556
Για πέντε χρόνια η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα προΐσταται της Επιτροπής Ανταγωνισμού | INTIMEnews

Και με τη βούλα Δραγασάκη η Βασιλική Θάνου επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2019, 11:40
Για πέντε χρόνια η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα προΐσταται της Επιτροπής Ανταγωνισμού
|INTIMEnews

Και με τη βούλα Δραγασάκη η Βασιλική Θάνου επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2019, 11:40

Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η απόφαση διορισμού της Βασιλικής Θάνου στην θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου μεταπηδά έτσι από το Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Ανεξάρτητη Αρχή παρά τα όσα έλεγε σε παλαιότερες δηλώσεις της για το… «άκομψο» της ανάληψης θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστικούς.

Ηταν βέβαια νωρίς , το 2009, πολύ πριν δηλ. αρχίσει η εκτόξευση της κυρίας Θάνου που χρημάτισε ακόμη και υπηρεσιακή πρωθυπουργός, όταν έλεγε σε συνεδρίαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: οι δικαστικοί «δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής».

Στο κονταροχτύπημα με τους εκπροσώπους της ανιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της πρότασης διορισμού της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η κυρία Θάνου θέλησε να διευκρινίσει ότι η θέση του επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, δεν είναι σε καμία περίπτωση θέση πολιτική ή κομματική. «Αλίμονο αν ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού ή του υπουργού είναι πολιτικό πρόσωπο. Το επιχείρημα είναι και νομικά και λογικά αβάσιμο», επέμεινε απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης..

Οταν μάλιστα ο Βαγγέλης Βενιζέλος την ρώτησε αν θα παραιτηθεί σε ενδεχόμενη ανάληψη των ηνίων της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, εκείνη επεφύλαξε έναν ελιγμό ως απάντηση:

«Αντί να ζητάτε κ. Βενιζέλε να σας κάνω τώρα μία δήλωση το τι θα κάνω αν τυχόν η σημερινή αντιπολίτευση αναλάβει κυβέρνηση εγώ θα έλεγα να περιμένετε να δείτε πως θα συμπεριφερθώ στη θέση αυτή και ευχαρίστως πολύ σύντομα μέσα σε λίγους μήνες να είμαι και πάλι εδώ και να λογοδοτήσω για την περαιτέρω διαχείριση της Αρχής Ανταγωνισμού».

Σαφώς πιο αποφασιστική και κάθετη, όμως, ήταν η απάντησή της στον Μάκη Βορίδη, που έθεσε θέμα επανεξετάσης της τοποθέτησής της στην προεδρία της Επ. Αντ., όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ:

«Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ», διεμήνυσε σε συνομιλία της με δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής.

Η θητεία της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είναι πενταετής

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης της ευχήθηκε «σιδεροκέφαλη» και στις 3 Ιανουαρίου ο νέος διορισμός Θάνου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, ολοκληρώνοντας μία ακόμη εντυπωσιακή μετακίνησή της σε θέση με αυξημένες εξουσίες.

Για να γίνει αυτό βέβαια εκτός από τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, χρειάστηκαν και αυτές της Ενωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής.

Η εξήγηση για την συμπόρευση αυτή του ναζιστικού μορφώματος με την κυβέρνητική επιλογή, ήρθε δια της πλαγίας οδού από αρθρογράφο της ΧΑ που με λίγα λόγια τη συνέδεσε με την εξέλιξη της δίκης της ΧΑ.

Χαρακτηρίζοντας «βαριά και ασήκωτη πράξη» την υπερψήφιση της Θάνου, ο αρθρογράφος παραδέχθηκε με πόνο ότι «η Χρυσή Αυγή αποδέχεται τους μηχανισμούς του νεοφιλελεύθερου, κυνοβουλευτικού συμμοριτισμού».

Αλλά έχουμε και μία δίκη, σημειώνει, γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «όλοι μας ξέρουμε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι κατηγορούμενη για σοβαρότατο αδίκημα, που σηκώνει μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση».

«Αν εσάς σας είχαν τυλίξει στο σιδηρό πλέγμα μιας τέτοιας κατηγορίας… τι θα κάνατε; … Πόσο ήρωες θα είσαστε, όταν θα ξέρατε ότι ο δικαστής… ετοιμάζεται να σας κατακρεουργήσει;… Θα κάματε τη χάρη στην όποια αρχιδικαστίνα Θάνου, να την ψηφίσετε για πρόεδρο όπου αυτή γούσταρε… για να μη έρθετε σε σύγκρουση με το δικαστικό κατεστημένο… Όταν μάλιστα από αυτά τα δικαστικά, παραδικαστικά, επιδικαστικά και καταδικαστικά κογκλάβια, κρεμόταν η ζωή σας;» διερωτάται με νόημα ο αρθρογράφος και παζλ συμπληρώνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...