721
Οι δύο κορυφαίοι προπονητές, Γιούργκεν Κλοπ και Πεπ Γκουαρντιόλα | CreativeProtagon/Reuters

Γκουαρντιόλα – Κλοπ: το «μπρα ντε φερ» του αιώνα

Sportscaster Sportscaster 13 Μαΐου 2019, 12:17
Οι δύο κορυφαίοι προπονητές, Γιούργκεν Κλοπ και Πεπ Γκουαρντιόλα
|CreativeProtagon/Reuters

Γκουαρντιόλα – Κλοπ: το «μπρα ντε φερ» του αιώνα

Sportscaster Sportscaster 13 Μαΐου 2019, 12:17

Στις 17:00 (Ελλάδας), που άρχιζαν τα ματς, το έπαιρνε η Μάντσεστερ Σίτι.

Στις 17:18, που ο Μανέ άνοιξε το σκορ στο «Ανφιλντ», η Λίβερπουλ.

Στις 17:38, που ο Λαπόρτ ανέτρεψε το προβάδισμα της Μπράιτον, πάλι η Σίτι.

Κι αυτό δεν άλλαξε, μέχρι το τέλος.

Η ακροτελεύτια αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ ήταν ο ιδανικός επίλογος ενός ποδοσφαιρικού θρίλερ, που όμοιό του δεν είχαν ζήσει τα αγγλικά γήπεδα. Ο τίτλος του πρωταθλητή είχε κριθεί στο φινάλε και στο παρελθόν -επτά φορές-, όμως ποτέ άλλοτε τα δύο πρώτα άλογα δεν μας είχαν χαρίσει μια τόσο θεαματική κούρσα.

Για να τερματίσει πρώτη, η Σίτι χρειάστηκε να πραγματοποιήσει μια άψογη διαδρομή με 14 διαδοχικές νίκες. Από τις 29 Ιανουαρίου κι έπειτα, δεν έχασε ούτε ένα βαθμό! Η Λίβερπουλ, από την άλλη, που έκανε μια τρομακτική υπέρβαση, στο τέλος έμεινε με άδεια χέρια. Εχασε το τρόπαιο με μόλις μια ήττα -από τη Σίτι στις 3 Ιανουαρίου- σε ολόκληρη σεζόν. Για τα δεδομένα της αγγλικής λίγκας, αυτό είναι πιο σπάνιο και από μπλε διαμάντι.

Με τους 97 βαθμούς (σε 38 ματς) που συγκέντρωσε, η Λίβερπουλ θα μπορούσε να κατακτήσει οποιοδήποτε πρωτάθλημα από συστάσεως της Πρέμιερ Λιγκ (1992-1993), εκτός από δύο: το εφετινό και το περυσινό. Αυτή η συγκομιδή – ρεκόρ στα χρονικά της δεν ήταν αρκετή για να της εξασφαλίσει τον πρώτο της τίτλο εδώ και 29 χρόνια, επειδή η Σίτι πέτυχε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο: να φτάσει (παρά δύο) τους 100 πόντους για δεύτερη σεζόν στη σειρά! Είναι η πρώτη φορά που δύο ομάδες στην ίδια σεζόν ξεπερνούν τους 90 βαθμούς, έχοντας σκοράρει -στο σύνολο- 184 γκολ. Το υπέροχο «μπρα ντε φερ» των δύο κορυφαίων προπονητών του καιρού μας, του Πεπ Γκουαρντιόλα και του Γιούργκεν Κλοπ, ανέβασε τον πήχη της πρωτιάς σε ύψη απίστευτα. Η τρίτη ομάδα της βαθμολογίας, η Τσέλσι, τερμάτισε… 26 βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Το έκτο Πρωτάθλημα της Σίτι -τέταρτο στα οκτώ τελευταία χρόνια- ήταν το πιο δύσκολο απ’ όλα. Εκτός από τους αντιπάλους τους, οι «Πολίτες» είχαν να αντιμετωπίσουν και το στρες. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, είτε καταδίωκαν τη Λίβερπουλ, είτε την ένιωθαν ένα βήμα πίσω τους. Παρά την ασφυκτική πίεση, κατάφεραν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Η τελευταία ομάδα που είχε κατακτήσει δύο τρόπαια της Πρέμιερ Λιγκ στη σειρά ήταν, πριν από μια δεκαετία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Αλεξ (2008, 2009). Οσο για τον Γκουαρντιόλα, εξακολουθεί να γράφει ιστορία. Εχει στεφθεί πρωταθλητής στις οκτώ από τις δέκα σεζόν που εργάζεται ως προπονητής: τρεις στην Ισπανία, τρεις στη Γερμανία και δύο στην Αγγλία. Μετράει, στο σύνολο, 26 Κούπες. Κι αν η ομάδα του πετύχει το εγχώριο «τρεμπλ», αν μετά το Πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ κερδίσει και το Κύπελλο Αγγλίας, στις 25 Μαΐου θα τις κάνει 27.

