839
. | CreativeProtagon

Είναι το «καινούργιο» η Κατερίνα Νοτοπούλου;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2018, 18:40
.
|CreativeProtagon

Είναι το «καινούργιο» η Κατερίνα Νοτοπούλου;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2018, 18:40

Λέγεται ότι ένα από τα τελευταία δώρα που θα ήθελε για τη γιορτή της θα ήταν το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Φαίνεται όμως ότι τελικά η μπίλια στο κυβερνών κόμμα έπεσε στην Κατερίνα Νοτοπούλου. Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της αναμένεται να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πριν από πέντε χρόνια, το όνομα της Κατερίνας Νοτοπούλου είχε ακουστεί για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Η 25χρονη Θεσσαλονικιά, που σύμφωνα με το βιογραφικό της «έχει ειδικευτεί στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και στην Ανάλυση Πολιτικού Λόγου», ήταν ένα φρέσκο πρόσωπο. Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ την γνώριζε, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2010 είχε κρατήσει το γραφείο Τύπου της παράταξης «Ανοιχτή πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε ειλικρινείς, τόσο το 2010 όσο και το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δυνατά στελέχη για να κατεβάσει στο δήμο. Αντί να ρισκάρει με ένα νέο πρόσωπο όπως η κυρία Νοτοπούλου, έμεινε στα τετριμμένα. Κατέβασε τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ο οποίος –με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλπάζει προς την εξουσία- πήρε μόλις 10,57%.

Η Νοτοπούλου είναι παιδί του κέντρου. Τελείωσε το 17ο Λύκειο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί επέστρεψε πριν από δυόμιση μήνες, για να παρευρεθεί στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με την ιδιότητα της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης). Ήταν αλματώδης η εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια. Αν εξαιρέσουμε την κομματική της προϋπηρεσία (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και άνθρωπος των κινημάτων), δεν υπάρχει καμιά γνωστή δουλειά της, με την εξαίρεση μιας σύμβασης δυο μηνών στον δήμο Θεσσαλονίκης, ως καθαρίστρια, πόστο στο οποίο δεν πήγε ούτε για μια μέρα, όπως ομολόγησε η ίδια. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελαβε 10.169 ψήφους και τερμάτισε 16η από 20 υποψηφίους.

Τον Νοέμβριο του 2016, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση παραρτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Διόρισε την Κατερίνα Νοτοπούλου προϊσταμένη, δείχνοντας ότι επενδύει επάνω της. Στην ουσία, το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ένα «μάτι» του Τσίπρα στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που στερούνταν λόγω του ότι υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης ήταν η Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά των ΑΝΕΛ και όχι κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νοτοπούλου στηρίχτηκε από το Μαξίμου σε βαθμό παραγκωνισμού της Κόλλια και οι δυο γυναίκες δεν τα πήγαν ποτέ καλά μεταξύ τους. Τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ανασχηματισμό και ανέθεσε το ΥΜΑΘ στην Κατερίνα Νοτοπούλου. Η πρώτη της κίνηση ήταν να δώσει μέσω διαρροής την είδηση ότι θα μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις προς φορείς που είχε εγκρίνει η Κόλλια πριν φύγει από το υπουργείο και μάλιστα έδωσε και τη σχετική λίστα. Παράλληλα, μετά από λίγο καιρό, η ίδια ανακοίνωσε μια σειρά δικών της χρηματοδοτήσεων για δράσεις νέων.

Προσπαθεί να περάσει την εικόνα της νέας, μοντέρνας γυναίκας, με ευαισθησίες και ενδιαφέροντα, καλλιέργεια και εργατικότητα. Εμφανίζεται μόνον όπου πιστεύει ότι θα τονώσει αυτήν την εικόνα και αποφεύγει τις κακοτοπιές, έστω κι αν αυτές άπτονται της αρμοδιότητάς της. Προτιμά στη συνείδηση του κόσμου να είναι «η Κατερίνα των κινημάτων» και όχι «η υπουργός Νοτοπούλου».

Ομως, ο πειρασμός της εξουσίας είναι μεγάλος, όπως και οι υποχρεώσεις της. Για παράδειγμα, οι μαθητές της Δράμας παρέλασαν ενώπιόν της στη Δράμα στις 28 Οκτωβρίου. Όσο κι αν η ίδια είναι εναντίον των παρελάσεων, δεν ήταν δυνατόν να μην είναι η επίσημη εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε κάποια πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Δείχνει να απολαμβάνει τον οδηγό και τους αστυνομικούς, την πολυτέλεια που συνεπάγεται η υπουργοποίησή της. Από την ώρα που ανέλαβε το πρωθυπουργικό γραφείο, εμφανίζεται πάντα με συνοδεία και προσέχει πάρα πολύ την εμφάνισή της. Παράλληλα, εμφανίζεται στα social media ως απλή, προσιτή και καλή φίλη. Πάντα με πολύ επιμελημένες εικόνες και φωτογραφίες ιδανικές για το instagram, πάντα πρωταγωνίστρια και πολύ συχνά μόνη της, δείχνοντας τα παπούτσια ή τα ρούχα της. Σε καφέ με τους φίλους της, στον δρόμο, σε εκδηλώσεις με υπουργούς, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Γιατί, όμως, να μην θέλει να είναι υποψήφια δήμαρχος; Είναι γνωστό στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, σύνδεσμός της με το Μαξίμου, έκανε τα πάντα προκειμένου να βρεθεί μια άλλη υποψηφιότητα του κόμματος για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Προσπάθησε να βρει άτομο με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά ή κάποιον από την Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βρέθηκε, όμως, τέτοιο άτομο, προφανώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επένδυσε σε κανέναν άλλον εκτός της Κατερίνας Νοτοπούλου. Ομως, για την ίδια, είναι μια άβολη εξέλιξη, διότι μέσα σε λίγους μήνες καλείται να αναλάβει έναν σοβαρό ρόλο χωρίς καμιά απολύτως εξασφάλιση. Δεν έχει την εμπειρία που θα την κάνει να νιώσει σίγουρη ότι μπορεί να διεκδικήσει τον δήμο, να σκεφτεί τεχνοκρατικά, να ενημερωθεί για κάθε γωνιά της πόλης και να είναι έτοιμη για debate. Επίσης, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στο πρόσωπό της όλοι βλέπουν μια νέα και εργατική γυναίκα. Πολλοί βλέπουν τις μειώσεις των συντάξεων, τη φθορά του Αλέξη Τσίπρα, την αλματώδη πορεία μιας γυναίκας χωρίς καθόλου να ζοριστεί, τα λεωφορεία που αργούν, τον Θερμαϊκό που βρωμάει. Εάν το ποσοστό της δεν είναι ικανοποιητικό, όμως, δεν θα είναι ο Τσίπρας που θα εισπράξει τη φθορά, αλλά η ίδια. Το γνωρίζει, προσπάθησε να το αποφύγει, αλλά φαίνεται ότι δεν το κατάφερε. Εξάλλου, πώς θα μπορούσε να πει όχι σε εκείνον που την ανέδειξε μέσα σε μια μέρα;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...