328
Επεκτείνεται η παρουσία Total και ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ |

Λευκωσία: Επεσαν οι υπογραφές με την κοινοπραξία TOTAL-ENI για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 14:09
Επεκτείνεται η παρουσία Total και ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ
|

Λευκωσία: Επεσαν οι υπογραφές με την κοινοπραξία TOTAL-ENI για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 14:09

Σε μία ακόμη σημαντική εξέλιξη για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπεγράφησαν την Τετάρτη τα συμβόλαια αδειοδότησης της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Τοtal – ENI στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) καθώς και για την εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2,3,8 και 9.

Συγκεκριμένα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου με εκπροσώπους των αδειούχων κοινοπραξιών, παρουσία και των πρεσβευτών της Γαλλίας και της Ιταλίας, ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα εξής συμβόλαια:

  • Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Total (διαχειριστής, 50%) και Eni (50%).
  • Τροποποιημένα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα Τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni, Total και KOGAS Cyprus Limited (KOGAS), βάσει των οποίων εκχωρείται στην Total μέρος των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni.

Με τα νέα Συμβόλαια η Eni παραμένει διαχειριστής σε όλα τα Τεμάχια, με ποσοστό 60% στο Τεμάχιο 2, 50% στο Τεμάχιο 3 και 60% στο Τεμάχιο 9. Αντίστοιχα, η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε έκαστο Τεμάχιο.

Τροποποιημένο Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni (διαχειριστής) και Total, βάσει του οποίου η Eni εκχωρεί το 40% των δικαιωμάτων της στην Total.

Στόχος, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL, γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η έναρξη του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο κύπριος υπουργός αρκέστηκε να πει πως αυτό είναι κάτι που συζητείται με τις εταιρείες αυτή τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, η σημερινή εξέλιξη ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τεχνικά, οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...