Η Λίβερπουλ άγγιξε την τελειότητα. Αλλά, η καλύτερή της πορεία στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ δεν είχε αντίκρυσμα. Αυτό που έζησε, εφέτος, ο Κλοπ δεν έχει ξανασυμβεί σε κανέναν προπονητή. Με 97 βαθμούς και 13 εκτός έδρας νίκες, στην Αγγλία είναι αδύνατον να μην τερματίσεις πρώτος. Εκτός αν πέσεις πάνω στην «εξωπραγματική» Σίτι του Πεπ. «Είναι κάτι που πονάει», παραδέχτηκε ο γερμανός τεχνικός μετά τον αγώνα με τη Γουλβς. Τώρα οι «Reds» αναζητούν παρηγοριά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η αναμονή του τελικού της 1ης Ιουνίου τους γλίτωσε από την κατάθλιψη.

Οι πιθανότητες, η Σίτι να χάσει τον τίτλο από την Μπράιτον (που απέφυγε τον υποβιβασμό παρά δύο βαθμούς), ήταν απειροελάχιστες. Η Λίβερπουλ, όμως, βρήκε το κουράγιο να ετοιμάσει ένα καταπληκτικό βίντεο, με αφορμή την τελευταία αγωνιστική, στο οποίο αποτύπωσε τις καλύτερες στιγμές της σεζόν. «Ο,τι κι αν συμβεί, έχουμε πολλά να θυμόμαστε», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter. Στο τέλος, το «Ανφιλντ» αποθέωσε τον Κλοπ και τους παίκτες του. Για την ωραία προσπάθεια. Για το ταξίδι. Για την ψυχαγωγία. Ολα αυτά στην Αγγλία είναι πιο σημαντικά από οποιαδήποτε Κούπα. Κι αυτή η νοοτροπία είναι ό,τι ζηλεύουμε περισσότερο από το καλύτερο πρωτάθλημα στον Κόσμο.

«Πρέπει να ευχαριστήσω τη Λίβερπουλ, γιατί μας βοήθησε να είμαστε καλύτεροι από την περασμένη σεζόν. Οι Reds έκαναν μια απίστευτη πορεία, όμως εμείς ήμασταν λίγο καλύτεροι». Θα μπορούσε, ποτέ, αυτή η δήλωση του Γκουαρντιόλα να γίνει στην Ελλάδα; Μπορείτε να φανταστείτε τον Λουτσέσκου, για παράδειγμα, να λέει ότι η εκπληκτική πορεία του Ολυμπιακού στον δεύτερο γύρο βοήθησε τον ΠΑΟΚ να κατακτήσει τον τίτλο, αήττητος; Δεν γίνονται αυτά, στα μέρη μας. Εδώ γίνονται άλλα: επεισόδια σε τελικό με χίλιους καλεσμένους. Με τα μεγάφωνα να «απειλούν» με εκκένωση ένα (σχεδόν) άδειο γήπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...