1334
Η κυρία Θεοπεφτάτου (στο μέσο της φωτογραφία με τα μπλε) είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στη θερμή υποδοχή που στήθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Ιθάκη τον περαμένο Αύγουστο | φωτ. αρχείου

Κάντο όπως η Θεοπεφτάτου: Κλείνουν τρύπες και εκκρεμότητες με «βροχή» τροπολογιών

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 13:08
Η κυρία Θεοπεφτάτου (στο μέσο της φωτογραφία με τα μπλε) είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στη θερμή υποδοχή που στήθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Ιθάκη τον περαμένο Αύγουστο
|φωτ. αρχείου

Κάντο όπως η Θεοπεφτάτου: Κλείνουν τρύπες και εκκρεμότητες με «βροχή» τροπολογιών

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 13:08

Με τέχνασμα την παράταση της λειτουργίας της Βουλής κατά μία εβδομάδα και την αντίστοιχη καθυστέρηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να υποβάλει επισήμως το αίτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η κυβέρνηση Τσίπρα βρήκε το «παράθυρο» τακτοποίησης πάσης φύσεως εκκρεμοτήτων που αναζητούσε.

Ουσιαστικά πρόκειται για την επανάληψη της παλαιοκομματικής πρακτικής που ακολούθησε και πριν από τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές, με την επιχειρούμενη εξαγορά ψήφων μέσω της ανακοίνωσης των λεγόμενων «μέτρων ελάφρυνσης» – πρακτική όμως που όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, δεν είχε τα προσδοκώμενα κέρδη για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι παρά το γεγονός ότι οι Κυρώσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατατέθηκαν προς  ψήφιση με την «κλειστή» διαδικασία των Κωδίκων η οποία δεν επιδέχεται τροπολογίες, μαζί έφεραν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες, το οποίο μπορούσε να πάρει όσες τροπολογίες επιθυμούσαν.

Και πάλι όμως, μπροστά στις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το μπαράζ ρουσφετολογικών τροπολογιών σε ένα μόνο νομοσχέδιο, ακολούθησε η κυβερνητική διαρροή ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα εισαχθεί τελικά για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Τότε ωστόσο θυμήθηκαν ότι εκκρεμούν δύο διεθνείς συμβάσεις προς κύρωση, καθώς επίσης η κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Και ενώ η επεξεργασία του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε ολοκληρωθεί από τις 16 Μαΐου, ορίστηκε τελικά μόλις την Τρίτη, η εισαγωγή προς ψήφιση στην Ολομέλεια των δύο συμβάσεων.

Ο λόγος προφανής.

Ταυτόχρονα επιλέχθηκε συνειδητά η «οδός» των βουλευτικών -και όχι υπουργικών- τροπολογιών (δεδομένου ότι οι τροπολογίες που κατατίθενται από υπουργούς πρέπει να συνοδεύονται και από συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης).

Η σχετική πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής (άρθρα 84-88 και 93-107 του ΚτΒ) αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Τροπολογίες ή προσθήκες σε υπό ψήφιση νομοσχέδια και προτάσεις νόμου μπορούν να υποβάλουν τόσο οι Υπουργοί όσο και οι Βουλευτές. Οι τροπολογίες αυτές πρέπει να κατατεθούν το αργότερο τρεις πλήρεις ημέρες πριν αρχίσει η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου και την Παρασκευή η κατάθεση πρέπει να γίνει έως τις 13:00. Τροπολογίες που υποβάλλονται από Υπουργούς συνοδεύονται και από συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης.

Το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας  στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου προανήγγειλε ότι μια από τις τροπολογίες που θα κατατεθούν έως την Παρασκευή στην Βουλή θα προβλέπει την ακύρωση της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου που η κυβέρνησή του είχε ψηφίσει.

Αλλά και το «δεξί χέρι» του στην κυβέρνηση, ο Νίκος Παππάς, παραδέχθηκε κυνικά μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ότι οι τροπολογίες που θα έρθουν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο «θα σηματοδοτήσουν και τις προθέσεις μας για την επόμενη τετραετία».

Τη Τρίτη, πρωταγωνίστρια του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναδείχθηκε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και  βουλευτής Κεφαλληνίας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που υπέβαλε όχι μία και δύο, αλλά πέντε τροπολογίες που αφορούσαν όλες την εκλογική της περιφέρεια.

Η κυρία Θεοπεφτάτου, υπενθυμίζεται, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη, τον Αύγουστο του 2018, όταν και ανακοίνωσε το τέλος των Μνημονίων.

Η βουλευτής Κεφαλληνίας «τα είχε δώσει όλα» τότε ώστε να μεταδοθεί εικόνα αποθέωσης του Πρωθυπουργού από τον τοπικό πληθυσμό. Αφού τον υποδέχθηκε στο νησί, στη συνέχεια εθεάθη ανάμεσα στους κατοίκους που τον αγκάλιαζαν, για να κλείσει την πολυεπίπεδη προσφορά της στην κυβέρνηση και το κόμμα, κρατώντας τα πρακτικά της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα στο δημαρχείο της Ιθάκης (φωτογραφία πάνω, πρώτη από αριστερά).

Συγκεκριμένα, η κυρία Θεοπεφτάτου κατέθεσε: τροπολογία για την παράταση καταβολής δαπανών της περιφέρειας για την αποκατάσταση ζημιών από τους σεισμούς του 2014 στην Κεφαλλονιά, τροποποίηση όρων δόμησης σε παραδοσιακούς οικισμούς της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, τροποποίηση διαδικασιών ρυμοτομικών σχεδίων μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης, τροπολογία για την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ σεισμοπλήκτων με ακίνητα ολικής απαγόρευσης χρήσης για τις περιοχές Κεφαλλονιάς, Φθιώτιδας Φωκίδας, από τους σεισμούς που έγιναν την περίοδο 2013-2015. Και μια πέμπτη τροπολογία για τη μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας από το Δημόσιο σε δάση και δασικές εκτάσεις κείμενες στα Επτάνησα, για τις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας που θεσπίστηκε από το από 16-11-1836 Β.Δ. περί ιδιωτικών δασών.

