938
Selfies μπροστά από το ψηφιακό και eco friendly εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» | Γιώργος Λούβαρης

Ενα εκλογικό κέντρο οικολογικό και hitech για την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 07:15
Selfies μπροστά από το ψηφιακό και eco friendly εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά»
|Γιώργος Λούβαρης

Ενα εκλογικό κέντρο οικολογικό και hitech για την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 07:15

Το ραντεβού που δίνει το εκλογικό περίπτερο του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με τους κατοίκους της πρωτεύουσας, είναι σε ένα από τα πιο κεντρικά και όμορφα σημεία της πόλης. Επί της οδού Σταδίου, μπροστά από την Παλιά Βουλή, λίγα βήματα μακριά από το άγαλμα του έφιππου Κολοκοτρώνη. Οι τουρίστες περνούν, κοντοστέκονται και βγάζουν selfies με φόντο τις δύο ροδιές που έχουν τοποθετηθεί δεξιά και αριστερά από την είσοδο του περιπτέρου, ψηφοφόροι προχωρούν στα ενδότερα και ενημερώνονται από τους εθελοντές για το πρόγραμμα, λένε τα παράπονά τους, εκφράζουν τις ελπίδες τους για το τι θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο για την πόλη.

Ο συνεργάτης του υποψηφίου δημάρχου, Βασίλης Τσιατσιάμης, μας υποδέχεται και μας εξηγεί την οικολογική -και όχι μόνο- φιλοσοφία του συγκεκριμένου εκλογικού κέντρου, το οποίο φιλοδοξεί να διδάξει προεκλογικό πολιτισμό σε μία Αθήνα που σε περασμένες εποχές έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τα δεκάδες πεταμένα ψηφοδέλτια, τις σκισμένες και ποδοπατημένες αφίσες και την παντελή έλλειψη αισθητικής.

Κόσμος μπροστά από το εκλογικό περίπτερο επί της Σταδίου, ενημερώνεται για τα σχέδια που έχει ο Κώστας Μπακογιάννης και οι συνεργάτες του για την Αθήνα

Το σκεπτικό είναι να μοιράζεται μόνο ένα κεντρικό φυλλάδιο, προκειμένου να μην γίνεται άσκοπη σπατάλη χαρτιού. «Φυλλάδια μάς ζητούν κυρίως οι ψηφοφόροι μεγαλύτερης ηλικίας. Οι νεότεροι, που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορούν να ενημερώνονται απευθείας από το info kiosk που βρίσκουν εδώ και περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη» εξηγεί ο κ. Τσιατσιάμης.

Συνειδητά λιγότερα τα φυλλάδια, προκειμένου να μην γίνει σπατάλη χαρτιού και ο κόσμος να ενημερώνεται μέσα από το ψηφιακό Touch-screen info kiosk

Οι τέσσερις ξύλινοι και όχι πλαστικοί κάδοι ανακύκλωσης, φιλοδοξούν με τη σειρά τους να αφυπνίσουν την οικολογική συνείδηση των πολιτών, ή, έστω, σηματοδοτούν ότι στο κοντινό μέλλον η νέα δημοτική αρχή (αν επικρατήσει ο συνδυασμός Μπακογιάννη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) θα προσπαθήσει να τη διαμορφώσει.

Με φόντο την Παλιά Βουλή

Τα συνθήματα που είναι γραμμένα σε στρατηγικά σημεία αυτής της eco-friendly κατασκευής, είναι και αυτά εναρμονισμένα με έναν φρέσκο τρόπο σκέψης: «Αθήνα ψηλά. Σηκώνουμε Ανάστημα / Με πολλή λογική και λίγη τρέλα βάζουμε μπρος την πόλη / Φέρνουμε τα κάτω πάνω (σ.σ εννοώντας ότι στόχος είναι να σηκωθεί η Αθήνα και πάλι)».

Οι ξύλινοι κάδοι ανακύκλωσης

Εκτός από οικολογική συνείδηση, το συγκεκριμένο περίπτερο εκπέμπει και κοινωνικές ευαισθησίες καθώς, χάρη στην ειδική ράμπα του, είναι προσβάσιμο και από ΑΜΕΑ. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η αγάπη προς τις νέες τεχνολογίες, με ειδικά σημεία όπου οι επισκέπτες μπορούν να φορτίζουν τα smartphones τους, free wi-fi, και ηλεκτρονικούς υπολογιστές-οθόνες, μέσα από τα οποία προβάλλονται αποσπάσματα από την παρουσίαση του προγράμματος και του συνδυασμού.

