758
Ο Χασάν Ρουχανί σε συνάντηση με αξιωματούχους του ιρανικού υπουργείου Υγείας, την Τρίτη στην Τεχεράνη | REUTERS

Με «ολική καταστροφή» απειλεί το Ιράν ο Τραμπ – «ψυχικά διαταραγμένο» τον αποκαλεί ο Ρουχανί

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 15:17
Ο Χασάν Ρουχανί σε συνάντηση με αξιωματούχους του ιρανικού υπουργείου Υγείας, την Τρίτη στην Τεχεράνη
|REUTERS

Με «ολική καταστροφή» απειλεί το Ιράν ο Τραμπ – «ψυχικά διαταραγμένο» τον αποκαλεί ο Ρουχανί

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2019, 15:17

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «ψυχικά διαταραγμένο» και ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε απειλώντας το Ιράν με «ολική καταστροφή». Ηταν άλλη μία ημέρα έντασης ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Τεχεράνη, που θύμισε παλαιότερες διενέξεις ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ-ουν.

Ο Ρουχανί καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του 80χρονου ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, ο Ρουχανί δήλωσε πως οι κυρώσεις θα αποτύχουν επειδή ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Ο Ρουχανί υποστήριξε πως η τελευταία σειρά των κυρώσεων είναι ενδεικτική της απελπισίας των ΗΠΑ.

«Οι ενέργειες του Λευκού Οίκου δείχνουν πως είναι διανοητικά καθυστερημένος», δήλωσε. «Η στρατηγική υπομονή της Τεχεράνης δεν σημαίνει πως φοβόμαστε».

Ο Ρουχανί δήλωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν λένε πως θέλουν να διαπραγματευθούν με την Τεχεράνη, ενώ επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος του Χαμενεΐ και οκτώ στρατιωτικών στελεχών, ενώ απειλούν μέτρα και κατά του υπουργού Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Την ώρα που καλείτε σε διαπραγματεύσεις, επιδιώκετε να επιβάλετε κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών! Είναι προφανές πως ψεύδεστε», δήλωσε ο Ρουχανί. Ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον είχε δηλώσει νωρίτερα πως η πόρτα παραμένει ανοικτή για «αληθινές διαπραγματεύσεις» με την Τεχεράνη.

Στην πιο πρόσφατη κρίση της παραμονής του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αμφιταλαντεύεται, συγχύζοντας ακόμα και τους δικούς του ανθρώπους. Εκτοξεύει απειλές, ετοιμάζεται να διατάξει χτύπημα κατά του Ιράν και μετά το παίρνει πίσω, ζητά διαπραγματεύσεις και παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα, ανακοινώνει αυστηρές κυρώσεις.

Και ενώ στην περίπτωση του βορειοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον Τραμπ «ψυχικά άρρωστο ξεκούτη», οι δύο πλευρές έκατσαν τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όπως είπε ο Τραμπ «ερωτευθήκαμε ο ένας τον άλλον», με το Ιράν, τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα.

Απαντώντας στην προσβολή του Ρουχανί, ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε στο Twitter, με μπαράζ αναρτήσεων: «Η ηγεσία του Ιράν δεν καταλαβαίνει τις λέξεις “καλός” ή “συμπόνοια”, δεν τις έχει καταλάβει ποτέ. Δυστυχώς, αυτό που καταλαβαίνουν είναι Δύναμη και Ισχύς και οι ΗΠΑ είναι μακράν η πιο ισχυρή πολεμική δύναμη στον κόσμο, έχοντας ξοδέψει 1,5 τρισ. δολάρια μόνο τα τελευταία δύο χρόνια», ήταν ένα από τα tweet.

Πιο κάτω έγραψε ότι οι ιρανικές βόμβες σκότωσαν 2.000 Αμερικανούς (άγνωστο όμως πού βρήκε αυτό το νούμερο, αφού το ίδιο το Πεντάγωνο αναφέρει ότι το Ιράν ευθύνεται για 600 θανάτους αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ από το 2003 έως το 2011).

«Οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν εναντίον αμερικανικού στόχου θα απαντηθεί με τεράστια ισχύ και σε μερικές περιπτώσεις με ολική καταστροφή».

Το Ιράν επιμένει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ όσο βρίσκεται σε ισχύ το εμπάργκο.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να διαπραγματευθεί, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει πάνω σε τι ακριβώς. Τη στιγμή που αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνουν λόγο για μία λίστα με 12 αιτήματα, στα οποία περιλαμβάνονται η απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία, η διακοπή των σχέσεων με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τους Χούθι στην Υεμένη, ο Τραμπ λέει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά τους, οι Ιρανοί απαντούν ότι δεν έχουν κανέναν σκοπό να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, καθώς είναι αντίθετο στη θρησκεία τους και την ιδεολογία τους, και ότι η πυρηνική ενέργεια τους ενδιαφέρει μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Συνομιλία Μακρόν-Ρουχανί

Ρόλο διαμεσολαβητή ανέλαβε την Τρίτη ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Χασάν Ρουχανί.

Ο ιρανός πρόεδρος του είπε ότι «το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την ένταση στην περιοχή και δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων»,  όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna.

Σύμφωνα με το Irna, ο Ρουχανί δήλωσε επίσης στον γάλλο πρόεδρο ότι οι Ιρανοί «είναι πάντα δεσμευμένοι υπέρ της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας και (θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν) προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο ιρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η συμμόρφωση της χώρας του με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις με στόχο τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του Ιράν, καμία από τις οποίες δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί».

«Αν το Ιράν δεν μπορεί να επωφελείται» από τη συμφωνία, «θα περιορίσει τις δεσμεύσεις του», προειδοποίησε ο Ρουχανί, υπενθυμίζοντας ότι το Ιράν «δεν θα επαναδιαπραγματευθεί ποτέ τη συμφωνία».

Σύμφωνα με το Irna, ο Ρουχανί επέκρινε «τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για όλη την ένταση στην περιοχή» και επισήμανε ότι το αμερικανικό drone (που καταρρίφθηκε από το Ιράν στις 20 Ιουνίου) στοχοθετήθηκε, αφού έλαβε προειδοποιήσεις ότι πετά στον ιρανικό εναέριο χώρο».

«Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να εισέρχονται παράνομα στα ιρανικά χωρικά ύδατα, οι (ιρανικές) ένοπλες δυνάμεις θα απαντούν με αποφασιστικότητα», προειδοποίησε ο ιρανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...