσπάθεια», παρατηρούν οι ίδιοι τουριστικοί παράγοντες.

Αλλά και σήμερα, στην Ομόνοια, «γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια. Να δούμε τώρα τι θα αλλάξει με τους “Μαύρους Πάνθηρες”», τη νέα ομάδα της αστυνομίας για αποτροπή εγκληματικών ενεργειών. «Στον Κεραμεικό δεν μπορείς να περπατήσεις», περιγράφουν.

Μπορεί σε αυτές τις περιοχές να επανέλθει η κανονικότητα μέσω επιχειρηματικής δραστηριότητας;

«Δεν υπάρχει ελληνικό μαγαζί σε αυτές τις περιοχές και τα ξένα μαγαζιά δεν ελέγχονται. Δεν τους ακουμπάνε», λένε. «Και με αυτό γιγαντώνεται κάθε κατάσταση, η όποια δραστηριότητα και παρα-δραστηριότητα. Αν δεν λυθεί αυτό, δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία δύο χρόνια, με την άνοδο της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, παρατηρούμε να πυκνώνουν δραστηριότητες και επιχειρηματικές κινήσεις που συνδέονται με τη φιλοξενία. Βραχυχρόνιες μισθώσεις και διαμερίσματα να διατίθενται ως καταλύματα σε τουρίστες και νέα ξενοδοχεία, σουίτες, ενοικιαζόμενα, ή τύπου boutique.

Μπορούν αυτά να φέρουν την αλλαγή; Δεν έχει αρχίσει η προσφορά να ξεπερνά τη ζήτηση;

«Προφανώς και αυτή τη στιγμή η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση», υπογραμμίζουν οι ξενοδόχοι. Θα έχουν όλα αυτά τα καταλύματα ικανή δραστηριότητα για να επικρατήσουν ενάντια στην παθογένεια; Και να αντιστρέψουν την κατάσταση που επικρατεί; «Αλλά και όλα αυτά τα κτίρια, που είναι κλειστά, τι άλλο θα μπορούσαν να γίνουν; Μόνο ξενοδοχεία», παραδέχονται οι ίδιοι τουριστικοί παράγοντες. Θα έπρεπε ωστόσο κάποια στιγμή η σύνθεση της ανάπτυξης στην Αθήνα να βασιστεί πάνω σε μία στρατηγική.

«Η προφανής διέξοδος είναι αυτό. Η φιλοξενία. Δεν ξέρουμε πόσο θα ισορροπήσει η αγορά. Σήμερα η προσφορά είναι πιο επιταχυνόμενη από τη ζήτηση», υπογραμμίζουν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Η αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων στην Αθήνα και ο ταχύτερα αυξανόμενος αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) φαίνεται να επηρεάζουν τις πληρότητες και τα έσοδα ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία. Την ώρα που οι διεθνείς αφίξεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» καταγράφουν ρεκόρ, με 25,57 εκατομμύρια επιβάτες το 2019 (+6% από το 2018).

Την ίδια χρονιά, τα αποτελέσματα στα αθηναϊκά ξενοδοχεία ήταν αρνητικά, με πτώση 2,2% στην πληρότητα, 1,4% στο έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) και οριακή θετική μεταβολή (0,9%) στη Μέση Τιμή Δωματίου. Με βάση τα ίδια στοιχεία, τα διαθέσιμα δωμάτια στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν από το 2015 έως το 2019 κατά 7%, στην Ανατολική Αττική 3%, στα νότια του νομού κατά 1% και στα βόρεια 5%.

Ο αριθμός δωματίων και κλινών στα ξενοδοχεία συνεχώς αυξάνεται με νέες επενδύσεις σε μονάδες.

Από το 2018 έχουν εκδοθεί δεκάδες άδειες για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων στην ελληνική πρωτεύουσα, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται κυρίως στην ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες. Ακόμα και σε περιοχές προβληματικές, όπως η Αγίου Μελετίου, η Μάρνη κ.ά.

«Οι Ισραηλινοί πιστεύουν πάρα πολύ στην περιοχή. Εκτιμούν ότι το νέο “big thing” είναι η Ομόνοια», επισημαίνουν ξενοδόχοι του ιστορικού κέντρου. «Αγοράζουν πακέτα διαμερίσματα απευθείας από τις τράπεζες. Είκοσι, 25 διαμερίσματα».

Και αναφέρουν χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός ισραηλινού επενδυτή, ο οποίος αρχικά «ήθελε να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο Τελ Αβίβ. Τελικά αγόρασε ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και του περίσσεψαν και χρήματα».

Σήμερα «βλέπω βελτίωση. Αλλά η κατάσταση έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Και από το 2004 τα έχω δει όλα», λέει ξενοδόχος της Αθήνας.

Ομως, το ερώτημα αν η επιχειρηματικότητα απωθεί την εγκληματικότητα ή η εγκληματικότητα «μαραζώνει» την επιχειρηματικότητα, δεν έχει απαντηθεί ακόμα στην πράξη.

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα υγείας σε μια παθογενή περιοχή. «Αλλά μόνο η επιχειρηματικότητα δεν φτάνει» για να τη «γιατρέψει». Για να διώξει την εγκληματικότητα. «Πρέπει να ισχύουν και άλλες συνθήκες», τονίζει ο ίδιος. Νόρμες που σε άλλες χώρες θεωρούνται σταθερές, «δεν ισχύουν σε αυτήν εδώ τη χώρα».
Εφόσον υφίστανται και αυτές, τότε μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...