Τη σκυτάλη των βουλευτικών τροπολογιών πήρε στη συνέχεια η Εύη Καρακώστα, η οποία εκλέγεται στη Β’ Πειραιώς, με ρύθμιση για την «επιμήκυνση χρόνου διατήρησης ισχύος προϋφιστάμενων βιομηχανικών χρήσεων», με την οποία μεταξύ άλλων τροποποιούνται όροι προστασίας του όρους Αιγάλεω, ενώ μία ακόμη τροπολογία κατατέθηκε από τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη.

Ανάμεσα στις τροπολογίες που «κόλλησαν» οι κυβερνώντες στο νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν, ήτα και αυτή με την οποία παρατείνεται η διάρκεια εργασίας συμβασιούχων έως τις 30 Οκτωβρίου 2019.

Συγκεκριμένα με  την εν λόγω τροπολογία «παρατείνεται η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) του προσωπικού που περιλαμβάνεται στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ και απασχολείται προσωρινά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από την λήξη τους μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας των διοριστέων στις αντίστοιχες θέσεις σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες της προκήρυξης και κατ΄ ανώτατο όριο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2019».

Επιασε «δουλειά» η Αχτσιόγλου

Την… υπεράσπιση της κυβένησης όσον αφορά τη λειτουργία της Βουλής με τη «βροχή» τροπολογιών που επιφυλάσσει στην εκπνοή της θητείας της, ανέλαβε η προαλειφόμενη ως νέα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου.

«Δεν έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, ούτε παραίτηση της κυβέρνησης», παρατήρησε χαρακτηριστικά. «Η κυβέρνηση παραμένει. Εχουμε κανονική λειτουργία της Βουλής μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την διάλυσή της, και ως τότε», εξήγησε, «θα υπάρχει νομοθετικό έργο για ‘ώριμα’ νομοθετήματα όπως οι Ποινικοί Κώδικες, οι οποίοι έχουν συγκροτηθεί μετά από μια μακρόχρονη διαδικασία με συμμετοχή και της επιστημονικής κοινότητας, ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας – στα οποία θα προστεθεί ορισμένος αριθμός τροπολογιών για την επίλυση ζητημάτων, όπως η παράταση σε ορισμένες διαδικασίες, και δεν θα είναι κάποιο ευρύ νομοθετικό έργο».

«Όπως το ‘ολίγον έγκυος’, τώρα έχουμε το ‘ολίγον εκλογές’», απάντησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την αλλαγή των ημερομηνιών για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και την παρομοίασε με την «διαδικασία των πέναλτι στο ποδόσφαιρο».

«Αυτά δεν τα έχουμε ξαναδεί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και παρομοίασε την κυβέρνηση με «τους ερωτευμένους που δεν μπορούν να αποχωριστούν το ταίρι τους».

Οσο για την αποχώρηση του κόμματός του από κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, διευκρίνισε πως αν επρόκειτο μόνο για τους Κώδικες, η ΝΔ θα το συζητούσε, «πρόκειται όμως για διάφορα νομοθετήματα και για τροπολογίες φωτογραφικού χαρακτήρα».

«Αυτό που δεν έχω ξαναδεί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, είναι να απαιτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παύει η λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης», επανήλθε η Εφη Αχτσιόγλου και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εργαλειοποιεί τις συνταγματικά νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει στην προεκλογική περίοδο.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνταγματολόγοι που διαφωνούν έχουν πάθει ομαδική παράκρουση, και μόνο ένα μέρος της κυβέρνησης – γιατί υπάρχουν και διαφωνούντες – συμφωνεί;» αναρωτήθηκε με τη σειρά του ο κ. Χατζηδάκης.

Η υπουργός Εργασίας κλήθηκε να σχολιάσει και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ότι περιλαμβάνει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να χαθεί το πλεόνασμα λόγω των παροχών του Μαΐου.

«Τα μέτρα που υλοποιήσαμε είναι απολύτως κοστολογημένα και απολύτως εντός του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος έχει διαμορφωθεί με δεδομένη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου. Είναι πολύ συνηθισμένο η Κομισιόν να υποτιμά τον διαθέσιμο χώρο που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, ιδίως από το 2016, αλλά στο τέλος επιβεβαιώνονται τα δικά μας νούμερα. Είμαστε κάτι παραπάνω από απολύτως ασφαλείς».

Αναφερόμενη ειδικά στις αιτιάσεις για «πλεονάζουσες προσλήψεις στο Δημόσιο», η υπουργός Εργασίας είπε πως η Κομισιόν επαναφέρει ένα θέμα το οποίο ουδέποτε είχε θέσει από το 2015, για να σημειώσει με νόημα πως την εντυπωσιάζει το γεγονός ότι επαναφέρει ένα τέτοιο θέμα μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. «Αυτό ας το εκτιμήσουν οι πολίτες» είπε.

Σπουδή και για τη διανομή της διαφημιστικής πίτας

Στη φούρια των κυβερνώντων να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν στην εκπνοή της θητείας τους, εντάσσεται όμως και η διανομή της διαφημιστικής πίτας από ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις και οργανισμούς που τελούν υπό κρατικό έλεγχο (βλ. ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ κ.α.).

Στόχος, να «κλειδώσει» η διαχείριση των διαφημιστικών δαπανών από «ασφαλείς» εταιρείες, έτσι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν οι διαδρομές χρήματος των προηγούμενων ετών προς φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...