Ακόμη και τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στο εκλογικό περίπτερο είναι οικολογικά, με σεβασμό στο περιβάλλον

Το εκλογικό κέντρο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 09.00 ως τις 23.00, με περίπου 50 εθελοντές να είναι παρόντες σε βάρδιες. «Μας επισκέπτεται πολύς κόσμος και του κάνει μεγάλη εντύπωση ότι δεν πρόκειται για ένα κλασικό περίπτερο που έχουν συνηθίσει να βλέπουν σε προηγούμενες χρονιές. Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι αναβιώνει το ενδιαφέρον των Αθηναίων για τις εκλογές, το εισπράττεις όχι μόνο από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που παραδοσιακά ασχολούνται και ενημερώνονται, αλλά και από πολύ νέους ανθρώπους, σα να έχουν ανάγκη την ανανέωση, κάτι διαφορετικό, διαδραστικό, που θα φέρει και στην πράξη κάτι διαφορετικό στην πόλη» τονίζει ο συνεργάτης του Κώστα Μπακογιάννη.

Οθόνες προβάλλουν αποσπάσματα από την παρουσίαση του προγράμματος

Ποια είναι τα βασικότερα ερωτήματα και προβληματισμοί που θέτουν οι επίδοξοι ψηφοφόροι όταν περνούν το κατώφλι του εκλογικού κέντρου της Σταδίου; Πώς ακριβώς θα ψηφίσουν με βάση τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ποια ονόματα υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο, τι προβλέπει το πρόγραμμα για την καθαριότητα και την ασφάλεια στις γειτονιές της Αθήνας, αν υπάρχουν σχέδια ώστε να αποκτήσει περισσότερο πράσινο.

Ενα από τα χαρακτηριστικότερα συνθήματα του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά»

Εικοσάρηδες που νιώθουν την ανάγκη να ασχοληθούν με όσα συμβαίνουν γύρω τους και να μην αφήσουν αναξιοποίητο το εκλογικό τους δικαίωμα, καταστηματάρχες από τα γύρω μαγαζιά που ενδιαφέρονται για το πρόσωπο και τη λειτουργικότητα της πόλης, μικροί, μεγάλοι και φυσικά τουρίστες που βγάζουν selfies με φόντο τις ροδιές που επιλέχθηκαν και λόγω της ελληνικότητας του καρπού αλλά και επειδή φέρνουν γούρι, συνθέτουν το ανθρώπινο μωσαϊκό της επισκεψιμότητας αυτού του σημείου στην καρδιά της πόλης.

Ο συνεργάτης του Κώστα Μπακογιάννη Βασίλης Τσιατσιάμης μπροστά από το σημείο στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να φορτίζουν τα smartphones τους

Στην κεντρική εκδήλωση της Δευτέρας 20 Μαΐου 2019, στις 20.00, ο Κώστας Μπακογιάννης θα μιλήσει με φόντο την Παλιά Βουλή ενώ, πιστοί στην οικολογική συνείδηση, οι υπεύθυνοι του εκλογικού κέντρου, θα φροντίσουν ώστε να μην πατήσει κανείς το πράσινο και τα όμορφα παρτέρια με λουλούδια της συγκεκριμένης περιοχής. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα λιγοστά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου μπορείς να δεις φρέσκο χώμα, καλοποτισμένο γρασίδι και πολύχρωμα λουλούδια. Κάθε βράδυ στο σχόλασμά τους, οι εθελοντές άλλωστε, καθαρίζουν και περιμετρικά τον χώρο, αποδεικνύοντας πως αν φέρεσαι με αγάπη σε ένα σημείο της πόλης, μπορεί να ανθίσει και να ξεχωρίσει.

Και ένα αναπάντεχο γεγονός: η μπάντα του Δήμου Αθηναίων βρέθηκε μπροστά από το εκλογικό περίπτερο για να συνοδεύσει την κατάθεση στεφάνου του συλλόγου των απανταχού Βαλτετσιωτών «Ο Κολοκοτρώνης» στο έφιππο άγαλμα του Γέρου του Μωριά

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...