540
Η Αγία Νάπα το βράδυ είναι «πνιγμένη» στα φώτα νέον, σαν αποτυχημένη απομίμηση του Λας Βέγκας | YouTube

Η Αγία Νάπα πάλι στο προσκήνιο – για λάθος λόγους

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2020, 10:00
Η Αγία Νάπα το βράδυ είναι «πνιγμένη» στα φώτα νέον, σαν αποτυχημένη απομίμηση του Λας Βέγκας
|YouTube

Η Αγία Νάπα πάλι στο προσκήνιο – για λάθος λόγους

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2020, 10:00

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Αγία Νάπα στην Κύπρο έγινε για εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς, κυρίως Βρετανούς, η «νέα Ιμπιζα». Η αλματώδης ανάπτυξη των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, σε συνδυασμό με οικονομικά πακέτα διακοπών, μετέτρεψαν τη μικρή γωνιά της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε παράδεισο της διασκέδασης.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει, γράφει η βρετανική Telegraph. Από το 1990 μέχρι το 2000 ο αριθμός των συλλήψεων για ναρκωτικά έχει διπλασιαστεί, όπως επίσης και τα παράπονα για θόρυβο από τα μπαρ και τα ατυχήματα κυρίως με μηχανάκια.

Πρόσφατα, 19χρονη από τη Βρετανία καταδικάστηκε για ψευδή ισχυρισμό περί βιασμού από 12 νεαρούς από το Ισραήλ. Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του BBC η μητέρα της νεαρής ανέφερε ότι «αυτός ο τόπος δεν είναι ασφαλής, καθόλου ασφαλής. Και αν καταγγείλεις κάτι που σου συνέβη, είτε θα γελάσουν μαζί σου, ή στη χειρότερη περίπτωση, θα συμβεί κάτι ανάλογο όπως έγινε με την κόρη μου».

Οι Βρετανοί αποκαλούν την Αγία Νάπα «Νησί της Φαντασίας» και είναι από τα πρώτα στις προτιμήσεις στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών, καθώς είναι γνωστό για «τον ήλιο, τη θάλασσα και το σεξ». Ωστόσο, οι τοπικές κυπριακές αρχές δεν θεωρούν το «νησί» τους  έναν φτηνιάρικο προορισμό για νέους, ναρκωτικά, αλκοόλ και σεξ.

Πάρτι σε κλαμπ της Αγίας Νάπας

«Η Αγία Νάπα είναι ένα ποιοτικό θέρετρο για διακοπές και για πελάτες με κύρος. Δεν είναι η νέα Ιμπιζα. Αυτό είναι προπαγάνδα από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Βρετανίας και φέρνουν λάθος τουρίστες στην Κύπρο», είχε δηλώσει σε δημοσιογράφο της Telegraph το 2001 ο Χρήστος Βόλος.

Βέβαια, κανείς δεν έδωσε σημασία στο τι είπε στην εφημερίδα ένας καθηγητής Πανεπιστήμιου από την Κύπρο και έτσι η φήμη της Αγίας Νάπας ως νησί των πάρτι συνέχισε να διογκώνεται.

Βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το Channel 4 και το MTV έχουν γυρίζει ρεάλιτι σόου στην Αγία Νάπα με το πιο πρόσφατο να είναι το «Ηλιος, Σεξ και Καχύποπτοι Γονείς» του BBC, όπου οι γονείς παρακολουθούν με κάμερες τα παιδιά τους στις διακοπές, χωρίς αυτά να το γνωρίζουν.

«Διαγωνισμοί στοματικού σεξ» και άλλα πολλά διαδραματίζονταν στα μπαρ της πόλης, κάτι που έκανε τις αρμόδιες αρχές να λάβουν μέτρα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός παρουσιάστηκε και σε δισέλιδο ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» το 2001.

Σήμερα, υποτίθεται ότι η κατάσταση έχει «μαζευτεί». Πέρυσι, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Καρούσος δήλωσε ότι θα αναλάβει δράση και θα βάλει τέλος στον φθηνό τουρισμό της πόλης.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται νέο σύστημα παρακολούθησης με κάμερες σε δημόσιους χώρους και επένδυση στη μαρίνα του νησιού, ώστε να προσελκύει σκαφάτους. Βέβαια, το πλάνο της Κύπρου για την αναβάθμιση της Αγίας Νάπας θα ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα χρόνια, οπότε είναι νωρίς να περιμένουμε αποτελέσματα.

Προς το παρόν, η TUI πουλάει τις διακοπές για τα πάρτι, τις παραλίες, τα υδάτινα πάρκα και τις ημερήσιες διακοπές σε άλλα μέρη της Κύπρου, με το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας να συμβουλεύει τους νεαρούς ταξιδιώτες να πίνουν με φειδώ και να τους ενημερώνει ότι τα ποτά στην Κύπρο είναι συχνά πιο δυνατά από ό,τι στη χώρα τους.

Και παρά τη «άδικη», όπως την κρίνουν οι Βρετανοί, δικαστική απόφαση για τη 19χρονη και την «αρνητική καμπάνια» της μητέρας της, ο αριθμός των τουριστών στην Αγία Νάπα αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς το επόμενο έτος, λέει ο κ. Καρούσος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...