407
Ο παγιδευμένος τζιχαντιστής φωνάζει προς την πλευρά της Τουρκίας | .

Η Τουρκία απελαύνει τζιχαντιστές και αυτοί παγιδεύονται στα σύνορα (και τα ελληνικά)

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 18:15
Ο παγιδευμένος τζιχαντιστής φωνάζει προς την πλευρά της Τουρκίας
|.

Η Τουρκία απελαύνει τζιχαντιστές και αυτοί παγιδεύονται στα σύνορα (και τα ελληνικά)

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2019, 18:15

Αν και η Τουρκία κινεί τις διαδικασίες για να απελάσει τους εκατοντάδες τζιχαντιστές που είναι σε φυλακές ή σε κέντρα κράτησης, το ενδιαφέρον της περιορίζεται απλώς στο πώς θα φύγουν από το έδαφός της.

Η γραμμή των τούρκων αξιωματούχων λέει ότι «δεν είμαστε ξενοδοχείο τζιχαντιστών». Τα αποτελέσματά της φάνηκαν τη Δευτέρα με σαφή τρόπο στη μεθόριο Ελλάδας και Τουρκίας.

Ενας τζιχαντιστής, μέλος του Ισλαμικού Κράτους και αμερικανός πολίτης, αφέθηκε από το τουρκικό έδαφος για να περάσει στο ελληνικό στις Καστανιές του Εβρου. Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν τον δέχτηκε και κράτησε κλειστή την συνοριακή πύλη.

Ετσι ο άνδρας -όχι χωρίς κάποια απόγνωση στις κινήσεις του- έμεινε να περιφέρεται στην ουδέτερη ζώνη, χωρίς να μπορεί να μπει ούτε στη μία ούτε την άλλη χώρα. Πληροφορίες που μεταφέρει ο Guardian επισημαίνουν ότι αργότερα συνελήφθη εκ νέου από τους Τούρκους.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε να δηλώσει ενήμερο για το ζήτημα, απέφυγε όμως να το σχολιάσει για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας.

Μόνο αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι επαναπατρισμοί ενός Αμερικανού, επτά Γερμανών, δύο Ιρλανδών, 11 Γάλλων και τριών Δανών. Για κάποιους από τους προς απέλαση υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα, καθώς τους έχει αφαιρεθεί η υπηκοότητα από τις μέχρι πρότινος χώρες τους.

Συνολικά περίπου 2.500 μαχητές είναι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, πολλοί από τους οποίους θα σταλούν σε ευρωπαϊκές χώρες – ή τουλάχιστον αυτό προτίθεται να κάνει η Τουρκία. Πάνω από 800 είναι οι τζιχανστιστές. Η Αγκυρα δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία για τις εθνικότητες των ανθρώπων αυτών.

Οι απελάσεις τζιχαντιστών θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στις συνομιλίες που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, στην Ουάσιγκτον.

Απειλές Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, έστειλε για άλλη μια φορά ένα απειλητικό μήνυμα στην ΕΕ.

Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και απευθυνόμενος στην ΕΕ, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν πρέπει να απειλεί τη χώρα του αφού «έχει 4 εκατομμύρια πρόσφυγες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι ξεχνάτε ότι είμαστε εγγυητές στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουμε δικαιώματα στην ΑΟΖ. Τα δικαιώματά μας πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Μας απειλούν με κυρώσεις οι Ευρωπαίοι. Εμείς λέμε: Τηρήστε τις υποσχέσεις σας απέναντι στην Τουρκία γιατί αλλιώς τα πράγματα θα επιδεινωθούν. Το ότι καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει ότι δεσμευόμαστε. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διακοπούν ανά πάσα στιγμή.

» Σας τα ξαναείπαμε, αλλά μπορεί να το υποτιμήσατε. Θα ανοίξουν οι πόρτες, θα στείλουμε τζιχαντιστές και τότε να προσέξετε μόνοι σας τους εαυτούς σας. Μην εκφοβίζετε με εξελίξεις στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...